Vegetarisk paprika-stroganoff med halloumi.

En vegetarisk stroganoff med halloumi och paprika från Paul Svenssons nya bok Grönsaker A-Ö.

Vegetarisk paprika-stroganoff med halloumi
Kim Crawford Pinot Noir

Kim Crawford Pinot Noir

Nya Zeeland

Systembolaget nr:

50676

249,00 kr

269,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Det här receptet kommer från Paul Svenssons nya kokbok Grönsaker A-Ö och är en vegetarisk variant av den klassiska rätten korv stroganoff. Hans stroganoff med paprika och halloumi är både krämig och fantastiskt god! Här är några av hans ord om paprika från boken: "Paprikan hör liksom potatis (som den för övrigt också är släkt med) tyvärr till en av våra mest besprutade grönsaker, så välj den med omsorg. Helst svensk eller nordisk ekologisk, så får du mesta möjliga smak på köpet – och minst skit (gift)."

Ingredienser

  • 2 gula lökar

  • 2 paprikor

  • 1 halloumi, ca 200 g

  • 2 msk smör

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 msk sriracha

  • 1 msk japansk soja

  • 1 dl grönsaksbuljong

  • 3 dl havre- eller vispgrädde

  • 1 blomkål

  • 2 saltgurkor i bitar

  • Salt

  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. Skala lökarna och skär i strimlor.

    2. Skär paprikor (utan kärnhuset) och halloumi i strimlor.

    3. Bryn först paprikorna i en stekpanna med smör. Lägg över på en tallrik och bryn sedan halloumin. Ta upp och lägg åt sidan.

    4. Sänk värmen och låt nu löken smälta i smöret. Lägg tillbaka paprika och halloumi och tillsätt tomatpuré, sriracha och soja.

    5. Häll i buljong och grädde. Låt sjuda en stund tills konsistensen är krämig. Smaka av med salt och peppar.

    6. Riv blomkålen grovt och pulsmixa i matberedare.

    7. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull, lägg i smulorna och koka dem hastigt i 20 sekunder. Sila av vattnet och lägg upp blomkålssmulorna på ett fat.

    8. Toppa med stroganoff och garnera med saltgurka.

Vintips till vegetarisk stroganoff med halloumi:

Kim Crawford Pinot Noir

249,00 kr

269,00 kr


En Pinot Noir från Nya Zeeland med fruktig och elegant doft med inslag av röda frukter och bär, mörka körsbär samt ett stråk av krydda och blommor. Smaken är fruktig som väl balanseras upp av en hög syra och en bra smakintensitet. I eftersmaken finner man båda röda och mörka frukter, kryddor och en spets av blodapelsin.

Recept: Paul Svensson