Faustino I Gran Reserva 2010 - bästa årgången på 50 år.
Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester och spås vara den bästa på 50 år.
Läs mer »Linnéa har gjort ett fantastiskt långkok med vilt, rotfrukter, vin och grädde - perfekt till höstkvällarna.
Ett par veckor in i oktober har älgjakten dragit igång i hela Sverige och vad passar då bättre än att bjuda på en mustig viltgryta med rotfrukter och vin? Köttet får koka länge så det blir riktigt mört och gott. På slutet tillsätter jag rotfrukterna så att de får koka med och ge god smak, men behåller lite tuggmotstånd.
Så här på hösten är det högsäsong för pumpa, så jag valde att göra en silkeslen pumpapuré att ha till viltgrytan. Övriga familjen åt även kokt potatis eller ris men det är helt en smaksak. Det jag gillar med långkok som dessa, är att du faktiskt kan ta av vad du har hemma eller är sugen på just för stunden. Har du tillgång till svamp (färsk eller torkad) - ha i det! Eller varför inte låta bitar av pumpa koka med i viltgrytan. Eller råkar du ha en bit riktigt gott rökt fläsk i kylen? Låt det steka med, det ger en himla fin smak!
600 g viltkött
125 g steklök
3 msk vilt- eller oxfond
1 dl rött vin
4 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
ca 5 dl vatten
2 morötter
250 g palsternacka
250 g rotselleri
2 dl grädde
1-2 msk maizena
Salt
Svartpeppar
Dela köttet i jämnstora bitar. Ju mindre bitar, desto fortare kokar grytan klart.
Bryn hastigt i omgångar tills köttet fått en fin stekyta runt om och lägg sedan i en gryta.
Skala och lägg i alla steklökar.
Slå på fond, rött vin, lagerblad, timjan och vatten. Vattnet ska täcka köttet. Låt sjuda under lock i cirka 1-2 timmar, tills köttet är helt mört.
Skala och skär morötter, palsternacka och rotselleri i bitar. Lägg i det och låt viltgrytan koka i cirka 15 minuter till.
Blanda i grädde, maizenamjöl utrört i lite vatten, salt och peppar. Låt allt koka ihop tills såsen tjocknar något.
600 g butternutpumpa
2 msk smör
1 dl grädde
1/4 riven muskot
Salt
Svartpeppar
Skala pumpan och dela den. Ta ur kärnorna och skär pumpan i bitar.
Fyll en stor kastrull rikligt med vatten och koka pumpan helt mjuk.
Häll av vattnet och låt ånga av en stund.
Mixa eller mosa sedan pumpan helt mjuk med mixerstav eller potatisstomp.
Smaksätt med smör, grädde, riven muskot, salt och peppar.
Färsk persilja
Lingon
Bröd
Servera viltgrytan med pumpapurén.
Strö över färsk persilja och lite lingon.
Skär upp ett gott bröd att ha till.
199,00 kr
Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.
Recept: Linnéa Seidel
Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester och spås vara den bästa på 50 år.
Läs mer »Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer »Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Både viltfärsbiffarna och den gräddiga såsen har smaksatts med whisky. Till det potatiskakor av riven potatis och Västerbottensost. Receptet hittar du här!
Läs mer »