Vegetarisk grilltallrik med halloumi och hemslagen bearnaisesås.

En enkel grilltallrik med sommarens bästa smaker. Linnéa älskar att marinera grönsakerna innan hon grillar dem. Då får de fin smak från marinaden och sen en extra dimension från grillningen.

Vegetarisk grilltallrik med halloumi.
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

Australien

Systembolaget nr:

6873

239,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

För att göra det hela lite mer matigt blandar jag de grillade grönsakerna med kokt, kall quinoa. Men det går precis lika bra att ta bulgur eller något annat gryn man gillar.

Vattenmelon och ost är ju en välkänd kombination och jag tycker den krispiga, fräscha vattenmelonen gör så mycket för både smak och konsistens här! Och tillsammans med den salta grillade osten blir det matmagi!

Linnéa

Marinerad, grillad halloumi:

Ingredienser

  • ca 600 g halloumi

  • 1 st citron

  • 2 vitlöksklyftor

  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

    1. Skär halloumi i jämnstora stavar.

    2. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Skala och finhacka vitlöken. Blanda detta med olivolja och ringla över halloumi. Låt marinera någon timme.

    3. Grilla osten tills den fått fin färg runt om.

Grönsaker:

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 dl olja

  • 1 dl svartvinbärssaft

  • 0,5 dl äppelcidervinäger

  • 2 tsk örtsalt

  • 1 dl finhackad basilika

  • 1 zucchini

  • 1 aubergine

  • 2 paprikor

  • 3 rödlökar

  • 2 port vit quinoa

  • färsk basilika

  • baguette

Gör så här

    1. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda tillsammans med olja, svartvinbärssaft. äppelcidervinäger, örtsalt och basilika.

    2. Skär ner aubergine, zucchini, paprika och rödlök i jämnstora bitar. Lägg detta i marinaden och låt gärna marinera ett par timmar.

    3. Grilla grönsakerna i en grillkorg på grillen tills de mjuknat och fått fin yta.

    4. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Smaksätt med en buljongtärning.

    5. Blanda de grillade grönsakerna med quinoan.

    6. Skala och skär melonen i bitar. Stek brödet hastigt i lite olja.

    7. Servera den grillade halloumin med de grillade grönsakerna och quinoan, vattenmelon, stekt bröd och den nyslagna bean. Toppa med salt och färsk basilika.

Hemslagen bearnaisesås:

Ingredienser

  • 500 g smör

  • 2 st schalottenlökar

  • 2 msk vatten

  • 3 msk vit balsamvinäger (eller annan vitvinsvinäger)

  • 1 kvist färsk dragon

  • 5 vitpepparkorn

  • 5 äggulor

  • färsk dragon och färsk persilja

  • cayennepeppar

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Hacka löken fint. Koka upp lök, vatten, vinäger, dragon och vitpeppar. Låt reducera till hälften. Sila och låt svalna helt.

    2. Smält smöret. Låt det svalna något. Runt 50°C brukar det vara lagom.

    3. Sätt en bunke över ett vattenbad.

    4. Ha i äggulorna och den nedkokta vinägern. Vispa oavbrutet tills det blir riktigt tjock och fluffigt.

    5. Tillsätt smöret i en mycket tunn och fin stråle i omgångar under konstant vispande. Smöret ska liksom vispas in i äggulorna.

    6. Smaka av med finhackad persilja, dragon, lite cayennepeppar efter smak, salt och peppar.

Vintips till den vegetariska grilltallriken:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Till denna vegetariska grilltallrik passar ett smakrikt och medelfylligt vin som CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia. Det är ett smakrikt, generöst rött vin med mycket typicitet av druvan Cabernet Sauvignon där mörka bär såsom björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär möter viol och lakrits och för med sig en kryddighet från fat på slutet.

Recept: Linnéa Seidel

Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »