Baka en fin påsktårta! Här är 6 vackra tårtor till påsken.

Påsken är tid för mastiga, smaskiga och syndigt goda tårtor! Här sparar vi inte in på smör, socker eller choklad - allt ska med! Här är sex recept på påsktårtor som imponerar på påskbordet

Påsktårta med choklad och chokladägg.

Påsken är här och det var ett tag sedan julens godisfrossa - kanske har du hunnit med några semlor däremellan. Nu tar vi nya tag kring sötsaker och förutom lösgodisfyllda påskägg är det också dags för läckra påsktårtor.

En klassisk påsktårta är lite "over the top" - en maffig tårta som omsorgsfullt dekorerats, ofta med traditionellt påskgodis. Choklad är en vanlig smaksättning i olika former (mousse, kräm, sås, ganache, kaka), men självklart kan du göra en fräsch påsktårta med bär och frukt. Kanske en klassisk pavlova - en marängbotten som toppas med grädde och färska bär - är ett alternativ?

Snabb och enkel påsktårta - eller allt från grunden?

Ska du gör en ordentlig påsktårta i flera lager och olika fyllningar kommer det ta lite tid, även om det i slutändan är värt det. Vill du baka en snabb eller enkel påsktårta kan du alltid fuska lite genom att köpa färdiga tårtbottnar och fyllningar som vaniljkesella och sylt eller mosa banan och bland med vispad grädde. Kavla ut lite marsipan och lägg över och pynta med marsipankycklingar och chokladsås - klart!

Här nedan har vi samlat några syndigt goda recept på påsktårtor som verkligen får det att vattnas i munnen.

6 recept på påsktårta:

Vintips till påsktårtan:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Till en maffig chokladtårta rekommenderar vi detta dessertvin med söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

Vintry's Madeira Fine, 750ml

165,00 kr


Servera gärna ett glas madeira till desserter med choklad - då passar Vintry's Madeira Fine mycket bra. Vinet har en relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.

Nederburg Noble Late Harvest

129,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

17.02.2023