Denna månad när plånboken kan vara lite tunnare än normalt har Mats valt ett rödvin i en bra prisklass och med väldigt mycket smak och kvalitet för pengarna. Vinet är signerat den skickliga vinmakaren Xavier Vignon som har sitt säte i södra Rhônedalen. Sen gör det inte saken sämre att vinet finns i både hel- och halvflaska.
Ett hyllat vin bland svenska vinjournalister
Vinet Vacqueras från Xavier Vignon lanserades i Systembolagets fasta sortiment den 2 december 2024 och har mer eller mindre unisont hyllats av den svenska vinjournalistkåren. Bland annat utsågs den till ”Årets röda Nyhet i det fasta sortimentet” när magasinet Allt om Vin i "Årets Vinare" utsåg årets bästa viner.
Juryn bestod av 16 tongivande svenska vinjournalister och jag kan inte annat delta i hyllningskören. Vinet har anmärkningsvärd smaklängd och intensitet för prisklassen och i den nyansrika smakprofilen finner man en härligt djup fruktighet som för tankarna till björnbär, svarta mullbär, hallon och plommon. Detta paras med fina toner av svartpeppar, lakrits, lagerblad och kakao. I den angenäma eftersmaken finns även en viss sälta.
Vacqueras är ett ursprung för framtiden
Vinområdet Vacqueras som fick sin egen AOP (ursprungsbeteckning) 1990 ligger i den södra delen av Rhônedalen och gränsar till både Chateauneuf-du-Pape, Gigondas och Beaumes de Venise. Området skyddas av bergskedjan Dentelles de Montmirail och det finns en bred palett av olika jordmåner och mesoklimat. Ursprunget omfattar idag 1460 hektar och 94 procent av produktionen är röda viner, resten är rosé och vita viner. Vinodlingarna ligger mellan 100–400 meter över havet och är ofta terrasserade. Med tanke på klimatförändringarna är det en stor fördel att kunna odla på lite högre altitud.
Xavier Vignons Vacqueras från det goda året 2022 är baserat på 55 procent grenache, 40 procent syrah och 5 procent mourvédre som vinifierades i cementtankar för att bevara så mycket fruktaromer som möjligt. Urlakningen av skalen pågick i fyra veckor. 50 procent av vinet lagrades i cementtank, 20 procent på rostfria ståltankar, 20 procent i 225-liters ekfat under 16 månader och resterande 10 procent lagrades 18 månader på 600-litersfat.
Vinet är ypperligt som sällskapsdryck, men är också en mycket användbar beledsagare vid det dukade bordet. Används med fördel till medelkraftiga och kraftiga anrättningar på lamm- nöt- eller viltkött. Varför inte en mustig gryta med svamp och grädde som smaksätts med lagerblad och lite björnbärsgelé?
Xavier – vinernas dirigent
Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Xavier ser sig gärna som en dirigent där olika växtplatser och viner är de olika instrumenten. Endast genom att få fram det bästa ur varje instrument får man fram en vacker symfoni. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda (dirigera) vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.
Xavier Vignon Vacqueyras
Xavier Vignon Vacqueyras är ett djuprött, smakrikt och fruktigt vin med inslag av fat, björnbär, svartpeppar, katrinplommon, lakrits, lagerblad, fikon, kakao och hallon.
Xavier Vignon Vacqueyras
Samma eleganta vin som i helflaskan. Serveras med fördel till smakrika rätter av lamm- eller nötkött.