Preppa och ha en låda mat i garderoben.

I samband med att de svenska hushållen får broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” har vi intervjuat författaren till boken ”Prepping – att hoppas på det bästa, men ändå förbereda sig på det värsta.".

Bok om prepping och författaren Anna Maria Stawreberg

I månadsskiftet maj/juni kommer 4,8 miljoner hushåll i Sverige att få broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” i sina brevlådor. Den handlar om att vi ska vara förberedda ifall något inträffar som gör att samhällets funktioner inte fungerar som vi är vana vid.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) står bakom broschyren som ska göra oss bättre förberedda på eventuella följder av allvarliga olyckor, extremväder, it-attacker eller militära konflikter.

– Anledningen att de skickar ut den nu är att MSB anser att vi lever i ett sårbarare samhälle än någonsin. Vi är extremt beroende av ström och blir lite handlingsförlamade om internet inte fungerar, säger Anna Maria Stawreberg, journalist och författare som bland annat skrivit boken ”Prepping – att hoppas på det bästa, men ändå förbereda sig på det värsta”.

Prepping är en term som ofta används i sammanhanget och det härstammar från engelskans ”prepare” som betyder att förbereda. I det här sammanhanget handlar det om att vara rustad för om el- och vattenförsörjningen skulle sluta att fungera.

Anna-Maria Stawreberg

Anna-Maria poängterar att vi nu inte ska få panik och oroa oss i onödan, utan se det som en naturlig säkerhetsåtgärd på samma sätt som vi sätter upp en brandvarnare hemma, använder säkerhetsbälte när vi kör bil eller tar på en flytväst på sjön.

– Jag tycker att man i stället ska tänka på de här förberedelserna som ett sätt att kunna känna sig tryggare. Har man sin låda kan man släppa tankarna på oro.

Vad menar du med att ”ha sin låda”?

– Vi som är vuxna och friska har ett eget ansvar att kunna ta hand om oss själva och våra anhöriga under de första sju dagarna av en kris. Vi behöver ställa in oss på att det kanske inte går att handla och ha ett lager med mat hemma samt se till att vi kan lösa vattenfrågan.

När det gäller vatten är kommunen skyldig att köra ut det till särskilda utdelningsplatser, men vi behöver ha dunkar att hämta det i. Anna-Maria förespråkar att ändå ha ett eget vattenlager som räcker i några dagar som en extra säkerhet.

– Vatten sägs hålla i sex månader och dunkar är inte särskilt dyrt. Själv har jag 40 liter i garderoben. Och när det är dags att byta vattnar jag blommorna med vattnet, det är inte meningen att vi ska tära på jordens resurser.

Vilken sorts mat bör man ha i sitt lager?

– Jag tycker att det ska vara sådant som man tycker om och äter i vanliga fall. Lagret måste omsättas ibland för att inte bli gammalt, och då är det bra om man kan äta upp det som finns i stället för att slänga. Det ska vara mat som klarar rumstemperatur, har lång hållbarhet, hög näringstäthet och inte kräver lång tillagningstid.

Tomatsåser på burk, makrillfiléer i tomatsås, tonfisk i olja och andra konserver samt böner och gryn, snabbris, nudlar och ostar på tub är bra val. Knäckebröd, kex, konserverad frukt och havremjölk är också exempel på sådant som inte behöver stå i kylskåp.

– Jag har jordnötssmör eftersom vi behöver få i oss fett och en flaska citronsaft ifall vattnet från plastdunkarna smakar lite unket.

Då det också handlar om att man ska må bra om krisen kommer, föreslår vi på folk o folk att matlådan även innehåller en flaska vin eller två. Anna-Maria håller med:

– Sitter man i ett utkylt hem utan vare sig mat eller rinnande vatten kan det ju vara trevligt med lite vin, säger hon och skrattar.

Förutom mat behöver vi ett sprit- eller gasolkök att tillaga maten på samt kunna hålla oss varma om det är kallt ute. Ett lager med raggsockor och filtar är alltså bra att ha. Dessutom är det viktigt att kunna ta del av nyheterna.

– Radio P4 är kanalen för samhällsinformation. Vi behöver en batteri- eller vevdriven radio. Det finns varianter med inbyggd ficklampa och möjlighet att ladda mobiltelefonen för nödsamtal till en rimlig penning.

Något många inte tänker på är att skriva ned telefonnummer och adresser till personer vi kan behöva komma i kontakt med. I dag har de flesta alla nummer lagrade i mobiltelefonen.

– Själv kan jag inte ens min egen mans telefonnummer. Han har precis bytt, och jag har inte hunnit lära mig det nya än.

En vanlig missuppfattning är att preppingrörelsen är egoistisk och handlar om att skydda sitt eget lager.

– Det är helt fel, det rör sig om att hjälpas åt och inte bara ta hand om sig själv. Ju fler som har förberett sig, desto större chans är det att maten på ICA räcker. Och det gäller att dela med sig till de grannar som har missat att förbereda sig. Då mår alla bättre, säger Anna-Maria avslutningsvis.

Två lagringsvänliga viner:

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2005 har kryddig doft med fatkaraktär och inslag av torkad frukt, bär, choklad och läder. Rund och elegant smak med stram syra och mjuka tanniner. Lätt animaliska inslag tillsammans med bär och mörk frukt. Lång och komplex eftersmak.

Passar bra till smakrika och kryddiga rätter av lamm-, kalv- eller nötkött samt lagrad ost.

Nederburg Noble Late Harvest

129,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Passar perfekt till desserter av frukt och bär eller utmärkt till lagrade grönmögelostar. Varför inte hjortronparfait med varm mylta och vispad grädde?