Med Coravin kan du ta ett glas vin utan att öppna flaskan.

Är du nyfiken på vad en Coravin är och om det är något värt att investera i? Här förklarar vi mer om Coravin, ett modernt vinkonserveringssystem. Hur fungerar den och vad finns det för fördelar och nackdelar?

Coravin - fördelar och nackdelar.

Idag finns vin i alla möjliga förpackningar, men den vanligaste är fortfarande glasflaska med en kork gjord av kork. Inte minst bland lite finare viner. En nackdel med den klassiska glasflaskan är och har alltid varit att när den väl är öppnad håller vinet inte särskilt länge innan det blir dåligt. Förslutet och ståendes i kylskåp behåller det smaken i kanske en vecka.

Och det är där Coravin kommer in som en räddare i nöden. Men en Coravin är tanken att man ska kunna ta ett glas vin ur en flaska utan att faktiskt öppna den – vilket ger vinet betydligt bättre hållbarhet. Med en teflonbeklädd nål som trycks in genom korken sprutas argongas in i flaskan och det ökade trycket får sedan vinet att komma ut ur den tunna nålen. Tack vare naturkorkens naturliga egenskaper återsluter den sig själv när nålen sen dras ut. Flaskan bör därefter försvaras liggandes för att inte korken ska torka.

Fördelar med en Coravin

Nackdelar med en Coravin

Så här fungerar en Coravin:

16.10.2023

Oxidation i vin.Defekter i vin, del 3: Vad gör oxidation i ett vin?

I en artikelserie behandlar vi defekter och skönhetsfel i vin. Vi började med korkdefekter, följde upp med reduktion och nu är det dags med oxidation.

Läs mer
Vin i matlagning, här i rödvinssås och ett glas med rött vin.Vin i matlagning – så använder du vinet rätt.

Vin i matlagningen kan definitivt höja smaken på såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i maten..

Läs mer
Sulfiter i vin.Sulfiter i vin: Varför tillsätter man det och kan man göra vin utan?

Tillsatser i vin är alltid ett hett ämne och något många undrar över är just sulfiter. Varför tillsätts sulfiter och svavel i vin och finns det viner utan? Kan det påverka hälsan och vilka halter är det man pratar om? Här reder vi ut frågan om sulfiter.

Läs mer
Champagne i glas.Champagne – olika typer och vad man äter till.

Välkommen till lilla Champagneskolan! Vår sommelier Mats berättar om druvorna, distriktet och skillnaden mellan olika sorters champagne. Lär dig hur du provar champagne och kombinerar med mat.

Läs mer