Pizzerian med lite extra av allt.

Fastfood med förstklassig smak i fine dining-miljö. Det är tanken bakom 1889 Fast Fine Pizza – restaurangen som tänker erövra världen med sitt lyxiga snabbmatskoncept.

1889 Fast Fine Pizza

– Vi definierar oss inte som en pizzeria. Det som är speciellt med oss, tycker vi, är att vi kombinerar det bästa från fastfood med delar från fine dining. Vi har slagit ihop det till ett nytt begrepp i restaurangvärlden – fast fine, säger Carl Stadler, operativ chef på 1889 Fast Fine Pizza.

Han förklarar att det i korthet innebär att de har skapat en restaurang som serverar kvalitetsmat i vacker miljö, men att det går fort från att man har beställt sin rätt.

– Som gäst har du upplevelsen av att vara i fine dining-miljö. Vi kombinerar det bästa av två världar, säger han.

Varje detalj i 1889 Fast Fine pizza är väl genomtänkt och står för det lilla extra. Väljer du hämtpizza som alternativ levereras den i en specialdesignad låda som ser ut som en lyxig presentförpackning. Den går i svart med text och kanter i guld, och är i kraftigare material för att hålla värmen bättre.

Snart i Los Angeles

Restaurangen ligger på bästa läge, mitt i centrala Stockholm i den trendiga och relativt unga shoppinggallerian MOOD. Den ger ett mysigt och samtidigt sobert intryck, med inredning som går i marmor, mässing och sammet samt vackra designade lampkronor i taket. Väggarna pryds av läckra målningar med motiv på romerska gudar. Dessa är målade på plats av den spanska streetartduon Pichiavo.

– När de var här hade vi kö utanför av streetart-fans som ville träffa de världsberömda konstnärerna, berättar Carl.

Gatukonsten kommer att bli en av restaurangkedjans signum, när de sprider sitt koncept över världen.

– När vi öppnar nästa restaurang kommer vi att bjuda in någon eller några andra konstnärer som får smycka den, förklarar han.

Det finns stora planer på att sprida 1889 Fast Fine Pizza över världen. Carl spår att de inom ett halvår kommer att öppna sin första restaurang i Los Angeles. Och de letar med ljus och lykta efter fler lämpliga lokaler i Sverige, både i Stockholm och i andra storstäder samt i mindre orter.

– Om tio år har vi massor av restauranger och i flera länder, säger Carl och skrattar.

Pizzakartong från 1889 Fast Fine Pizza

Kvalitetspizza till ett humant pris

Pizzan är enligt Carl en premiumpizza till ett attraktivt pris, och folk o folk kan intyga att den vi fick smaka var utsökt i både smakkombination och val av råvaror.

– Vi gör degen själva, har bra råvaror och producerar allt vi kan här på plats.

En av storsäljarna är Spicy salami & honey för 125 kronor. Det är en vit pizza, alltså utan tomatsås, med mozzarella och parmesanost, rödlök, timjan samt rosmarin toppad med honung och chilliflakes. 

– Den är både stark och söt, vilket vi tycker är gott, och gästerna också, säger Carl.

En variant som uppskattas av utländska turister är Swedish forest med rökt hjortkött, västerbottenost, lingon, persilja och ugnsbakade champinjoner samt rödbeta. 

Nyckeln till att restaurangen bär sig är att de kan producera en pizza väldigt snabbt och det därför blir många på kort tid. 

– Det tar tre minuter från början till slut, och gästerna kan följa pizzans väg från att de beställer i ena änden och utmed disken tills de betalar i andra änden. Gästupplevelsen blir intressant i stället för att de sitter stilla vid bordet och väntar, förklarar Carl.

På menyn finns flera vegetariska alternativ och även vegansk pizza för dem som efterfrågar det.

– Då lägger vi på tomatsås och grönsaker som broccoli, spenat och cocktailtomater, vilket brukar vara uppskattat. Den är utan ost eftersom vi inte har hittat någon veganost som vi tycker är tillräckligt bra. 

För den som är inte är sugen på pizza finns sallad som alternativ.

– Ungefär var femte gäst beställer sallad, säger Carl.

Historiskt pizzaårtal bakom namnet

Namnet 1889 kommer från legenden om margheritapizzan. 1889 var det årtal som den italienska drottningen Margherita blev serverad en pizza i Neapel som hon blev så förtjust i att den namngavs efter henne. Ingredienserna var buffelmozzarella, basilika och tomater, tre ingredienser som går i grönt, vitt och rött – samma färger som den italienska flaggan. Pizzan margherita är än i dag en symbol för italiensk nationalism och landets kulturarv.

Vintips till pizza:

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Ett medelfylligt vin med en stark fruktig karaktär. I smaken hittar du exotiska frukter och stenfrukter, citrus och honung. Toppen till pizza med skaldjur eller pizza bianco!

Passar även bra till asiatiskt, fisk- och skaldjursrätter men även till lite lättare kötträtter, gärna med en liten kryddighet.

Ruffino Modus IGT Toscana

399,00 kr


Fylliga toner av mogen frukt så som körsbär, plommon och björnbär som sedan toppas av kryddiga inslag av ekfat, mynta, söt tobak och balsamvinäger. Smaken är rund med lena tanniner. Ett riktigt bra pizzavin.