Upplev kulturlivet hemifrån - 6 tips på digitala utställningar och konserter.

Ta del av ett nytt och spännande kulturlandskap. I takt med ökade restriktioner ser vi nya spännande kulturella initiativ. Här tipsar vi om några.

Fotografiska

Vi är många som känner oss uttråkade och oinspirerade av att sitta hemma ensamma eller med ett fåtal familjemedlemmar. Men i takt med att det kommer nya uppmaningar om att undvika folksamlingar dyker det upp annorlunda, spännande kulturella initiativ. Lyssna på konsert, besök ett museum eller varför inte själv lämna ett bidrag till framtida utställningar. folk o folk har tagit en titt på några roliga och intressanta digitala kulturerbjudanden.

1. Fotografiska i Stockholm

Här kan du besöka Fotografiska i 3D. Och du behöver inte betala inträde! Tanken är att du ska kunna ta dig runt i hela muséet som om det hade varit vanligt besök. Kameran tar dig med in på utställningarna och i butiken. Du klickar dig fram och kan stanna upp och titta närmare på fotografierna som du passerar. Vill du gå upp en våning är det trappan som gäller, hissen tycks inte funka digitalt.

Kameran tar dig till och med in i restaurangen där du kan gå fram till fönstret och beskåda den fantastiska utsikten mot Stockholms inlopp samt Gröna Lund och Kastellholmen på andra sidan.

Pågående utställningar på Fotografiska:

  • Naturfotografen Mattias A. Klum med utställningen ”Vår tid på jorden”. I sammanlagt 35 år har han skildrat vår planets natur- och djurliv, utsatta kulturer och miljöförändringar. I utställningen får vi följa med Mattias till platser där han har arbetat.Utställningen pågår till 7 mars 2021. 

  • ”Passage” – ett 18:49 minuter långt videoverk av den sydafrikanske konstnären Mohau Modisakeng. Hans arbeten berör ras, militariserandet av samhället och de djupa klyftorna i post-apartheids Sydafrika, och den post-koloniala kontinentenUtställningen pågår till 17 januari 2021. 

  • Den brittisk-liberianska konceptuella konstnären Lina Iris Viktors utställning Dark Testament är ett samarbete med bildkonstcentret Autograph i London. Det är en ”helt uppslukande” platsspecifik installation med fler än 50 verk på papper samt unika verk på duk.Utställningen pågår till 31 januari 2021. 

  • Popkonst, starka färger och mörk humor får vi se i den brittiske konstnären Miles Aldriges utställning Virgin Mary, Supermarkets. Popcorn. Photographs 1999 to 2020. Hans bilder påminner om stillbilder tagna ur en film.Utställningen pågår till 14 februari 2021. 

  • Fotokonstnären Arno Rafael Minkkinen visar över 60 fotografier tagna mellan 1970 och 2020 i 30 olika länder i utställningen Two Hundred Seasons. Hans bilder ”fokuserar på det existentiella mänskliga tillståndet genom självporträtt”. Utställningen pågår till 18 april 2021. 

  • Utställningen The Darkroom av Tom of Finland är en studie i illustratören och konstnären Touko Laaksonen, aka Tom of Finlands liv och arbetsprocess – som från början pågick just i mörka rum. Han tog fotografier av vänner och partners och använde dem som inspiration och referensbilder till de världsberömda homoerotiska teckningarna som nu ställs ut på Fotografiska.Utställningen pågår till 10 januari 2021.

Här kan du ta dig in till Fotografiska i 3D-format >>Vill du gå direkt till någon av utställningarna skrollar du ner när du klickat dig in på sidan.

2. Streamad soppkonsert från Stockholms konserthus

Konserthuset i Stockholm

Konserthuset soppkonserter är mycket populära. De äger vanligtvis rum mitt på dagen, är bara 45 minuter långa och man intar sin lunchsoppa och lyssnar samtidigt på musik av olika slag. 

