O.P. Anderson 130 år: Firar med limiterad utgåva av orginalrecept.

O.P Anderson firar 130 år med en limiterad utgåva av ursprungsrecept. Läs mer om O.P. Anderson Aquavit 130 Year Anniversary Edition här!

En flaska O.P Anderson på ett bord med två levande ljus

I år firar O.P. Anderson 130 år sedan lanseringen år 1891. Med anledning av detta släpper O.P. Anderson nu en limiterad utgåva producerad helt enligt ursprungsreceptet - O.P. Anderson Aquavit 130 Year Anniversary Edition. SLUTSÅLD!

År 1891 skapades O.P. Anderson Aquavit av Olof Peter Andersons son, Carl August, som en hyllning till fadern. 130 år har gått sedan dess och O.P. Anderson har blivit en institution inom svensk dryckeskultur och svensk akvavits absoluta original.

O.P Anderson 130 år - det äldsta receptet.

För att fira 130-åringen lanseras nu en jubileumsprodukt i begränsad utgåva som är producerad enligt det äldsta recept som någonsin funnits – men skillnaderna från den O.P. Anderson vi är vana vid idag är mycket små.

Den stora skillnaden med jubileumsutgåvan är att den har en högre alkoholhalt, hela 44%. Genom åren har man valt att sänka alkoholhalten av olika anledningar, men i ursprungsreceptet, som man faktiskt också kan se i bakgrunden på etiketten av flaskan, är det alltså denna högre alkoholhalt, berättar Jonas Odland, Aquavit Master Blender på O.P. Anderson.

Att receptet inte rörts på 130 år, bortsett från alkoholhalten, är något som jag är mycket stolt över. Det var en fantastisk kryddblandning som såg dagens ljus 1891 och att ta hand om det receptet är ju att få vårda det svenska dryckesarvet. Det är extra kul att vi sedan några år har ett eget destilleri i Matfors med kryddpannor i koppar som liknar de som ursprungligen användes. Vi använder också bara ekologiska råvaror till O.P. vilket stämmer bra med hur det var 1891 då man inte börjat använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, fortsätter Odland.

Jubileumsutgåvan är slutsåld