Cazuela på hjort med bönsallad.

En cazuela kan vara både söt och salt, med kött, skaldjur eller vara vegetariskt. Här är ett recept på en cazuela med hjort som serveras med en trevlig bönsallad.

Cazuela med hjort och bönsallad.
Expedition Carmenère

Expedition Carmenère

Chile

Systembolaget nr:

254301

69,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Cazuela är en klassisk rätt i Sydamerika, men kan göras med olika ingredienser och på olika sätt i olika länder. Det de har gemensamt är att de tillagas i en cazuela - en sorts grund lergryta.

Här har vi tagit fram ett recept på cazuela med hjort och massor av olika grönsaker och kryddor. Perfekt en kylig kväll och du kan med fördel servera den med ett chilenskt vin av druvan Carmenere.

Cazuela på hjort:

Ingredienser

  • 1 kg hjort (fransyska eller stek)

  • 1 gul lök

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 morötter

  • 2 majskolvar

  • 2 gröna paprikor

  • 1 st röd chili

  • 1/2 liten pumpa

  • 8 mindre potatisar

  • 1 msk kummin

  • 1 msk rökt paprikapulver

  • 1 msk torkad oregano

  • 1 burk hela tomater

  • 1 l viltbuljong eller fond+vatten

  • 2 lime

  • koriander

  • bröd

Gör så här

    1. Skiva chili, lök och vitlök tunt.

    2. Skala och dela pumpa, morot och potatis i ganska grova delar (4-5cm) inte så noga, samma med majsen.

    3. Skär köttet i lika stora delar som grönsakerna, bryn hårt i varm gryta med lite olja. Sänk värmen och tillsätt kryddorna, chili, lök, vitlök och svetta i 5 min,

    4. Tillsätt resten av grönsakerna utom pumpan. Svetta dem i 2 min och slå på fonden och tomaterna, sjud under lock i 30 min, tillsätt pumpan och salta och peppra, sjud i 30 min eller tills köttet är mört. Servera med lime och koriander och bröd.

Bönsallad:

Ingredienser

  • 1 näve haricots verts

  • 1 näve spritärtor

  • 1 näve koriander

  • 1 schalottenlök

  • 200 g kokta cocobönor

  • 2 msk pumpakärnor

  • 2 msk solrosfrön

  • 1 msk limesaft

Gör så här

    1. Koka haricot verts och spritärtor i 10 sek, kyl sedan direkt i iskallt vatten.

    2. Skiva löken så tunt du kan och lägg i kallt vatten.

    3. Plocka upp haricot verts samt spritärtor ur vattnet och skiva dem på längden.

    4. Hacka koriander grovt, torka av den blötlagda löken och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda ordentligt. Klart!

Vin till cazuela med hjort:

Expedition Carmenère

69,00 kr


Expedition Carmenère har en mycket trevlig och fruktig doft med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, blåbär, vanilj och lakrits. Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad. Ett utmärkt grytvin!