Hummër Grill & Bar – en av Halmstads pärlor på krogscenen

Vi har träffat ägarna bakom Hummër Grill & Bar, en riktig pärla på Halmstads krogscen.

Hummër Grill & Bar i Halmstad

På Storgatan 23 i Halmstad hittar du Hummër Grill & Bar. Hummër är en lek med orden humör och hummer, och det är nog på pricken precis vad det hela handlar om. En trivsam krog med god mat, skön stämning och hummer på menyn – och mycket annat läckert också förstås.

Hummër Grill & Bar ligger i Halmstad och ägs och drivs av Magnus och Mikael Wallin. Mikael är utbildad kock och Magnus läste till elektriker i skolan. Men byggkraschen i slutet av förra seklet gjorde att han tog en annan väg.

I dag, drygt 20 år senare, har båda bröderna gedigen erfarenhet från krogbranschen efter att både ha arbetat på diverse olika ställen samt drivit ett flertal egna restauranger. Hummër är den första krogen som de har startat från scratch.

– Vi drev Heagårds Skafferi utanför Halmstad när en fastighetsägare kontaktade oss och undrade om vi ville öppna krog i hans lokaler inne i stan. Vi tvekade först, men han stod på sig och det hela slutade med att vi gav ett motbud och blev med krog, förklarar Magnus Wallin.

Heagårds Skafferi har de fortfarande kvar.

De tar in hummern i vardagen

Gratinerad hummer

Från början var tanken att starta en kvarterskrog och servera svenska klassiker som hummersoppa, Wallenbergare och löjromstoast.

– Men två kompisar hann före och öppnade ett ställe med samma koncept ett halvår innan oss, så vi fick tänka om, säger Magnus.

Krögarna sneglade då lite på en krog i Göteborg med hummer och korv på menyn. Med den i åtanke och utifrån hur restaurangen var inredd började utformningen av konceptet kring Hummër Grill & Bar.

– Namnet Hummër kommer från hummer, men vi är inte en skaldjursrestaurang. Vår grundtanke är att servera kött och hummer i vardagen.

Lokalen har de designat själva utifrån sina egna idéer. Mikael och Magnus hade samlat massor av bilder från olika resor som de inspirerades av.

– Vi hade varit på The Standard Grill i New York och sett deras kakel, toalett och koncept. The Loeb Boathouse i New York serverar hummer och på ytterligare ett ställe såg vi ett mörningsskåp och tänkte: ”ett sådant måste vi också ha”.

Ett mörningsskåp är en speciell kyl där man hänger upp köttet under mörningsprocessen, det vill säga den process som gör att köttet smakar bättre och blir ännu mörare.

– Vi hade en gäst här häromdagen som sa att inredningen går i steampunk-stil, säger Magnus och skrattar eftersom han knappt vet vad steampunk står för.

folk o folk har hittat steampunk på nätet. Det är en form av estetik som går i 1800-talsindustrialismens anda med ångmaskiner, luftballonger och tankar och inspiration från science fiction samt äventyrsförfattare som HG Wells och Jules Verne.

– Här är mycket vitt kakel, koppar, mässing och skinn – råa material. Det är kopparrör över baren och fläktarna är också i koppar. Alla bord är tillverkade av våra snickare och de har även gjort våra toalettpappershållare av hopskruvade kopparrör.

Överträffade rekordet gång på gång

Hummër Grill & Bar i Halmstad

Hummër Grill & Bar öppnade den 1 april 2016 och sedan dess har det gått över förväntan. Mikael och Magnus startade med åtta anställda, men redan efter sommaren hade de behövt utöka personalen till 15 personer.

– När vi hade haft vår bästa kväll med massor av gäster tänkte vi att det här kommer vi aldrig att kunna överträffa. Men det gjorde vi – vecka efter vecka. Alla gick på knäna, men det var samtidigt väldigt roligt. Det kom folk överallt ifrån.

Och så har det fortsatt. Gästerna kommer för maten, personligheten och atmosfären, enligt Magnus. När han berättar märks det att han är stolt över sin personal.

– Jag är alltid trygg när jag bär ut maten till gästerna. Jag vet att den är i topp. Vårt motto är att ingen ska gå härifrån besviken. Skulle det någon gång uppstå en fadäs, ser vi alltid till att rätta till och kompensera så att gästen blir nöjd igen, säger han.

Oxkind inspirerad av Jureskog

Konceptet ”hummer i vardagen” har visat sig vara en tuff utmaning. Sedan starten har priset på det svarta guldet mer än fördubblats, och Magnus menar att det inte går att höja priserna på menyn i den takten i en liten stad som Halmstad. Det skulle bli för dyrt.

– Vi tjänar inte så mycket på våra hummerrätter. Men vi tycker att det ska finnas på menyn, så vi får kämpa lite, säger han och låter samtidigt nöjd ändå.

Restaurangen serverar också mycket ostron i olika varianter. Det finns både vanliga, gratinerade och panerade på menyn.

Storsäljaren är en rätt som har varit med sedan dag ett – oxkind. Köksmästaren var i Stockholm och praktiserade hos kocken Johan Jureskog, och fick med sig idén i bagaget hem till Halmstad.

– Vi serverar i snitt åtta stycken om dagen 365 dagar om året. Alla som har provat oxkind en gång älskar den, säger Magnus entusiastiskt.

Vid frågan om framtidsplaner förklarar Magnus att det just nu får vänta och det är lite julledighet som hägrar. De har precis som de flesta krogar i vårt land svårt att hitta personal och jobbar därför mycket och ofta själva.

– Varje helg när jag lämnar familjen kvart i sex känns det tungt. Men tio över sex är jag glad som en speleman igen för då har jag fått de första gästerna. Fast min fru skulle nog inte hålla med om detta, säger Magnus på klingande halländska och skrattar gott.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

79,00 kr

109,00 kr


Till hummer passar ett glas av det mousserande vinet Pierre Olivier utmärkt. Smaken har en fin fruktighet med en välbalanserad syra och mjuka, uppfriskande bubblor.

Feskekôrka by night

Göteborg 400 år.


Den 4:e juni 2021 firar Göteborg 400 år med påmpa och ståt. Vi gratulerar och tipsar om 4 trevliga tidsfördriv du inte får missa, oavsett om du är på besök eller bor där.

Läs mer »