Göteborg 400 år.

Den 4:e juni 2021 firar Göteborg 400 år med påmpa och ståt. Vi gratulerar och tipsar om 4 trevliga tidsfördriv du inte får missa, oavsett om du är på besök eller bor där.

Feskekôrka by night

Den 4:e juni 2021 firar Göteborg 400 år med pompa och ståt. Vi gratulerar och tipsar om 4 trevliga tidsfördriv du inte får missa - oavsett om du är på besök eller drar göteborgsvitsar till morgonkaffet. Häng med!

1. Upplev stan och gå på restaurang

Havskräftor

Göteborg är en fantastiskt trevlig stad att strosa runt i. Lagom lättillgänglig till fots och blir du trött i fötterna hoppar du på en spårvagn för sittande sightseeing. 

I Göteborg finns även gott om härliga krogar att besöka. Och gillar du skaldjur har du definitivt hamnat rätt! Här kan du frossa i räkor, kräftor, ostron och krabba utan att skämmas.

Restaurangtips.

Familjen är en restaurang som serverar modern mat från västkusten och stolt utnyttjar de goda kontakter de upparbetat med odlare, fiskhandlare och köttproducenter som finns i deras närhet. Tanken är att låta den lokala tillgången av råvaror styra menyn.

I restaurangen finns även en trevlig bar där barchef Tom Surma står för drinklistan. Här serveras fantastiska drinkar och Tom är en höjdare på att skapa drinkar med trendiga O.P. Anderson, missa inte om du är där!

Familjen hittar du på Arkivgatan 7 i Göteborg.

Kuriosa.

Visste du att O.P. Anderson var en grosshandlare, industriman och redare som 1814 bosatte sig i Göteborg. Tillsammans med sonen Carl August grundade han fabriks- och grosshandelsfirman O.P. Anderson & Son, vilken framför allt drev O.P. Anderson & Sons Spritfabrik.

Fabriken tillverkade ett stort antal olika spritdrycker och lagom till Göteborgsutställningen 1891 lanserades O.P. Andersons aquavit, Sveriges äldsta och mest sålda aquavit som i år fyller 130 år.

På bilden ser du en riktigt gammal flaska O.P. som när den lanserades gick under namnet  "Gammal Fin 1ᵐᵃ Aquavit" (1ᵐᵃ utläses "prima").

2. Gör ett besök i skärgården

Båten Fröja i Götebords skärgård

Göteborgs södra skärgård når du lätt med kollektivtrafikens färjor från Saltholmen eller Stenpiren. Från Stenpiren mitt i stan kan du till exempel åka till Styrsö eller Brännö. 

På Styrsö väntar fyra små samhällen med olika karaktärer. Det äldsta är Byn med kyrkan från 1752, gårdar och gammal odlingsmark. Tången är det traditionella fiskeläget med tät bebyggelse och slingrande smala vägar. I Halsvik satte de välbeställda skutskepparna sin prägel på bebyggelsen och Bratten fick de fina sommargästerna. 

Om du tycker Brännö känns bekant är det inte så konstigt. Ön blev vida känd genom Lasse Dalquists sång "De' ä' dans på brännö brygga" och danserna arrangeras fortfarande av Brännöföreningen. Se deras hemsida för mer information om dagar och tider. 

Här hittar du information om båtlinjer till Göteborgs södra skärgårdsöar >>

3. Kooperativet & Lindholmen Streetfood market

Kooperativet på Hisingen

I Götaverks gamla varvslokal, mitt i hjärtat på Lindholmen Science Park hittar du Kooperativet med street food, food trucks och en stor internationell bredd.

Måndag - fredag finns möjlighet att välja mellan 6 olika kök på lunchen och på lördagar arrangeras Lindholmen Street Food Market med spännande event, gästkök och olika bryggerier, allt serverat i en unik miljö med skön food-court-känsla. 

Hitta till Kooperativet >>

4. Njut i Trädgårdsföreningens park

Palmhuset i Trädgårdsföreningen Göteborg

Böljande gräsmattor, tapetgrupper med exotiska och inhemska växter och historiska byggnader tar dig med till trädgårdskulturens guldålder. Trädgårdsföreningen är en skön oas när du vill njuta av naturen mitt i stan.

Trädgårdsföreningen är en av Europas mest välbevarade 1800-talsparker. Den invidges 1840 och är fortfarande en fröjd för alla sinnen. 

Sommartid anordnas vanligtvis konserter i parken men 2021 ser lite annorlunda ut och många konserter är framflyttade ett år. Håll utkik på Trädgårdsföreningens hemsida för kommande evenemang och konserter.

I drinkarna på restaurang Familjen:

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson Aquavit och Göteborg firar stort 2021! År 1891 skapades O.P. Anderson Aquavit av Olof Peter Andersons son, Carl August, som en hyllning till fadern. 130 år har gått sedan dess och O.P. Anderson har blivit en institution inom svensk dryckeskultur och svensk akvavits absoluta original.