Somrig bål med smak av mynta och äpple.
Den här supersomriga och vackra bålen är perfekt att servera som en fördrink på sommarens alla tillställningar när du ska ha många på besök.
Läs mer »Läskande, gott och perfekt om ni är flera! Blanda i en skål eller kanna. Här är några recept på vinbål med melon, jordgubbar, fläder, rabarber och andra sommarsmaker.
Vill du ha något läskande att bjuda gästerna på i sommar? Då är en vinbål ett toppenalternativ. En vinbål består av flera ingredienser, i detta fall med vin och kanske annan alkohol, fruktjuice, läsk, fruktbitar eller andra smaksättningar (exempelvis kanel och mynta är vanligt). Bålen kyls med fördel ner med hjälp av isbitar och brukar serveras i en stor skål eller behållare där flera personer kan servera sig själva med hjälp av en slev.
Traditionellt sett har bål varit populärt under sommarmånaderna och används ofta som en festlig dryck vid till exempel trädgårdsfester, grillkvällar eller picknickar. Vinbålen är ofta en söt och fruktig dryck, men det finns mängder med variationer med olika basviner, smaksättningar och alkoholhalt. Populära bålsorter inkluderar exempelvis "sangria", som är en spansk bål med vin som bas, och "punch", som kan innehålla sprit som rom eller vodka.
OBS: Kom ihåg att skilja mellan eventuell alkoholfri bål till barn och nyktra vuxna, och på vinbålen och se till att barnen inte når den alkoholhaltiga bålen! Vinbål är lättdrucken och har inte alltid en tydlig alkoholsmak.
Vilket vin som passar bäst till vinbål beror på hur du vill att den ska smaka. För en somrig, lättare bål kan du välja antingen vitt vin, rosévin eller mousserande. Gör du en vinbål med mousserande, kom ihåg att hälla på bubblet presic innan servering så att det inte blir avslaget. Gör du en vinbål med rött vin går den mer åt sangriahållet.
Här finns flera recept på sangria. »
Undvik söta viner och tillsätt istället sötma genom juice, frukt eller läsk. Välj alltså hellre ett torrt eller halvtorrt vin, och kanske behövs det inte tilläggas att du inte bör använda något alltför fint vin till din vinbål. Välj hellre ett gott och prisvärt vin. Har du en boxfavorit kan det läge att använda den nu.
239,00 kr
Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.
207,00 kr
Ett fräscht och fruktigt vin vars restsötma elegant balanseras upp av en frisk syra. I doften finns toner av syrliga äpplen, päron och persikor samt diskreta inslag av grapefrukt och blommor. Perfekt som fördrink eller till maträtter med en kryddhetta.
219,00 kr
Precis som alla typiska sauvignonviner har det här vinet en lätt till medelfyllig kropp men stor intensitet av aromämnen, samma nyanser som i doften och en uppfriskande fräsch syra och en lång eftersmak.
83,00 kr
AUSSIE Flamingo Blush Rosé har en bärig doft med inslag av jordgubbar, hallon, mogen persika och melon. Rosévinet är medelfylligt och friskt med en mycket bärig med trevlig eftersmak.
235,00 kr
CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Det fruktiga vinet har en angenäm smak av fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.
69,00 kr
Don Simon Nature Rosé är ett fruktigt och smakrikt vin med ljust laxrosa färg. Mycket välbalanserat med tydliga inslag av röda bär, smultron, hallon, vinbär, liten fruktsötma, blodapelsin, melon, exotiska frukter med lätt kryddighet i avslut.
87,00 kr
Här är en Cava med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken i Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.
90,00 kr
En torr och frisk cava med behagliga bubblor. Med en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd passar den utmärkt som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter med syrliga inslag.
109,00 kr
Abbazia Prosecco är ett bubbel som passar såväl som aperitif och sällskapsdryck som till lättare anrättningar där det gärna får finnas lite sötma. Vi rekommenderar en sallad med bland annat färska räkor, krabba och vattenmelon.
Ingredienser:
1 flaska vitt vin (750 ml)
2,5 dl koncentrerad flädersaft
1 liter sodavatten
1 liter jordgubbar
is efter tycke
Så gör du:
Se till att alla ingredienser är kalla innan du börjar.
Blanda vin, saft och sodavatten i en stor skål.
Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg i bålskålen tillsammans med is och rör om.
Ingredienser:
1 flaska torrt rosévin
3 dl koncentrerad rabarbersaft
1 dl koncentrerad jordgubbssaft
1 citron
1 rabarber
is
1 liter sodavatten/kolsyrat vatten
Så gör du:
Blanda vin, saft och sodavatten i en bålskål.
Skiva citronen och hyvla rabarbern på längden. Lägg i bålskålen.
Rör om och ha i rikligt med is. Servera.
Ingredienser, 2 personer:
1 liten vattenmelon
6 myntablad
1,5 dl vodka
0,75 dl limejuice, färskpressad
0,3 dl sockerlag
1 flaska mousserande vin, kylt
skivad lime och mynta till garnering
Så gör du:
Gröp ur ena halvan av minivattenmelonen med en stor sked eller glasskopa och ställ åt sidan.
Tillsätt vattenmelonköttet och myntabladen i en mixer och mixa tills det är slätt.
Finsila purén i en behållare och släng det som blir kvar i silen (det blir ca 2,5 dl juice.)
I den urgröpta vattenmelonhalvan: tillsätt is, vodka, limejuice, sockerlag och 1,5 dl av vattenmelon- och myntajuicen.
Toppa med det mousserande vinet.
Garnera med skivad lime och mynta.
Ingredienser:
2 dl äppellikör (t.ex. Koskenkorva Apple)
1 flaska torrt, vitt vin (750 ml)
2 dl koncentrerad fruktdryck med smak av citron och lime
1,5 l Sprite
2 lime
1 grönt äpple
1 kruka mynta
is
Så gör du:
Häll upp äppellikör, citrusdryck och vitt vin i en blåskål. Rör om.
Skölj och skiva lime och äpple. Lägg i bålskålen tillsammans med myntablad
Häll på Sprite och is vid servering.
Den här supersomriga och vackra bålen är perfekt att servera som en fördrink på sommarens alla tillställningar när du ska ha många på besök.
Läs mer »I den här fräscha och uppfriskande bålen blandas Finlandia vodka med lime och mynta. Perfekt att servera på kalaset när du vill ha en avslappnad stämning.
Läs mer »Bål är tacksamt att servera till många när man själv vill ha tid att mingla med gästerna och här tipsar vi om 10 goda bålrecept.
Läs mer »Sangria är något vi inte bara kopplar till Spanien utan även till sol, värme och sommar. Fruktigt, friskt och sött på samma gång! Här har vi samlat några recept på sangria du kan blanda - bland annat vit sangria, rosésangria och sangria med cava.
Läs mer »