Därför är påsken den bästa helgen!

folk o folks skribent Viggo Cavling förklarar varför påsken är en av de bättre högtiderna.

Påskinspirerade ägg med kaninöron

Blott Sverige svenska helger har. Och den bästa av dem alla är påsken. Från början var detta en deppig helg. Jesus blev dömd till döden av den romerska ockupationsmakten i Palestina och sedermera avrättad som den judiske rebell han var. Läs gärna mer i den utmärkta boken “Upprorsmakaren: berättelsen om hur Jesus från Nasaret blev Jesus Kristus”.

Idag är det ytterst få som kommer ihåg att påsken är en kristen högtid. För en majoritet av svenskarna är påsken en godis- och ägghelg. Jag uppskattar påskhelgen för kravlösheten. Jag måste inte köpa några presenter till någon, som på julen. Jag behöver inte bjuda hem någon, som på midsommar. Jag behöver inte resa bort, som på höstlovet. Det är okej att bara vara hemma och läsa deckare och titta på tv. Jag tycker att det bästa med påsken är att det ofta är så kallt man bara vill ligga inne i sängen och kramas.

Jag har fördelen att ha så små barn att man kan kräva att få gosa med dem utan att de tycker att det är pinsamt och töntigt. Det är bara härligt. Dessutom är det bra för hälsan. Min goda vän, hjärnforskaren och läkaren Katarina Gospic, hävdar att det finns forskning som visar att en extra vän är lika effektivt som motion och att sluta röka, om du vill leva ett långt liv. Själv kommer jag att fira påsken med räkmacka, öl och O.P. Anderson på Sturehof med nära och kära. På kvällen fixar jag en lammstek till hela familjen och mycket rött vin.

Glad påsk!

Vintips inför påsken:

Aurore Chenin Blanc

251,00 kr


Aurore har en intensiv doft med inslag av mogna äpplen, aprikos, honungsmelon och en rostad ton från faten. Smaken är torr och fyllig där en frisk fruktighet av mogna röda äpplen, persika och honungsmelon sitter i förarsätet. Aurore passar extra bra till fiskrätter och är därmed ett passande tillskott på påskbordet.

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

189,00 kr


Välkomna dina gäster i påsk med det här mousserande vinet som passar extra bra till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Vad kan vara bättre till påsklammet än vin från påvens nya slott? Xavier Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.