Ankbröst med zucchini och kantarelltappenade

Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltappenade.

Man behöver inte ta på sig spenderbyxorna och ge sig ut på stjärnbeströdda lyxkrogar för att få en stor smakupplevelse. Här ett recept på ankbröst som gör att du kan få en gourmétmiddag för liten peng.
Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltappenade
Rating
4

Ugnsbakade körsbärstomater.

200 g körsbärstomater
2-3 msk olivolja
salt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg tomaterna på en liten plåt eller i en ugnsform, häll på oljan och ställ in mitt i ugnen i 15-20 minuter.
3. Ta ut tomaterna ur ugnen och salta lätt.

Ankbröst.

2 ankbröst
salt, peppar
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skär skåror i fettkappan på ankbrösten med en vass kniv.
3. Stek ankbrösten i en torr stekpanna med fettkappan neråt tills de fått en fin brun färg. Vänd och stek den andra sidan. Salta och peppra.
4. Flytta över ankbrösten till en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 15-20 minuter till innertemperaturen når ca 60 grader.
5. Ta ut ankbrösten, vira in dem i aluminiumfolie och låt vila ca 10 minuter.

Kantarelltapenade.

2 vitlöksklyftor
1 bananschalottenlök
1 liter kantareller
1/2 liter karljohansvamp
2 msk + 2 msk olivolja
2 msk hackad timjan eller persilja
salt och svartpeppar
ev ett par droppar tryffelolja
1. Skala och hacka vitlöken och schalottenlöken.
2. Ansa och skär svampen i små bitar. Stek svampen i olivolja och tillsätt vitlöken och schalottenlöken. Smaka av med salt och peppar. Fräs till löken börjar mjukna.
3. Mixa svampen och löken med olivoljan. Tillsätt hackad persilja. Droppa eventuellt i tryffelolja.

Mozzarellagratinerad zucchini.

2 zucchini
125 g mozzarella
1/2 liter kantareller
1/2 bananscalottenlök, hackad
1. Under tiden ankbrösten vilar, höj temperaturen i ugnen till 275 grader.
2. Dela zucchinin på längden och på mitten. Gröp ur kärnorna och stek bitarna på bägge sidor. Salta och peppra.
3. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Fyll bitarna med kantarelltapenade (om det blir över, servera vid sidan av).
4. Skiva upp mozzarellan och fördela över zucchinin. Gratinera högt upp i ugnen några minuter. Ta ut när mozzarellan börjar få lite färg i kanterna, håll ugnen under uppsikt.
5. Stek kantarellerna och schalottenlöken och servera till.
Systembolagsnummer: 6313 99,00 kr

Till anka är det helt rätt med ett Pinot Noir-vin! Det här prisvärda vinet från Australien är välbalanserat och mjukt med en klädsam elegans. I smaken finner man röda bär, örter och körsbär.

Systembolagsnummer: 76879 369,00 kr

Vill du lyxa till det, satsa på denna pärla från Nya Zeeland. Smaken är torr med bra syra, fin integrerad fatkaraktär, mjuka behagliga tanniner och intensiv smak med inslag av röda och mörka frukter, violer, kaffe och kryddor och mineral. Vinet är insmickrande elegant med en härlig eftersmak som stannar kvar bra länge.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager