Månadens Mats: Det underskattade madeiravinet.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att dansa. Denna gång, i juni 2023, har turen kommit till den portugisiska ön Madeira och druvan Sercial.

Månadens Mats juni 2023: J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira.

Mats har jobbat med ädla drycker under hela sitt yrkesverksamma liv och provar en diger samling produkter varje år. De som presenteras som Månadens Mats har garanterat fått honom att gå i gång på alla cylindrar, och tro oss – det sker inte ofta.

"Nu i juni har jag begett mig till den vackra ön Madeira och valt ut en seriös Sercial. Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar definitivt en renässans. 1928 såldes det 1,5 miljoner liter Madeira i Sverige och Vin & Sprit hade en egen filial i Funchal. Idag för madeiravinerna en sorgligt tynande tillvaro.

4 skäl att ha denna Serial hemma

Det är ett av de mest långlivade vinerna som finns och är mycket användbara i gastronomiska sammanhang. Denna Sercial 5 Years Old borde finnas i varje hushåll. Jag har i alla fall alltid en flaska tillhands. Här följer några skäl till varför:

1. Lufttorkad skinka med Sercial i ljuv förening ger en vink om livets mening. Den är även en dröm till andra charkuterier, sålunda en självklar beledsagare till charkbrickan. Du kan även lägga till några vällagrade hårdostar och en liten klick fikonmarmelad och kvällen är utan tvekan räddad.

2. Svamp och denna Sercial är oskiljaktiga. Enligt min smak finns det inget bättre till svampsoppan eller svampmackan. Extra piff på det hela är om man plockat svampen själv. Här använder du vinet både till att smaksätta maten och att fylla glaset.

3. Retar aptiten på ett härligt sätt. Varför inte ibland byta ut det sedvanliga bubblet till detta likväl aptitretande starkvin. Den har förvisso lite sötma, men det balanseras på ett läckert sätt med en frisk och härlig syra.

4. Ovärderlig som smaksättare. Denna härliga Sercial från J.H Goncalves använder jag flitigt både i såser, soppor och andra sammanhang. Här finner ni ett av mina recept där den kom väl till användning:

Kycklingfilé med färgglatt ris med madeira- och mandeldoftande vitvinssås.

Prova gärna att dricka Sercialen till maten istället eller tillsammans med en av de rekommendationer som finns till receptet. Om man till middagen vill dricka ett vin med aktningsvärd ålder så ger Sercialen i maten en aromspegling till både vita och röda viner som heter duga.

I rest my Case. För jag behöver väl inte nämna att jag tycker det är riktigt bra vin med en attraktiv prislapp?"

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

125,00 kr


Månadens Mats denna gång är detta läckra madeiravin från J.H. Goncalves. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är nyanserad och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.

31.05.2023