Framtidens mat och dryck enligt Spritmuseum.
På Spritmuseum kan du nu besöka den spännande utställningen Framtidens Mat & Dryck.
Läs mer »Pratstund med Lotta Lundgren om tv-serien Rapport från 2050, om hennes framtidstro kring klimatet och tips på att leva klimatsmartare.
Lotta Lundgren är ständigt aktuell. Just nu ser vi henne i tv-serien ”Rapport från 2050”, om vår tids ödesfråga, klimatet. Här provar hon och parhästen Erik Haag att leva i ett framtida Sverige som lyckats leva upp till parisavtalets löfte om nollutsläpp. folk o folk har fått en pratstund med henne om programserien, om hennes framtidstro kring klimatet och om hur hennes levnadsvanor förändrats under och efter inspelningen.
För att klimatet är ett ämne som angår och oroar många. Vi hoppas att serien förmedlar hopp och visar att det går rätt bra att leva i ett Sverige som klarat den klimatomställning som ska vara genomförd senast 2050.
Ja, fortsätter vi släppa ut lika mycket växthusgaser som nu så passerar vi målet om max 1,5 grader inom åtta år. 1,5 grader är den punkt som forskarvärlden och FN:s klimatpanel betraktar som smärtgränsen för vad planeten kan hantera.
I framtiden så bor vi på mindre yta och äger mindre saker. Vad gäller resor så reser vi kortare, mer sällan och flyger mindre.
Jag bor varannan vecka i stan, i Midsommarkransen och, varannan på landet, Mörkö. Men jag siktar på att lämna stan så snart min äldsta fyllt tjugo.
Ja. Men jag är lika trött på det begreppet som alla andra och tycker att vi borde prata mer om att befria oss från plikten att resa istället. Allvarligt talat tror jag att många medelklassmänniskor skulle bli väldigt lättade om det blev mer okej att semestra lite närmare och enklare. Det är dyrt och jobbigt att ta familjen till en massa tropiska stränder bara för att man måste visa alla på Facebook att man är en spännande person.
Bo och konsumera mindre, försök klara dig utan bil och ät mindre kött.
Det är nog snarare barnen som varit drivande i den frågan och jag som varit följsam. De tar inte emot nya kläder, vill att vi äter mer vegetariskt och vägrar semestra utomlands. Man kan säga att dom tvingar mig att leva under mina tillgångar men jag har faktiskt börjat uppskatta det. Plus att det är rätt trevligt att ha en slant över varje månad.
Vi hoppas snarare att våra folkvalda reagerar och inser att allt fler människor kräver att utsläppen verkligen minskar. Det kan inte vara upp till människors privatmoral att lösa en global kris, vi behöver politik som gör det dyrt att släppa ut och lönsamt att ta ansvar.
Ja. Sverige har väldigt bra förutsättningar att klara klimatomställningen.
”Rapport från 2050” sänds just nu i SVT och är en programserie på 4 avsnitt. Medverkande i serien är bl.a psykiatrikern Anders Hansen och historikern Peter Englund.
Vegetarian, flexitarian eller vegan?Jag blandar, det är roligare.
Vin på flaska, tetra eller box?Ha ha vad tror du? Flaska såklart.
Vad är ditt favoritfortskaffningsmedel?Flakcykel
Enligt dig vad har Greta Thunbergs haft för betydelse för Sverige och världen?Jag kan inte svara på vad hon betytt för Sverige och världen men hon betyder mycket för mig.
Framtidstro eller framtidsrädsla?Det pendlar med dagsformen.
Namn: Lotta Lundgren.Familj: En man, sex barn.Bor: Midsommarkransen och MörköDricker i en bar: Sauvignon Blanc.Bästa dryckesminnet: Två vita och en brun på Kvarnen när vi spelade in Historieätarna i 1930-talet.
89,00 kr
Ett vin med klimatsmarta egenskaper; ekologiskt och i PET-flaska (som väger 1/6 av en glasflaska).
CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Fairtrade Organic har en trevlig och fruktig doft med inslag av mörka frukter, kryddor, svartpeppar, choklad, vanilj och mörka plommon. Smaken medelfyllig med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.
På Spritmuseum kan du nu besöka den spännande utställningen Framtidens Mat & Dryck.
Läs mer »Visste du att flaskor i glas (utan pant) är den minst klimatsmarta förpackningen för vin? Om inte så är du inte ensam - en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Systembolaget visar att 3 av 4 personer inte känner till det.
Läs mer »Läs vår artikelserie om klimatförändringar och vin – i denna artikel fördjupar vi oss i hur vinodlarna kan anpassa vinodlingen till klimatförändringarna. Läs del 2 av 3.
Läs mer »I januari varje år pågår en av Europas största matmässor Sirha i Lyon. Vi var där och kan presentera några av de konstiga och spännande matinnovationer vi hittade där.
Läs mer »