Vin till pizza.
Den älskade pizzan finns i oändliga varianter och stilar. Därför kan det vara lite klurigt att veta vilket vin man ska para till sin pizza. Vi ger dig de bästa tipsen!
Läs mer »I Röda Kvarns ståtliga gamla lokaler på Biblioteksgatan har stockholmarna fått ett nytt mattempel. Det är italienska Eataly som slår upp portarna till sin fyrtionde saluhall i världen.
Första dagen var det en lång ringlande kö utmed Biblioteksgatan. Många ville testa den populära matkedjan som har gjort stor succé runt om i världen.
– Mottagandet har varit överväldigande. Hittills har det överträffat alla våra önskedrömmar, säger Pelle Lydmar, vd för svenska Eataly.
Eataly är en kedja med saluhallar som finns i drygt tio länder. Ursprunget är Italien och den första öppnade 2007 i Turin av Oscar Farinetti. Hans filosofi: ”äta, handla, lära” är hörnstenar i verksamheten.
Äta gör man i någon av de tre restauranger som finns i lokalen. Det är allt från napolitansk pizza till handgjord pasta och en rad olika traditionella rätter. Dessutom finns en italiensk kaffebar samt en choklad- och glassbar.
I saluhallen kan man handla massor av italienska produkter, allt från pasta och såser till olivoljor, italienska ostar och charkuteriprodukter, bröd som bakas på plats. Det finns också kött- och fisk-/skaldjursdisk, en mozzarellabar samt frukt och grönsaker.
– I de italienska butikerna har man ungefär 1800 artiklar, här har vi 1200–1400 beroende på säsong. Jag tycker inte om att flyga hit varor av sådant som vi har likvärdigt här, så kött, fisk, mejeriprodukter med mera är lokalt producerat. Däremot tar vi in specialiteter såsom olivolja, pastasåser ostar och charkuteriprodukter från i Italien, säger Pelle Lydmar.
Lära gör man på andra våningen. Där finns en lokal för utbildningar i italiensk matlagning. När folk o folk besöker matpalatsen håller en grupp som bäst på att få en lektion i pastatillverkning.
Hjärtat i Eatly-palatset är Piazzan med en bar i mitten som är omgärdad av restauranger, café och försäljning av pizzaslicer och andra läckerheter. Takhöjden sträcker sig över två våningar och högst upp hänger stora kristallkronor som är kvar från förr. Andra våningen är försedd med marmorpelare, rustika balkonger i trä och taket är täckt av vackra målningar. Intrycket känns både modernt och gammaldags charmigt på en gång.
– Jag trodde att jag skulle komma till ett färdigt koncept där italienarna bestämde hur det skulle se ut. Men jag fick fria händer och utforma mycket själv, förklarar Pelle Lydmar, som menar att de har tagit stor hänsyn till lokalens ursprung när planerade interiören.
Han om någon vet hur man skapar trivsamhet och lockar till sig besökare. Pelle Lydmar har sedan tidigare erfarenhet från en lång rad succéer i restaurang- och hotellbranschen i staden.
– I Italien är det lite enklare. De serverar till exempel maten på papptallrikar och dricker ur engångsmuggar. Det tycker vi i Sverige inte om. Och i Italien är det också mer av en marknad, här har vi mer service och restaurang, förklarar Pelle Lydmar.
– Vi vill ha ”proof of koncept” först och se att det här fungerar. Hittills ser det bra ut och vi hade fullt i påsk, då det vanligtvis är ett tapp i restaurangbranschen. Nu får vi se hur det går i sommar och på lite längre sikt. Jag kan tänka mig att öppna i Göteborg någon gång i framtiden, säger Pelle Lydmar innan han beger sig iväg in på möte.
FAKTA OM EATALY
Var: Biblioteksgatan 5 i Stockholm
När: Öppnade 17 februari 2018 I Stockholm. Första Eataly öppnade i italienska Turin 2007.
Om kedjan: Det finns 40 saluhallar runt om i världen, de flesta ligger i Italien. De finns även i Japan, Sydkorea, USA, Brasilien, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Qatar, Ryssland, Tyskland och nu i Sverige.
Den älskade pizzan finns i oändliga varianter och stilar. Därför kan det vara lite klurigt att veta vilket vin man ska para till sin pizza. Vi ger dig de bästa tipsen!
Läs mer »Ruffinos Chianti har funnits på Systembolaget sedan 1955 och är en omtyckt favorit till italienska klassiker som pizza och pasta.
Läs mer »Bistecca Fiorentina är en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt och där köttet står i centrum.
Läs mer »Mångsysslaren Dante Zia är aktuell med en ny kokbok, "Dantes Italien". Vi fick chans att fråga den karismatiske halvitalienaren om mathemligheter, inspiration och kärleken till italienskt bubbel.
Läs mer »