Druvan gamay ger mjuka viner med låg tanninhalt och är som störst i Beaujolais. Efter flera hundra år av dåligt rykte har den äntligen börja få upprättelse.
Gamay är en spontan korsbefruktning i naturen mellan druvorna pinot och gouais blanc som skedde någon gång innan 1300-talet i Bourgogne.
Flera gånger under historien har druvan lidit av ett dåligt rykte. Första gången den nämns i skrift är faktiskt i ett påbud från 1395 där greve Philippe le Hardi i Dijon beordrar att alla stockar ska ryckas upp eftersom de ger mycket dålig kvalitet. Det dåliga renomméet har tyvärr följt med ända in i modern tid.
Men nu har det vänt och gamay har blivit en trendig druva med hjälp av unga och dynamiska vinmakare, främst i Beaujolais med även i andra områden och länder.
Gamay delar sina föräldrar med ett 20-tal olika druvsorter och en av dessa är en riktig kändis, nämligen världens mest populära gröna druva: Chardonnay. Om man börjar titta på halvsyskon blir det en diger skara där man på gouais blancs sida finner bland annat riesling och furmint.
Druvan trivs inte i för varma klimat och har en stor kärlek för jordar som är rika på granit. Det är därför inte konstigt att gamay blivit den berömda druvan i det franska vinområdet Beaujolais. Men den är tillåten i många andra franska vinområden, där de mer betydande odlingarna finns i Mâconnais (Bourgogne), Loiredalen och Savoie. Gamay har även funnit sin plats i bland annat Tyskland, England, Schweiz, Oregon i USA och Australien.
Gamay är en druva med tunna skal som ger mjuka viner med relativt låga halter av tanniner (som ger strävhet). Det finns en lättare och enklare stil som karaktäriseras av rik bärighet och aromer från jäsningen, som skumbanan, bubbelgum och karamell. Dessa viner har fått en kolsyrejäsning, alltså vinifiering av hela klasar i slutna behållare där man tillsätter kolsyra. Då sker en jäsning inne i själva druvan med hjälp av enzymer. Efter ett tag spricker druvorna och en mer normal alkoholjäsning tar vid. Vinstilen Beaujolais nouveau är ett exempel på detta.
Det används även en variant som kallas semi-kolsyrejäsning där man tillsätter hela klasar till en sluten tank, men utan tillsats av kolsyra. Det krossas en del druvor i botten av tanken där det påbörjas en normal alkoholjäsning, som i sin tur skapar kolsyra. Efter ett tag sker då även här en intracellulär jäsning i de hela druvorna längre upp i tanken.
Denna lättare stil av gamay har länge dominerat bilden. Men producenter i både Beaujolais Cru som Moulin à Vent och Morgon, samt andra områden och länder gör numera en stil som är fylligare. De har mer strävhet och en karaktär som påminner en hel del om pinot noir. Dessa viner kan gynnas och utvecklas med lagring.
USA
449 kr
Ett mjukt och lätt rödvin med smaker av röda bär och subtil krydda. Perfekt till sallader och lättare kötträtter.
Frankrike
169 kr
George Duboeuf Morgon är ett inbjudande och mycket fruktigt vin med doft som har inslag av röda bär, hallon och körsbär. Mjuk bärig smak med välbalanserad syra.
Frankrike
129 kr
Till vit fisk och kallskuret med milda smaker. Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
Frankrike
120 kr
129 kr
Ett Beaujolaisvin som passar utmärkt till lättare rätter med kyckling och kalv eller smakrika vegetariska rätter. Smaken är nyanserad och bärig med tydligt inslag av blåbär, skogshallon och söta kryddor. Vinet har en livlig energi med mineraldriven eftersmak.
Frankrike
179 kr
199 kr
Domaine Richard Rottiers Beaujolais Village La Sambinerie har en fin doft med inslag av färska körsbär, skogshallon, björnbär, banan, inlagda körsbär, viol, samt en fläkt av kryddor och parfym. Smaken har viss strävhet, bra fruktighet samt fräsch syra. Man finner toner av körsbär, lite mörka frukter, kryddor och färska örter
Frankrike
149 kr
179 kr
Ett charmigt Beaujolaisvin med fruktiga toner av hallon och körsbär, samt mjuka tanniner. Perfekt till fågel och kalla rätter.
Frankrike
859 kr
Elegant Beaujolais med fruktiga smaker av röda bär och en mjuk, rund avslutning. Passar utmärkt till kyckling och lättare kötträtter.
10.10.2023
Tillhör du den kontroversiella skaran som vill dricka ditt rödvin kallt? Helt rätt! Inte minst under de heta sommarmånaderna lockar ett riktigt kallt glas vin mer än ett "lätt källarsvalt". Här tipsar vi om några röda viner som passar att servera kalla.
Läs merBeaujolais är ett vinområde i Frankrike som gör lättdruckna viner av druvan gamay. Med hjälp av unga och ambitiösa vinmakare har området de senaste åren blivit riktigt trendigt.
Läs merEn finstämd och fräsch Beaujolais Villages från den ekologiska vinproducenten Domaine Richard Rottiers.
Läs merVilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs merDet är inte utan anledning Georges Duboeuf ofta kallas "kungen av Beaujolais" då få personer har betytt mer för vinregionen.
Läs mer