Fem av Sveriges bästa kockar ger dig sina nyårstips.

Nyligen fyllde krogkollektivet Teatern i Ringens köpcentrum i Stockholm ett år. Där arbetar några av Sveriges mest välrenommerade kockar. Vi frågade dem vad vi ska servera på nyårsafton och vad de tycker att vi kan dricka till.

Fem av kockarna på Teatern i Stockholm

Så öppnar du ett ostron

Hur vet jag att ostronet är fräscht? Malin Söderström på The Fishery visar och berättar.

Skippa hummern - koka ett ägg i 45 minuter istället.

Stefano Cattenacci på Caos (och Operakällaren) tycker att du ska koka ett ägg i 45 minuter.

Stefanos äggrecept

Koka upp vattnet till 65 grader. Lägg i ägget och låt det koka i 45 minuter. Ägget ska vara 63 grader, då koagulerar äggulan och äggvitan perfekt. På krogen använder vi oss av cirkulatorer som håller vattentemperaturen konstant, hemma kan du använda din induktionsspis som har bra inställning. Lägg på lite champinjoner och karamelliserad grädde. Koka ner grädden tills den nästa bränner. Toppa med potatiskrisp och gräslök. En schyst förrätt till nyår. Till den dricker du förstås champagne.

Så lagar du Porchetta.

Marco Baudone på Mama tycker att du ska göra en porchetta till huvudrätt.

Villabella Valpolicella Ripasso

175,00 kr


Till porchettan serverar du en fyllig italiensk Ripasso med smak av fat, körsbär, blåbär, örter och lakrits.

Receptet på Porchettta

Ingredienser:

GrissidaOlivoljaPinjenötterSoltorkad tomatBasilikaSalviaPersiljaVitlökCitronSalt

Gör så här:

Dela grissidan som en fjäril, det ska inte bli “hål” i köttet. Hacka alla örter, vitlöken och de soltorkade tomaterna.

Torrstek pinjenötter. Gnid in grissidorna med salt. Riv citronskal. Strö finhackade kryddor och soltorkad tomat över grissidorna.

Rulla hårt. Snöra riktigt tajt så att inget gott läcker ut. Lägg i en hög ugnsäker form. Täck med olivolja och matolja. Sätt in i ugnen på 72 grader i varmluft. Låt grisen stanna i ugnen under natten.

Ta upp grisen ur oljan. In i ugnen igen på 175 grader i 30 minuter. Glöm inte att provsmaka...Ta bort snörena, skär upp med brödkniv och servera.

Så gör du maräng

Nobelkonditorn Daniel Roos hjälper dig att fixa din maräng.

Så fixar du pizzan dagen efter nyårsafton...

Dagen efter årets sista dag är det pizza som gäller (1 januari är internationella pizzadagen). Oskar Larsson och Eloi Berthelin på Galina Pizza ger sin bästa tips på hur du lagar Italiens nationalrätt.

Champagneglas och ishink

Bästa bubblet till nyår.


Snart är dagen kommen då vi eftertänksamt blickar tillbaks till året som varit och fulla med förhoppningar välkomnar det nya. Inget känns då mer naturligt än ett vackert flöjtglas med vin som brusar. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Läs mer »