J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

Portugal


125,00 kr

Systembolaget nr:

780502

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är nyanserad och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.

Produktion

Madeira finns i fyra olika typer, alltifrån relativt torr till söt, benämnda efter den druvsort som används. Sercial är de lättaste (torraste) vinerna, de andra är Verdelho, Bual och Malmsey som är sötast. Sercial får jäsa ut till nästan torrt vin innan det förstärks med vinsprit. De sötare varianterna spritas upp på ett tidigare stadium, ju sötare desto tidigare. Detta vin har en restsötma på 54 gram per liter men det upplevs mycket torrare på grund av vinets höga syra.

Passar till

Apéritif - helst med en isbit i glaset. Soppa, både redd och klar. Allra helst en svampsoppa på karl-johan eller kantarell. Ostar av de flesta former och färger.

Label: Ost

Kul att veta

En gång i tiden för länge sedan var madeira Sveriges mest sålda vintyp, kallades även för begravningsvin då det brukade serveras vid dylika tillfällen. Även kyrkan var en stor kund, nattvardsvin var oftast madeira. Så föll vinet mer eller mindre i glömska och idag är det en försvinnande liten promille av Systembolagets utbud. Det är synd, för liksom sherry så är madeira ett alldeles fantastiskt användbart och mångsidigt vin, både i och till maten. Dessutom larvigt lite pengar för sin kvalitet.J.H. Goncalves & C är en firma och varumärke som ägs av H.M Borges som grundades 1877 av Henrique Menezes Borges som efter att ha importerat livsmedel till Madeira använde vinsten från detta till att köpa in äldre viner. När han till slut hade en större mängd av dessa viner startade han sin partidista, att köpa in vin från de små lokala producenterna för att kvalitetssäkra och sälja vidare till de större husen. Man började buteljera egna viner 1922 under namnet H.M Borges och företaget har växt betydligt genom både genom uppköp, sammanslagningar och giftermål. I dag drivs företaget av den fjärde generationen och är beläget i Funchal. Man har faktiskt bara haft 2 vinmakare sedan 1940, först Jorges Borges och den nuvarande Ivo Couto.


FYND!

Nyansrik med fräschör och aningen sötma. Toner av örter, torkad frukt och rostade mandlar. Längd och intensitet i eftersmaken.

- Allt om Vin Stora Vinguiden, dec 2022

Produkttyp

Starkvin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

19 %

Systembolaget nr

780502

Volym

375 ml

Varumärke

JH Goncalves

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Sockerhalt

54 g/liter

Lagring

Madeira är i princip färdiglagrad när den buteljeras, det är den vintypens signum. Kan sparas många år till men vinner inte direkt på det.