Viltgryta med rotfrukter och krämig pumpapuré.

Linnéa har gjort ett fantastiskt långkok med vilt, rotfrukter, vin och grädde - perfekt till höstkvällarna.

Viltgryta med rotfrukter och pumpapuré
Viltgryta med rotfrukter och pumpapuré
Faustino I Gran Reserva 2010
Faustino I Gran Reserva 2010

Faustino I Gran Reserva 2010

Spanien

Systembolaget nr:

267801

189,00 kr


logo

4

logo

2 h 0 min

Ett par veckor in i oktober har älgjakten dragit igång i hela Sverige och vad passar då bättre än att bjuda på en mustig viltgryta med rotfrukter och vin? Köttet får koka länge så det blir riktigt mört och gott. På slutet tillsätter jag rotfrukterna så att de får koka med och ge god smak, men behåller lite tuggmotstånd. Så här på hösten är det högsäsong för pumpa, så jag valde att göra en silkeslen pumpapuré att ha till viltgrytan. Så gott! Övriga familjen åt även kokt potatis eller ris men det är helt en smaksak. Det jag gillar med långkok som dessa, är att du faktiskt kan ta av vad du har hemma eller är sugen på just för stunden. Har du tillgång till svamp (färsk eller torkad) - ha i det! Eller varför inte låta bitar av pumpa koka med i viltgrytan. Eller råkar du ha en bit riktigt gott rökt fläsk i kylen? Låt det steka med, det ger en himla fin smak!

Viltgryta med rotfrukter

Ingredienser

  • 600 g viltkött

  • 125 g steklök

  • 3 msk vilt- eller oxfond

  • 1 dl rött vin

  • 4 lagerblad

  • 2 kvistar färsk timjan

  • ca 5 dl vatten

  • 2 morötter

  • 250 g palsternacka

  • 250 g rotselleri

  • 2 dl grädde

  • 1-2 msk maizena

  • Salt

  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Dela köttet i jämnstora bitar. Ju mindre bitar, desto fortare kokar grytan klart.

    2. Bryn hastigt i omgångar tills köttet fått en fin stekyta runt om och lägg sedan i en gryta.

    3. Skala och lägg i alla steklökar.

    4. Slå på fond, rött vin, lagerblad, timjan och vatten. Vattnet ska täcka köttet. Låt sjuda under lock i cirka 1-2 timmar, tills köttet är helt mört.

    5. Skala och skär morötter, palsternacka och rotselleri i bitar. Lägg i det och låt viltgrytan koka i cirka 15 minuter till.

    6. Blanda i grädde, maizenamjöl utrört i lite vatten, salt och peppar. Låt allt koka ihop tills såsen tjocknar något.

Pumpapuré

Ingredienser

  • 600 g butternutpumpa

  • 2 msk smör

  • 1 dl grädde

  • 1/4 riven muskot

  • Salt

  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Skala pumpan och dela den. Ta ur kärnorna och skär pumpan i bitar.

    2. Fyll en stor kastrull rikligt med vatten och koka pumpan helt mjuk.

    3. Häll av vattnet och låt ånga av en stund.

    4. Mixa eller mosa sedan pumpan helt mjuk med mixerstav eller potatisstomp.

    5. Smaksätt med smör, grädde, riven muskot, salt och peppar.

Servering av viltgrytan

Ingredienser

  • Färsk persilja

  • Lingon

  • Bröd

Gör så här

    1. Servera viltgrytan med pumpapurén.

    2. Strö över färsk persilja och lite lingon.

    3. Skär upp ett gott bröd att ha till.

Kryddigt rödvin till viltgrytan:

Faustino I Gran Reserva 2010

189,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2010 har en mycket nyansrik doft och smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.