Vegetarisk paj med fetaost.

En matig paj brukar uppskattas av de flesta. Den här pajen som Linnéa har gjort är dessutom vegetarisk och får härligt syrlig smak och sälta från fetaost.

Vegetarisk paj med fetaost.
logo

6

logo

0 h 45 min

Idag bjuder jag på en vegetarisk paj med fetaost, rödbetor och dill. Otroligt god precis som den är med en grön sallad till. Eller varför inte som en del på en större buffé eller till kräftskivan? Kombinationen av de lite söta rödbetorna, fetaostens sälta och det gröna och fräscha i dillen blir oslagbart!

Linnéa

Pajdegen:

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl

  • 125 g kallt smör

  • 4 msk kallt vatten

Gör så här

    1. Skär smöret i små kuber. Blanda snabbt ihop med mjölet, gärna i en matberedare.

    2. Tillsätt kallt vatten för att få degen att gå ihop.

    3. Klä en pajform med löstagbar kant med degen. Nagga botten med en gaffel och ställ sedan kallt i minst 30 minuter.

    4. Förgrädda den kylda pajskalet i 225°C varm ugn i cirka 10 minuter.

Fyllningen:

Ingredienser

  • 3 dl mjölk

  • 3 ägg

  • 1 dl finriven parmesanost

  • 1 dl finhackad dill

  • 1 vitlöksklyfta

  • salt och svartpeppar

  • 3 stjälkar salladslök

  • 500 g förkokta rödbetor

  • 150 g fetaost

Gör så här

    1. Vispa ihop ägg, mjölk, parmesan och finhackad dill. Riv vitlöken och ha i tillsammans med salt och peppar.

    2. Strimla salladslöken fint. Lägg detta i botten på det förgräddade pajskalet.

    3. Dela rödbetorna i jämnstora bitar och fördela ut i pajskalet. Slå på äggstanningen och toppa sedan med smulad fetaost.

    4. Grädda i 225°C i cirka 30 minuter eller tills pajen börjar få fin färg.

Vintips till pajen:

Pata Negra Cava Brut

89,00 kr


Till pajen med söta rödbetor och syrlig fetaost passar en torr Cava alldeles utmärkt. Denna har en medelstor doft med inslag av gula äpplen och lätt fläkt av blommor. Torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.

Recept: Linnéa Seidel