Vodkapasta.

Sofia Wood delar med sig av ett av hennes mest populära recept - vodkapasta. Vodkapasta är både enkelt att tillaga och lämnar tallrikarna renskrapade. 

Vodkapasta
Kronvodka, 700ml

Kronvodka, 700ml

Finland

Systembolaget nr:

401

246,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Det här receptet är ett av Sofia Woods mest populära och hon har taggats på sociala medier hundratals gånger när hennes följare har lagat den här rätten.

Det verkar ofta vara vodkapasta som står på menyn när vänner äter middag ihop och Sofia förstår verkligen varför, då den kräver ganska liten insats men slutar med renskrapade fat.

Vodkapasta är i grunden en vegetarisk rätt, men vill du lägga till lite extra sälta kan du med fördel tillsätta bitar av knaperstekt bacon (eller varför inte halloumi om du vill behålla vodkapastan vegetarisk?).

Vodkapasta:

Ingredienser

  • 400 g penne eller rigatoni

  • 2 msk olivolja

  • 2 schalottenlökar, fint hackade

  • 3 vitlöksklyftor, fint hackade

  • ½ tsk chiliflakes

  • 1 tub tomatpuré (200 g)

  • 1 dl vodka

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 msk vit balsamicovinäger

  • 1 dl pastavatten

  • 100 g parmesan, fint riven

  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. Värm oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och chiliflakes i 2–3 minuter tills vitlöken doftar gott. Rör ner tomatpurén och fräs långsamt i 10 minuter tills den är ordentligt karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite

    2. Höj värmen, häll på vodkan och låt den koka in helt. Häll på grädde och balsamicovinäger och rör till en tjock slät sås. Ta pannan av värmen och ställ åt sidan tills pastan är redo att vändas ner.

    3. Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den.

    4. Rör ner pastan i vodkasåsen tillsammans med finriven parmesan. Späd med pastavattnet under omrörning tills pastan kokat klart. Smaka av med salt och peppar.

Dryckestips till Vodkapasta:

Kronvodka, 700ml

246,00 kr


Kronvodka har en rund, mjuk och fyllig med viss sötma och tydlig karaktär av torkad frukt, säd och viss brödighet. Funkar perfekt till din vodkapasta.

Recept: Sofia Wood

Rödvinspasta med

Rödvinspasta.


Sofia Wood delar med sig av sitt bästa recept på rödvinspasta som innehåller en hel flaska rödvin. Det gör såsen förförisk, mustig och nästan köttig i tonen.

Läs mer »