Soppluncherna brukar innehålla serier med kammarmusik, vilket innebär en mer intim upplevelse än stora symfonier. Det är en eller ett litet antal musiker som framträder i en mindre sal med en mindre publik, som får mer direktkontakt med musikerna. 

I coronatider är direktkontakten tyvärr inte möjlig. Men Konserthuset vill ändå bjuda sin publik på en härlig musikupplevelse och erbjuder nu streamade sopplunchkonserter. Soppan får vi tillaga själva den här gången. 

Recepten finns på konserthusets webbplats. Där får vi alla tillagningsinstruktioner av Carottes kökschef Jonas Berg på video och Konserthusets programchefen Fredrik Andersson berättar om konserterna. Glöm inte att laga soppan i god tid innan konserten börjar!

Här hittar du Stockholms konserthus kommande soppkonserter och även sopprecept >>

3. Bidra till historieskildring om vår tid för framtida utställningar

Nordiska museet fasad

Nordiska museet samlar på nutida vardagsberättelser för att framtidsmänniskan ska förstå hur vi hade det under den pågående pandemin. Vem som helst kan bidra med sin historia i såväl text som bild. Allas bidrag hamnar som tidsdokument i museets samlingar. 

Här kan du berätta din historia och hjälpa Nordiska museet att bevara dina erfarenheter för framtidens forskare om Coronaviruset i Sverige.

Och här kan du läsa mer om Nordiska museets coronaberättelser.

4. Snabbvisit på Nationalmuseum

Sveriges stolthet Nationalmuseum har varit oerhört populärt efter renovering och återinvigningen 2018. Om du undrar hur museet ser ut eller vill få en snabbvisning av den vackra byggnaden från 1866 kan du titta på filmen ”Tre minuter på Nationalmuseum”.

Här tar kameran med dig från sal till sal och zoomar in några av verken.

Du får en förnimmelse av den enormt vackra byggnaden och dess samlingar som sträcker sig över sex århundraden.

5. Se föremål från hela världen hemifrån från soffan

Solfjädrar på Östasiatiska museet

Världskulturmuseerna omfattar fyra museer med föremål från hela världen. Nu är det möjligt att klicka oss runt på utställningar om alltifrån egyptiska mumier till globala samtidsfrågor.

Besök Världskulturmuseet i Göteborg samt Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska i Stockholm hemma från soffan.

Klicka på den lilla gubben under "museum view" för att påbörja din rundvandring i respektive museum.

6. Uppstickaren: Drottning Meresankh III grav vid Gizaplatån väster om Kairo.

Ingång till grav i Gizapyramid

Varför inte ta en avstickare till Egypten och besöka drottning Meresankh III:s 5000 år gamla grav.

Det är en autentisk virtuell upplevelse skapad av Harvard University. Fördelen är att du slipper klautsrofobikänslan som lätt infinner sig av att trängas med en massa andra turister när du besöker en trång gravkammare i en egyptisk pyramid på riktigt. 

Turen innehåller en rad klick där du får mer information om specifika föremål, målningar och skulpturer och bland annat får se fotografier från utgrävningarna.

Meresankh III var barnbarn till Kheops and Khefrens fru. Graven ligger i den störta av Gizapyramiderna.

Här kommer du in i Drottning Meresankh III:s grav >>

Fler digitala utställningar:

På Sveriges Muséers webbplats kan du hitta fler tips på digitala utställningar runt om i Sverige.

I glaset under museibesöket:

Pierre Olivier Cuvée Rosé Prestige Brut

79,00 kr


Njut av ett härligt friskt mousserande vin från Frankrike under ditt museibesök. Denna cuvée har tagits fram för den svenska marknaden i samarbete med en professionell provsmakningspanel. Målet var att skapa ett vin med en fin fräschör och bra balans i en bärig stil och lång fruktig, frisk eftersmak.