Crémant - franskt mousserande i champagnens skugga.

Är du förtjust i bubbel men tycker att champange är lite väl extravagant för vardagslyxen bör du definitivt testa en crémant istället. Här kan du läsa mer om crémant och hur den skiljer sig från champangen.

Crémant i tre glas, närbild.

Skillnanden mellan champagne och crémant?

Vad är skillnaden på champagne och crémant? Enkelt! Crémant är mer eller mindre samma sak, men tillverkas utanför Champagne-distriket. Ska man gräva djupare i det kan man också använda andra druvor till crémant, och den behöver inte lagras lika länge.

Hur tillverkas crémant?

Crémant tillverkas enligt den traditionella metoden. Det vill säga att den får jäsa en andra gång på flaskan. Av 150 kilo druvor pressar 100 liter druvmust som får jäsa till vin. Därefter tillsätts jäst och socker och vinet blir mousserande under den andra jäsningen som alltså sker i flaskan. Crémanten lagras på sin andra jästfällning i minst nio månader - att jämföras med champagnen som måste lagras minst 15 månader på sin jästfällning.

Var gör man crémant?

Det finns i dagsläget åtta olika ursprung för crémantviner i Frankrike: Crèmant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die samt från dessa områden: Bordeaux, Jura, Savoie, Limoux, och Loire. De största är dock crémanten från Alsace och Bourgogne. De olika crémantvinerna har med få undantag likvärdiga regler vad det gäller skörd, tillverkning och lagring på jästfällningen. Den största skillnaden är tillåtna druvsorter.

Hur smakar crémant?

Eftersom crémant görs i så många olika regioner kan smak och doft variera stort. Vissa kan likna champagne när det gäller de brödiga tonerna, syran och fylligheten - medan andra crémantviner är betydligt mer lätta och fruktiga.

Att man kan använda helt olika druvor i crémanten gör självklart också att smaken påverkas. Medan huvuddruvorna i champagne är chardonnay, pinot noir och pinot meunier så väljs crémantdruvorna ofta efter område. I Loire är till exempel chenin blanc vanlig för crémant, medan Alsace ofta använder sig av pinot noir, pinot gris eller pinot blanc.

Testa en god crémant:

Drinkar med prosecco och annat mousserande vin.Drinkar med prosecco och andra bubbel.

Vill du blanda en drink av lite lyxigare slag? Då rekommenderar vi en drink som baseras på mousserande vin - som prosecco, cava eller champagne. Här hittar du 10 goda, bubblande drinkar.

Läs mer
Champagneflaskor - bästa bubblet till nyårBästa bubblet till nyår - så väljer du rätt.

Nyårsafton är årets bubblogaste kväll och att välja rätt dryck kan höja upplevelsen. Här tipsar vår dryckesexpert Mats Claësson om bästa bubblet till nyår.

Läs mer
Alta Langa i två glas på ett bord.Alta Langa - Italiens svar på champagne.

Aldrig hört talas om Alta Langa? Det är en relativt ny beteckning för något som egentligen funnits i flera hundra år. Här berättar vår dryckesexpert Mats Claësson mer om bubblet.

Läs mer
Crostini med ricotta, soltorkade tomater och salamichipsGoda tilltugg till bubblet.

Mingel, förfest eller välkomstskål - det är alltid gott att ha något att tugga på till bubblet. Chips och nötter i all ära, men här kommer ett lite festligare alternativ.

Läs mer
Dopff au Moulin Crémant d’AlsaceDopff au Moulin

Dopff var först med att producera Crémant d’Alsace och även först med att buteljera sina viner på de avlånga ”flûte”-flaskor som idag enligt lag pryder samtliga av regionens viner.

Läs mer
Cave Robert et Marcel i LoiredalenCave Robert et Marcel

Ett livskraftigt vinkooperativ i Loiredalen med över 300 medlemmar.

Läs mer
Château Haut-MouleyreChâteau Haut-Mouleyre

Beläget i Escoussans som ligger Entre deux Mers. Man producerar vin under ursprungsbeteckningarna Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Crèmant de Bordeaux samt Cadillac.

Läs mer