Tina Shine: Akvavit – ett fantastiskt inslag i en punch.

Punch är den engelska motsvarigheten till “bål” och innebär i stort sätt servering av dryck ur en skål. På kräftskivan blir det ett roligt och smakrikt inslag och i bartendern Tina Shines recept får svensk akvavit och lokala råvaror i säsong ta plats.

Punch eller bål - gott med akvavit.

I generationer har snapsen varit en oumbärlig följeslagare på kräftskivor runt om i landet. I glasen hälls akvavit; den nordiska nationalspriten med sin unika kombination av kryddor och örter.

Akvavit har sin historia djupt rotad i det svenska kulturarvet. På 1800-talet började akvavitens association med kräftskivor ta form på allvar. Kräftfisket hade då blivit en populär sommaraktivitet i Sverige, och kräftskivor blev tillfällen för folk att samlas och fira fångsten. Akvavitens roll som "skålen" vid dessa tillställningar etablerades och kom att bli till tradition; att lyfta glaset och utbringa skålar för goda vänner och välsmakande kräftor.

Bål eller punch?

Ordet "punch" dyker upp allt oftare på cocktailmenyer och i sociala medier och det är en typ av cocktail som hämtar inspiration från cirka 300 år gamla recept med fem ingredienser: citrus, socker, te, vatten och arrak (anissprit) och som ursprungligen serverades i stora skålar för gäster att förse sig själva ur.

Punchen är en produkt sprungen ur kollisionen mellan västvärldens industriella kraft och Asiens exotiska agrikultur under kolonialismen. Vi vet inte exakt när punchen först etablerades i Europa, men likt den buteljerade svenska punschen (som stavas med s) befäste den sig i våra sociala kulturyttringar under 1700-talet. Punschen härstammar likt de tidiga recepten på punch ur en blandning av fem ingredienser: citrus, socker och te (som kolonialmakterna hämtade från Asien), vatten och arrak. Även arrak kommer från början från öst.

O.P Anderson i en punch.
O.P Anderson passar finfint i en punch eller bål.

Alla puncher innehåller inte te idag – det har liksom fallit lite i glömska, tyvärr. Arraken ser vi inte heller mycket av. Men det går att hitta recept av dedikerade bartenders som värnar om ursprunget och som bygger på de fem ingredienserna jag nyss nämnt. Alltså citrus, socker, te, vatten och sprit. Ja, namnet kommer med stor sannolikhet från ordet ‘panca' som betyder just fem på sanskrit.

Man tager vad man haver

Tanken med punch är att det ska vara enkelt att göra, enkelt att servera och enkelt att dricka. Sedan det blev en grej att dricka drinkar serverade ur bålskålar har punchen varierat sin bassprit beroende på vad för lokala produkter som är billigast eller lättast att få tag i, vare sig det råkar vara rom, brandy, bourbon, gin, akvavit – you name it. Likörer av olika slag är inte heller ett ovanligt inslag för att få in sötma och festliga smaker.

Idag kan punch innehålla i princip vad som helst men lokala råvaror och råvaror i säsong spelar alltså ofta in. På så sätt är punchen kreativ. I augusti och september bjuder vår svenska flora och fauna på en uppsjö av frukt och bär. Det är tid för plommon, päron, aprikos, äpple, hjortron, hallon, havtorn, krusbär, blåbär, lingon, björnbär, vinbär och ja, listan kan göras ännu längre. Allt detta är fantastiskt fina inslag i drinkar. Antingen att koka sockerlag på eller färskt som dekoration i en cocktail. Detta gäller även blommor som t.ex. älgört och rallarrosor som blommar under sensommaren.

Akvavitpunch

Jag tycker att akvavit är ett fantastiskt bra inslag i en bål eller punch eftersom den svenska akvaviten måste innehålla kummin, och kummin påminner om smaken av anis - vilket är vad arrak också smakar av. Den svenska akvaviten flirtar alltså med punchens originalsprit.

Idag produceras en stor mängd akvavit med spännande kryddningar. Alltid med kummin och/eller dill (om den är svenskproducerad) men därutöver är möjligheterna obegränsade vad gäller smaksättning. O.P. Anderson har till exempel sedan några år tillbaka O.P. Anderson Petronella (döpt efter grundaren Olof Peters fru Petronella Anderson) med smak av äpple. Och tidigare i år lanserades ännu en akvavit i Petronellas namn med smak av hallon. Båda är utmärkta inslag i en punch när det vankas kräftskiva. Det enda som behövs utöver akvaviten är ett gott te, citron, socker och vatten. Och såklart en står skål och massa is.

En ny tradition

Kräftsäsongen är en av årets höjdpunkter när det kommer till fest och gemenskap. Det är ett stycke svensk kultur som får avrunda sommaren innan vi går in i den mörka årstiden. Smakmässigt är det dessutom kanske årets mest intressanta tid med allt vad skogarna och fruktträden erbjuder. Att göra drinkar, eller varför inte en jättedrink – en punch – med inslag av vad våra närområden har att erbjuda borde bli lika mycket en tradition på kräftskivan som snapsen är.

/Tina Shine

Testa Tina Shines recept på Akvavitpunch. »