Idel franska klassiker på nyöppnade Boulebar Liljeholmen.

Det som började för drygt 15 år sedan med att ett kompisgäng åkte till Marseille för att spela boule är i dag en verksamhet med åtta enheter både i Sverige och i Danmark.

Boulebar

- Kalla oss absolut inte en kedja, säger Anna Eriksson när folk o folk träffar henne några timmar innan den stora öppningsfesten på Boulebar Tryckeriet i Liljeholmen.

Restaurangen är den största i Sverige, men det finns faktiskt en ännu större Boulebar på Nörrebro i Köpenhamn. Det får plats 1000 personer här samtidigt. Det är högt i tak i den 1300 m2 stora lokalen som löper över två våningar. Här finns ett gäng boulebanor med olika sorters grus, två barer, otaliga bord och stolar, en terrass och ett stort öppet kök.

- En tredjedel kommer hit för att äta, en tredjedel går hit för att dricka och en tredjedel går hit för att spela, men det slutar alltid med att alla gör alltihop. Våra gäster brukar stanna i tre-fyra timmar. Vi har alltid en bana som är obokad där man kan spela, säger Anna.

Och kan du inte reglerna i boule finns det instruktörer på plats.    

I köket härskar Johan Ahlström, på sjuttiotalet drev han fin- och kändiskrogen L'Escargot på Kungsholmen. I Johans kök har många av dagens kockstjärnor börjat sin karriär, bland annat Melker Andersson. Johan föredrar lite enklare mat framför dagens anrättningar överströdda med kalla picklade garnityrer.

- Jag vill ha varma saker på tallriken, säger Johan och rekommenderar kökets Plat de Grand som följer säsongen och kostar 375 kronor. Det är idel franska klassiker på menyn såsom ostron, blåmusslor, ryggbiff och bakad rödtunga. Det är halva priset för barn upp till 15 år.

Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge

519,00 kr


Boule är en fredlig sport. Än har ingen fått ett klot i huvudet. Kanske är en förklaring att det är vinnarna som bjuder förlorarna på en drink efter matchen. Vi på folk o folk tycker förstås att du ska avsluta med en Calvados. 

I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna cuvée lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans. Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förkomma. Den idealiska blandningen är 40% bittra, 40% söta och 20% syrliga äpplen.