Vinbål – recept, viner och tips.

Läskande, gott och perfekt om ni är flera! Blanda i en skål eller kanna. Här är några recept på vinbål med melon, jordgubbar, fläder, rabarber och andra sommarsmaker.

Vinbål, recept med mynta och citron.

Vad är vinbål?

Vill du ha något läskande att bjuda gästerna på i sommar? Då är en vinbål ett toppenalternativ. En vinbål består av flera ingredienser, i detta fall med vin och kanske annan alkohol, fruktjuice, läsk, fruktbitar eller andra smaksättningar (exempelvis kanel och mynta är vanligt). Bålen kyls med fördel ner med hjälp av isbitar och brukar serveras i en stor skål eller behållare där flera personer kan servera sig själva med hjälp av en slev.

Traditionellt sett har bål varit populärt under sommarmånaderna och används ofta som en festlig dryck vid till exempel trädgårdsfester, grillkvällar eller picknickar. Vinbålen är ofta en söt och fruktig dryck, men det finns mängder med variationer med olika basviner, smaksättningar och alkoholhalt. Populära bålsorter inkluderar exempelvis "sangria", som är en spansk bål med vin som bas, och "punch", som kan innehålla sprit som rom eller vodka.

OBS: Kom ihåg att skilja mellan eventuell alkoholfri bål till barn och nyktra vuxna, och på vinbålen och se till att barnen inte når den alkoholhaltiga bålen! Vinbål är lättdrucken och har inte alltid en tydlig alkoholsmak.

Vin till vinbål

Vilket vin som passar bäst till vinbål beror på hur du vill att den ska smaka. För en somrig, lättare bål kan du välja antingen vitt vin, rosévin eller mousserande. Gör du en vinbål med mousserande, kom ihåg att hälla på bubblet presic innan servering så att det inte blir avslaget. Gör du en vinbål med rött vin går den mer åt sangriahållet.

Här finns flera recept på sangria. »

Undvik söta viner och tillsätt istället sötma genom juice, frukt eller läsk. Välj alltså hellre ett torrt eller halvtorrt vin, och kanske behövs det inte tilläggas att du inte bör använda något alltför fint vin till din vinbål. Välj hellre ett gott och prisvärt vin. Har du en boxfavorit kan det läge att använda den nu.

Tips på vitt vin till vinbål:

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.

Sköna Hönan Riesling, 3L

207,00 kr


Ett fräscht och fruktigt vin vars restsötma elegant balanseras upp av en frisk syra. I doften finns toner av syrliga äpplen, päron och persikor samt diskreta inslag av grapefrukt och blommor. Perfekt som fördrink eller till maträtter med en kryddhetta.

Two Tracks Sauvignon Blanc

219,00 kr


Precis som alla typiska sauvignonviner har det här vinet en lätt till medelfyllig kropp men stor intensitet av aromämnen, samma nyanser som i doften och en uppfriskande fräsch syra och en lång eftersmak.

Tips på rosévin till vinbål:

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

83,00 kr


AUSSIE Flamingo Blush Rosé har en bärig doft med inslag av jordgubbar, hallon, mogen persika och melon. Rosévinet är medelfylligt och friskt med en mycket bärig med trevlig eftersmak.

CHILL OUT Shiraz Rosé California

229,00 kr

247,00 kr


CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Det fruktiga vinet har en angenäm smak av fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.

Don Simon Nature Tempranillo Rosé

69,00 kr


Don Simon Nature Rosé är ett fruktigt och smakrikt vin med ljust laxrosa färg. Mycket välbalanserat med tydliga inslag av röda bär, smultron, hallon, vinbär, liten fruktsötma, blodapelsin, melon, exotiska frukter med lätt kryddighet i avslut. 

Tips på mousserade viner till vinbål:

Pata Negra Cava Semi Seco

87,00 kr


Här är en Cava med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken i Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.

Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut

90,00 kr


En torr och frisk cava med behagliga bubblor. Med en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd passar den utmärkt som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter med syrliga inslag.

Abbazia Prosecco Extra Dry

109,00 kr

116,00 kr


Abbazia Prosecco är ett bubbel som passar såväl som aperitif och sällskapsdryck som till lättare anrättningar där det gärna får finnas lite sötma. Vi rekommenderar en sallad med bland annat färska räkor, krabba och vattenmelon.


Recept på vinbål

Vinbål med fläder och jordgubbar.
Vinbål med fläder och jordgubbar.

Vinbål med fläder och jordgubbar:

Ingredienser:

  • 1 flaska vitt vin (750 ml)

  • 2,5 dl koncentrerad flädersaft

  • 1 liter sodavatten

  • 1 liter jordgubbar

  • is efter tycke

Så gör du:

  1. Se till att alla ingredienser är kalla innan du börjar.

  2. Blanda vin, saft och sodavatten i en stor skål.

  3. Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg i bålskålen tillsammans med is och rör om.


Vinbål med rabarber.
Vinbål med rabarber..

Vinbål med rosé och rabarber:

Ingredienser:

  • 1 flaska torrt rosévin

  • 3 dl koncentrerad rabarbersaft

  • 1 dl koncentrerad jordgubbssaft

  • 1 citron

  • 1 rabarber

  • is

  • 1 liter sodavatten/kolsyrat vatten

Så gör du:

  1. Blanda vin, saft och sodavatten i en bålskål.

  2. Skiva citronen och hyvla rabarbern på längden. Lägg i bålskålen.

  3. Rör om och ha i rikligt med is. Servera.


Vinbål med vattenmelon.
Vinbål med vattenmelon.

Bubblig vinbål med melon:

Ingredienser, 2 personer:

  • 1 liten vattenmelon

  • 6 myntablad

  • 1,5 dl vodka

  • 0,75 dl limejuice, färskpressad

  • 0,3 dl sockerlag

  • 1 flaska mousserande vin, kylt

  • skivad lime och mynta till garnering

Så gör du:

  1. Gröp ur ena halvan av minivattenmelonen med en stor sked eller glasskopa och ställ åt sidan.

  2. Tillsätt vattenmelonköttet och myntabladen i en mixer och mixa tills det är slätt.

  3. Finsila purén i en behållare och släng det som blir kvar i silen (det blir ca 2,5 dl juice.)

  4. I den urgröpta vattenmelonhalvan: tillsätt is, vodka, limejuice, sockerlag och 1,5 dl av vattenmelon- och myntajuicen.

  5. Toppa med det mousserande vinet.

  6. Garnera med skivad lime och mynta.


Vinbål med gröna äpplen.
Vinbål med gröna äpplen.

Vinbål med gröna äpplen:

Ingredienser:

  • 2 dl äppellikör (t.ex. Koskenkorva Apple)

  • 1 flaska torrt, vitt vin (750 ml)

  • 2 dl koncentrerad fruktdryck med smak av citron och lime

  • 1,5 l Sprite

  • 2 lime

  • 1 grönt äpple

  • 1 kruka mynta

  • is

Så gör du:

  1. Häll upp äppellikör, citrusdryck och vitt vin i en blåskål. Rör om.

  2. Skölj och skiva lime och äpple. Lägg i bålskålen tillsammans med myntablad

  3. Häll på Sprite och is vid servering.