Påskpyssel.

Gör-det-själv trenden är här för att stanna! Och visst är det roligt att pyssla ihop sitt eget pynt. En trevlig aktivitet för hela familjen och bäst av allt är att du kan låta fantasin flöda helt fritt.

Målat påskägg

Ägg till påskriset 

Enligt tradition hänger vi ofta fjädrar och påskägg i våra påskris. Men på senare år vill allt fler undvika fjädrar eftersom de befarar att dessa kommer från fåglar som har farit illa. folk o folk har valt att göra två olika varianter av dekorativa påskägg i papp att hänga i riset. Papper med vackra mönster finns i de flesta pysselaffärer på avdelningen för scrapbooking. 

Till modell 1 behöver du papper i fyra olika mönster och till modell 2 behöver du papper i sex olika mönster. Du behöver också en bit snöre eller bomullsgarn, några pärlor med tillräckligt stort hål för att trä igenom snöret/garnet, häftapparat, lim, sax, nål och en linjal att mäta med.  

Modell 1: 

1. Rita för hand en mall i form av ett ägg. Vi hittade vår mall på nätet genom att googla. Lägg mallen på de mönstrade pappersarken, rita runt och klipp ut. Du ska ha minst 4 stycken pappägg i olika mönster eller färger.

Pappersägg 1

2. Vik alla på mitten på längden så att det blir ett veck. Limma fast snöret i vecket på ett av äggen, se till att det inte sticker fram nedtill.

3. Veckla ut pappersbitarna igen och lägg dem ovanpå varandra och häfta ihop dem med 3–4 häftklamrar i vecket. Trä på en pärla upptill, klipp av snöret i önskad längd och knyt en ögla högst upp så att du kan fästa ägget i riset.

Pappersägg 2

4. Ordna de åtta ” ägghalvorna” så att de placeras jämt runt om du har en ny, läcker påskrisdekoration. 

Pappersägg 3

Modell 2: 

1. Klipp minst 6 remsor i önskad läng och bredd. Vi gjorde våra 13 cm långa och 1,5 cm breda. Gör ett litet hål igenom cirka 6–7 mm in från kanten i båda ändarna på alla remsorna.

Påskpyssel remsor

2. Klipp tråden i lagom längd, trä den på nålen och knyt en knut i ena änden – med dubbel tråd, och trä på pärlan. Trä därefter garnet igenom hålen i ena änden av alla pappremsorna. Knyt en knut som håller garnet och remsorna på plats (inuti det som ska bli ägget).

3. Knyt sedan en knut till på garnet cirka 6 cm från den första knuten – den gör så att remsorna buktar så att remsorna får formen av ett ägg. Trä garnet igenom hålen i andra änden av pappremsorna, trä på den andra pärlan och knut en knut så att den hålls på plats. Färdigt! 

Påskpyssel remsor ägg

Måla egna godispåskägg  

Precis som jul är påsk en tid då vi köper stora mängder godis. Enligt en artikel i Aftonbladet från 2021 ökade godisförsäljningen under påskveckan med nästan 500 procent, jämfört med en vanlig vecka.

Målade ägg till påsk är en tradition som återfinns i många kulturer. I Sverige handlar det dels om att måla hönsägg som vi sedan äter, dels om att vi har dekorerade ägg i papp som vi fyller med godis, gömmer för barnen så att de får gå på äggskattjakt. Godisäggen köper de flesta färdiga, men det finns också vita påskägg som man kan måla själv. Vi hittade dessa på Panduro. De är godkända för livsmedel och kostar 80 kronor för alla tre. 

Panduro ägg

Söta påskkycklingar av vinkorkar 

Eftersom du läser folk o folk tycker du troligtvis om vin och kanske har några gamla vinkorkar över. Annars är ett tips att fråga grannen, vilket undertecknad gjorde efter att ha varit alltför snabb med att slänga .  

De söta små kycklingar är superenkla att göra. Allt du behöver är gul hobbylack, pensel, piprensare, lim, lite orange papper, en svart penna att måla dit ögonen med samt vinkorkar, förstås. Vi hittade allt utom vinkorkarna på Panduro. 

Gör så här:

1. Måla korkarna i två lager med den gula färgen för att täcka eventuella varumärkessymboler som finns på vissa vinkorkar. Låt färgen torka innan du målar med lager två.

Kork, gul hobbyfärg och pensel

2. Klipp en näbb i orange papper och limma fast den. Kapa även piprensaren i 2 – 2,5 cm stora bitar och vik dem dubbelt och forma en liten kycklingkam/hårtofs som du limmar fast på toppen av korken.

Kork som målas gul

3. Vips du har en liten kyckling som du kan ställa bland de andra påsksakerna eller som dekoration på påskbordet. 

Kycklingar av kork

Enklaste pysslet - måla kokta ägg

Det enklaste, och kanske vanligaste påskpysslet är att måla kokade ägg. Koka valfritt antal ägg, måla med tuschpenna eller vattenfärg, låt torka och servera eller använd som dekoration på påskbordet.

Målat kokt ägg