Det här får du inte missa på resan till Bordeaux.

Tips på vad du kan upptäcka på resan till den franska vinregionen.

Place La Bourse i Bordeaux

Finns Bordeaux och besök på vingårdar med i sommarens semesterplaner? I så fall tycker vi på folk o folk att du ska ta en paus i vinprovandet och se dig runt lite mer. Regionen har nämligen mycket annat att erbjuda än bara vin.

Även människor med mycket litet vinintresse känner med all säkerhet till åtminstone en region – Bordeaux. Det är en av de viktigaste, mest prestigefyllda och berömda vinregionerna i världen. Den är också är en av världens största vinregioner med Atlanten i väster och floderna Dordogne och Garonne som rinner igenom distriktet och gemensamt mynnar ut i bukten Gironde vid Atlanten.

Regionens huvudstad Bordeux med dess kranskommuner är Frankrikes sjunde största storstadsområde och väl värd ett besök. Den är både huvudstad i regionen Nouvelle-Acquitaine och i departementet Gironde. Ingen annan stad i världen har fått en så stor del av stadskärnan förklarat som världsarv av Unesco.

Cykel vid kanalen i Bordeaux

Här finns massor att se och vi på folk o folk föreslår att du hyr en cykel och tar dig runt bland alla fantastiska platser. Här följer ett axplock av sevärdheter i staden vid floden Garonne.

L’esplanade des Quinconces är ett av Europas största torg. Här finns monumentet – monument aux Girondes – som tornar upp sig ovanför en spektakulär fontän i brons. Det är en hyllning till girondisterna, en politisk grupp som var särskilt viktig under den franska revolutionen. Torget är en av de mest fotograferade platserna i Bordeaux.

Hôtel de Ville, det vill säga stadshuset, kallas också för Palais Rohan. Det är en av stadens mest imponerande byggnader. Palatset byggdes på 1770-talet, alltså under den dekadenta tiden som föregick den franska revolutionen. 1837 blev det till stadshus och i slutet av 1800-talet öppnades ett av stadens finaste konstgallerier i trädgården bakom palatset.

Miroir d’eau – (vattenspegel) är världens största spegeldamm. Den byggdes 2006 och består av två centimeter vatten som man alltså kan reflektera sig i. Sommartid har den ett system som avger dimma en gång var femtonde minut. Dammen ligger framför börspalatset – Palais de la Bourse – som i sig är en häpnadsväckande byggnad. Platsen finns med på Unescos världsarvslista.

Katedralen Saint-André de Bordeaux

Andra spektakulära sevärdheter i staden är Katedralen Saint-André de Bordeaux som invigdes 1096 av påven Urban II och även den är erkänd som världsarv av Unesco samt Palais Gallien som är ruinerna av en romersk amfiteater från 100-talet. Den kallas också för Colisee – alltså det franska ordet för Colusseum. Vackra Pont du Pierre är Bordeuax första bro och den byggdes mellan år 1810 och 1822 på order av Napoleon.

Är du i trakten på sommaren kan en utflykt till semesterorten Arcachon vara väl värt besväret. Den lilla staden med sin kilometerlånga sandstrand utvecklats till en av de mest populära och attraktiva kustdestinationerna i Frankrike. Strax söder om staden finns den berömda sanddynen La Dune du Pyla, som är över 100 meter hög och den högsta sanddynen som mätts i Europa. Ostron på menyn är ett måste när du besöker Arcachon.

Missa inte heller den charmiga medeltidsstaden Saint-Émilion, som ligger bara 30 minuters bilresa från Bordeaux. Staden är idealiskt att bo i och ha som utgångspunkt när du vill göra utflykter till vingårdarna i trakten. De tidstypiska husen, träornamenten, kullerstensgränder, kyrkor med mera ger staden dess unika tidstypiska atmosfär och charm. Enligt legenden har den fått sitt namn efter en munk som år 750 valde att dra sig tillbaka i en naturlig grotta som än idag kan ses i Saint-Émilions centrum.

1999 fördes Juridiction de Saint-Emilion upp på Unescos världsarvslista – första gången någonsin som ett vinområde har fått ta plats på den ärofyllda listan som ett kulturlandskap, alltså ett område som förblivit intakt men än i dag bedriver verksamhet.

Vi på folk o folk önskar alla Bordeauxresenärer en trevlig resa!