Vin till pizza.

Den älskade pizzan finns i oändliga varianter och stilar. Därför kan det vara lite klurigt att veta vilket vin man ska para till sin pizza. Vi ger dig de bästa tipsen!

Pizza och vinglas på bord

Man kan se pizzadegen som en tom målarduk, där såsen och råvarorna som läggs på pizzan är färgen som ger tavlan karaktär och stil. Det finns därför en rad olika vintyper som passar till pizza. Eftersom det blir mycket fetma genom osten är det bra att välja viner som balanserar det feta genom en frisk syra. Här följer några olika typer av pizza och lämpliga viner därtill.

Pizza med skinka, svamp, ost och sparris
Linnéas lyxiga hemgjorda pizza

Pizza med, skinka, svamp, grönsaker och charkuterier

Det finns en druva i Italien som möter tomatsåsen, fetman i osten och de flesta andra ingredienser på ett ypperligt sätt. Det är naturligtvis Toscanas stora kvalitetsdruva Sangiovese. Ett riktigt bra allroundvin vad det gäller pizza. Ruffinovinet finns även på halvflaska om man vill förgylla en vardagskväll.

Pizza med getost och honung, samt pizzor med frukt

När det finns en kombination av sötma och syra i pizzan som exempelvis från getost och honung väljer man ett vitt vin som har en hög syra, en rik fruktighet och lite restsötma. Detsamma gäller när det finns sötma från frukt, som ananas i en Hawaii eller banan tillsammans med kyckling och curry.

Pizza med oliver, tonfisk och färska örter

Dessa salta och härliga smaker får en att drömma sig bort till en uteservering i solen, så här väljer vi naturligtvis en läcker rosé.

Löjromspizza
Löjromspizza

Pizza med skaldjur och löjrom

Till pizzor med räkor, musslor och andra skaldjur väljer man ett vitt eller mousserande vin med hög syra. Med mousserande viner enligt den traditionella metoden får vinets brödiga toner en trevlig aromspegling mot pizzadegen. Drick gärna en riktig bra Champagne till en pizza bianco (utan tomatsås) med crème fraiche och löjrom.

Tarte flambée

Tarte flambée har sitt ursprung i franska Alsace. I stället för tomatsås används en syrlig bas som färskost eller crème fraiche. Denna typ av pizza påminner om den italienska pizza bianco, men till skillnad från pizza kräver degen till Tarte flambée ingen jäsning. Oftast ingår det lök och skinka i en traditionell Tarte flambée.

Pizza med lufttorkat kött och svamp samt pinjenötter

Vi tycker att det dricks alldeles för lite Madeira i Sverige. Prova en högklassig Sercial till en lyxig pizza med rikligt av lufttorkat kött, svamp och nötter så blir du också frälst.

MarknadPizza Wizard – konsten att göra pizza i mästarklass.

Oskar Montano är delägare i det populära pizzastället 800 grader och aktuell med boken Pizza Wizard. Boken för dig som vill laga riktigt bra pizza hemma.

Läs mer
Vit pizza på ett fat Pizza Bianco med parmesan och svamp.

Ljuvligt recept på pizza bianco med parmesan och svamp som får smaklökarna att jubla.

Läs mer
Napolitansk pizza och RuffinoPizza – en populär global italienare.

Här får du lära dig skillnaden mellan romansk och napolitansk pizza, historien bakom populära Margherita och hur du gör äkta italiensk pizza från experten. 

Läs mer
Flammkuchen med kålsallad och Kein Name SpätburgunderFlammkuchen - tysk delikatesspizza med kålsallad.

Flammkuchen är en populär tysk pizza som även är en delikatess i Alsace. En vit pizza av tunn karaktär som får en otrolig smak av rökt fläsk och smakrik ost.

Läs mer