Den älskade pizzan finns i oändliga varianter och stilar. Därför kan det vara lite klurigt att veta vilket vin man ska para till sin pizza. Vi ger dig de bästa tipsen!
Man kan se pizzadegen som en tom målarduk, där såsen och råvarorna som läggs på pizzan är färgen som ger tavlan karaktär och stil. Det finns därför en rad olika vintyper som passar till pizza. Eftersom det blir mycket fetma genom osten är det bra att välja viner som balanserar det feta genom en frisk syra. Här följer några olika typer av pizza och lämpliga viner därtill.
Det finns en druva i Italien som möter tomatsåsen, fetman i osten och de flesta andra ingredienser på ett ypperligt sätt. Det är naturligtvis Toscanas stora kvalitetsdruva Sangiovese. Ett riktigt bra allroundvin vad det gäller pizza. Ruffinovinet finns även på halvflaska om man vill förgylla en vardagskväll.
Italien
99 kr
109 kr
Ett ekologiskt italienskt rödvin med toner av körsbär, örtkryddor och plommon. Perfekt till pasta och italienska rätter.
Italien
149 kr
189 kr
Doften är kryddig och nyanserad med fatkaraktär och inslag av mörka körsbär, tobak, salvia, hallon, plommon, kanel, blodapelsin och kakao. Aromerna kommer tillbaka i smaken som är harmonisk och medelfyllig.
När det finns en kombination av sötma och syra i pizzan som exempelvis från getost och honung väljer man ett vitt vin som har en hög syra, en rik fruktighet och lite restsötma. Detsamma gäller när det finns sötma från frukt, som ananas i en Hawaii eller banan tillsammans med kyckling och curry.
Tyskland
229 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.
Dessa salta och härliga smaker får en att drömma sig bort till en uteservering i solen, så här väljer vi naturligtvis en läcker rosé.
Sydafrika
89 kr
Elegant, bärig och mycket frisk smak med inslag av hallon, smultron, färska örter, grapefruit och granatäpple. Självklar som sällskapsdryck samt till lättare vegetariska rätter och fisk eller kyckling, gärna i sallader.
Till pizzor med räkor, musslor och andra skaldjur väljer man ett vitt eller mousserande vin med hög syra. Med mousserande viner enligt den traditionella metoden får vinets brödiga toner en trevlig aromspegling mot pizzadegen. Drick gärna en riktig bra Champagne till en pizza bianco (utan tomatsås) med crème fraiche och löjrom.
Frankrike
579 kr
Stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av solmogen citrus, nektarin, lätt brödighet, karamelliserade mandlar, blommor och mineral. Elegant, komplex, frisk och fruktig smak med en hög men välbalanserad syra och fina små bubblor. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Tarte flambée har sitt ursprung i franska Alsace. I stället för tomatsås används en syrlig bas som färskost eller crème fraiche. Denna typ av pizza påminner om den italienska pizza bianco, men till skillnad från pizza kräver degen till Tarte flambée ingen jäsning. Oftast ingår det lök och skinka i en traditionell Tarte flambée.
Tyskland
119 kr
Fruktig doft med inslag av citrus, persikor, äpplen och mineral. Smaken är torr, frisk, fruktig och silkeslen med en elegant välintegrerad syra.
Vi tycker att det dricks alldeles för lite Madeira i Sverige. Prova en högklassig Sercial till en lyxig pizza med rikligt av lufttorkat kött, svamp och nötter så blir du också frälst.
Portugal
129 kr
J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.
Oskar Montano är delägare i det populära pizzastället 800 grader och aktuell med boken Pizza Wizard. Boken för dig som vill laga riktigt bra pizza hemma.
Läs merLjuvligt recept på pizza bianco med parmesan och svamp som får smaklökarna att jubla.
Läs merHär får du lära dig skillnaden mellan romansk och napolitansk pizza, historien bakom populära Margherita och hur du gör äkta italiensk pizza från experten.
Läs merFlammkuchen är en populär tysk pizza som även är en delikatess i Alsace. En vit pizza av tunn karaktär som får en otrolig smak av rökt fläsk och smakrik ost.
Läs mer