En resa till vinets underbara värld.

Per och Britt Karlsson driver vinverksamheten BKWine och är nu aktuella med sin elfte vinbok, Vinets underbara värld där du lär dig allt du behöver veta om vin.

Vinodling i berg med sjö

Per och Britt Karlsson skriver böcker om vin, håller vinprovningar och arrangerar resor om vin. Det var också vinet som förde dem samman en gång för väldigt många år sedan hos Munskänkarna. Nu är de aktuella med sin elfte bok – om vin: Vinets underbara värld.

Per Karlssons vinintresse föddes tidigt. Redan som trettonåring började han att göra vin på frukt och i gymnasieåldern läste han gärna vinböcker.

Gjorde du vin som trettonåring?!

– Jag gjorde vin, men jag var inte intresserad av att dricka. Det var den lilla kemisten i mig med kemilåda som var road av framställningsprocessen. Det bubblade och luktade och sådant. 

Britt Karlsson upptäckte vin i vuxen ålder. Det började som en hobby och hon gick med i olika vinföreningar. Det var genom Munskänkarna som hon och Per träffades under senare delen av 1980-talet.

Pers arbete tog paret till Paris där de bor idag. Han jobbade med IT, hon fick anställning i en vinhandel. Intresset växte sig större och 2002 startade de tillsammans BKWine som från början handlade om att arrangera vinresor. Numera sysselsätter verksamheten dem båda på heltid.

Vinresor, böcker och artiklar

BKWine har i dag två ben – det ena är vinresor, mest för skandinaver men även för folk i andra delar av världen då deras arrangemang finns både på svenska och engelska.

– Trots att vi är en ganska liten vinreseverksamhet är vi antagligen en av världens största då det är så nischat. Vi gör ungefär trettio vinresor på ett år, vilket gör att vi reser väldigt mycket, säger Per. 

Den andra delen i bolaget är att de skriver – dels i sitt eget onlinemagasin, BKWine Magazine med nyhetsbrevet BKWine Brief och på den amerikanska affärstidningen Forbes webbsida. Britt och Per har även skrivit flera böcker om vin.

Blåa druvor på trähyllor

Författare till elva vinböcker 

Nu är Per och Britt Karlsson aktuella med sin elfte bok – Vinets underbara värld. Från druva till bordet. Det är en utförlig, noggrann och mycket lärorik, faktaspäckad bok. Den handlar om ”allt”, som det står i baksidestexten. Boken handlar om vinländer och vindistrikt, druvodling, druvsorter, klimat och jordmån, vinifikation, ekologiskt och biodynamiskt och mycket mer. Boken omfattar 41 länder varav de själva hade besökt 29 av dem när den skrevs och sedan dess har det hunnit besöka ytterligare två. 

Vem riktar den sig till?

– Upplägget i boken är tänkt dem som vill lära sig om viner från hela världen, säger Per och fortsätter förklara: 

– Den är till för två olika grupper: De vinentusiaster som vill veta allt om vin eftersom den är heltäckande – de som vill kunna bläddra, dyka ner i något speciellt ämne eller läsa från början till slutet.

Duons tidigare böcker har varit specialiserade inom enbart ett ämne som Vinet och miljön. Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt eller Ett vin blir till, eller så har de varit fokuserade på någon vinregion.

– Den andra tanken bakom boken är att den är tänkt som en kursbok för dem som går kurser om vin, som exempelvis hos Munskänkarna. Vi har haft en dialog med dem om den kan användas i deras kursverksamhet.

Vilka stora utmaningar har ni stött på i att skriva en så omfattande bok?

– En stor utmaning har varit att veta vad som är det viktigaste i varje segment. Vi ville få med mycket om arbetet i vingården, vinkällaren och druvorna så att folk får en bra bild. Men trots att det är den tjockaste bok vi någonsin har gjort fanns det ju en gräns i utrymmet, förklarar Britt och Per tillägger: 

– Det finns så mycket att säga. Vi har skrivit en nästan en lika tjock bok om Champagne, och nu skulle vi få in regionen på bara fem sidor. 

– En sak som vi resonerade mycket kring – vi vill undvika att få det att verka komplicerat, framför allt i hur man provar vin samt kombinerar mat och vin. Vi tycker att både att det är enklare än som det ibland framställs. I boken vill vi få fram vår filosofi och vårt sätt att se på vin. Vi vill avdramatisera.

– Vin handlar om att det ska vara trevligt, det ska vara gott och man ska njuta av det i fina miljöer och med goda vänner, fortsätter han.

Flod och stad framför berg

Vad är det som är så fascinerande med vin?

– Det är inte bara en dryck – det är allt runt omkring som fångade mig från början. Det finns så mycket som att berätta om: platsen, geografin, geologin och hur vädret och allt annat påverkar. Den kulturella och historiska bakgrunden och så vidare. Varje producent har sin egen filosofi och när man kommer ut och pratar med folket på vingårdarna upptäcker man den spännvidd som finns i både hur man tänker kring vin samt hur man producerar det. Det finns hur många varianter som helst på den här egentligen relativt enkla processen som det är att producera vin, säger Britt.

Per fyller i:

– Att dricka vin eller njuta av vin handlar mycket om personer – både om dem som gör det och vem man dricker det med. Och om man vet vem som ligger bakom vinet eller har träffat den personen blir upplevelsen något helt annat. Det finns till exempel en vinmakare i Sydafrika som har en massa märkliga saker för sig, men efter att ha träffat honom förstår jag varför han gör de här konstiga vinerna.

Slutligen – vilket är det mest spännande vinlandet?

– Det nästa nya land vi reser till där vi ännu inte har varit, svarar Per.

Faktaruta:

Bokomslag till Vinets underbara värld

Namn: Britt Karlsson och Per Karlsson

Bor: Paris

Aktuella med: Deras elfte bok: Vinets underbara värld. Från druva till bordet som ges ut på Carlssons bokförlag.

Andra böcker som de har gett ut: Languedoc-Roussillon, södra Frankrikes viner; Champagne, vinet och odlarna; Bordeaux, vinerna, distrikten, producenterna; Bourgogne, vinerna, distrikten, producenterna; Toscana, vinerna, distrikten, producenterna; Piemonte, vinerna, distrikten, producenterna; Vinlandet Frankrike, trend och tradition; Ett vin blir till; samt Languedoc – möten med viner och vinodlare i franska södern

Priser: Alla deras böcker har vunnit priser av svenska Måltidsakademien, Gourmand International, OIV (International Organisation of Vine and Wine). Något de är extra stolta över är att de, vad de själva tror, de enda svenskarna som vunnit OIVs stora pris.

Övrigt: De äger och driver företaget BKWine, som sysslar med vinresor och att skriva artiklar och böcker om vin.