Karljohansrisotto med cashewsmör.
Här får du ett gott och krämigt recept på svamprisotto gjord på karljohanssvamp och cashewsmör från kokboken "Laga Svamp" av Martin Nordin.
Läs mer »Martin Nordin visar ett otroligt gott recept på vit pizza med svamp, syrad gul tomatsås och pumpa från sin kokbok "Laga Svamp". Dags att göra hemgjord pizza!
Vit pizza, eller Pizza Bianco som det heter i pizzans hemland, har verkligen blivit populärt under de senaste åren. Vi förstår verkligen varför, det är otroligt gott.
I kokboken "Laga Svamp" delar Martin Nordin ett härligt recept på vit pizza med trattkantareller, pumpa och schalottenlök som toppas med syrad gul tomatsås. Tips på hur du gör en syrad gul tomatsås, pumpakärnsmör och riktigt god pizzadeg står i kokboken.
En pizzasten ger garanterat en frasig pizza, men har du ingen sådan går det också bra med en vanlig plåt som du låter stå i ungen medan den blir varm och sedan stjälper upp din pizza på när den ska bakas. Hur lång tid pizzan tar är svårt att säga - enklast är att hålla sig nära ungen och hålla koll på hur kanterna ser ut.
6 bollar pizzadeg
1 liten uchiki kuri-pumpa (vintersquash), eller butternutpumpa
2 medelstora schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
6 msk växtbaserad crème fraiche
3 msk pumpakärnsmör
6 dl trattkantareller
Värm upp vedugnen eller en vanlig ugn med en pizzasten på gallret till en så hög temperatur som möjligt. Låt gå en stund så att stenen är riktigt varm.
Skala pumpa och lök och skär i tunna skivor, gärna med en mandolin. Lägg skivorna i en skål, riv över vitlök, tillsätt olja och massera in med händerna.
Pudra en stor skärbräda med rikligt med mjöl. Ta en boll pizzadeg och forma den till en rund pizza. Låt den vila i några minuter. Pudra pizzaspaden med mjöl, lägg över pizzabotten på spaden och dra samtidigt lite i kanterna så att cirkeln blir större.
Ta en matsked crème fraiche och dra ut ett tunt lager från mitten ut mot kanterna. Droppa över litepumpakärnsmör och smeta ut.
Lägg på pumpaskivor, lök och trattkantareller och ställ in pizzan i ugnen.
När pizzans kanter bubblat upp och fått fin färg – den får gärna vara något bränd på vissa ställen – är den klar.
vitlöksolja
libbsticka
syrad gul tomatsås
Ta ut och pensla kanterna med vitlöksolja och toppa sedan med libbsticka och generöst med tomatsås.
249,00 kr
269,00 kr
Pinot och pizza är en fin kombination och det pinot-vinet från Kim Crawford har en fruktig smak som balanseras upp en av högs yra och bra smakintensitet. I eftersmaken finns toner av röda och mörka frukter, kryddor och en spets av blodapelsin.
Recept: Martin Nordin
Här får du ett gott och krämigt recept på svamprisotto gjord på karljohanssvamp och cashewsmör från kokboken "Laga Svamp" av Martin Nordin.
Läs mer »Linnéa delar med sig av sitt bästa recept på hemgjord pizza och ger dig goda råd att tänka på när du bakar pizzan i ugnen.
Läs mer »För några år sedan fick en förläggare på Bonnier upp ögonen för Martin Nordins Instagramkonto och nu har han nyligen släppt sin tredje vegetariska kokbok – Laga svamp.
Läs mer »Som vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs mer »