Barskåp eller serveringsvagn – tänk på detta innan du bestämmer dig.

Så väljer du rätt barskåp och serveringsvagn –  här är guiden till allt du behöver tänka på för att fatta rätt beslut: stil, modell och storlek.

Jordglob och barskåp

Barskåp och serveringsvagnar är åter högsta mode. Hur du vill förvara dina flaskor och glas är framförallt en fråga om stil. Vi hjälper dig hitta rätt i djungeln av modeller, stilar och storlekar.

När du letar efter barskåp eller en serveringsvagn är du framförallt utelämnad till två stilar: antikinspirerat eller funktionellt och minimalistiskt. Förutom vad du föredrar rent estetiskt finns det ett par andra faktorer att ta ställning till innan du köper din nya barmöbel.

1. Hur mycket plats har du och hur stort förvaringsutrymme behöver du? Om du vill förvara både dryck och glas, leta efter ett större skåp med flera hyllor för att säkerställa att det kommer att rymma allt och lite till. Är förvaringen å andra sidan bara för dina finaste favoritflaskor kanske du föredrar att välja en mindre serveringsvagn eller ett skåp med glasdörrar.

2. Vill du ha möjligheten att kunna rulla ut drinkarna i salongen, ut på uteplatsen och tillbaka in i köket igen? Då är det en drink- eller serveringsvagn du behöver. Men vare sig det handlar om praktisk lagring eller att visa upp sina glas och flaskor med finess är utbudet i dag gigantiskt.

Tre snygga och bra sätt att förvara din sprit

Ofta ser vi antika släktklenoder framför oss när vi tänker på barskåp, inte sällan av mörk ek eller tung mahogny. Men det är inte möblerna som är inspirerade av borgarklassens 1700- och 1800-talssalonger som säljer mest i dag. De mest populära barskåpen har snarare sina rötter i 1920-talet.

1. Art deco

Art deco representerar mer än någon annan konstform mötet mellan det sociala, lyxiga och funktionella. Ett elegant art deco-skåp i vardagsrummet för tankarna tillbaka till Den store Gatsbys 1920-tal innan depressionen satte stopp för festen. Art deco har gjort en enorm comeback och den modernistiska och exklusiva känslan som kännetecknar designen platsar i de flesta matsalar eller lounger. Ett perfekt barskåp för den trendiga mixologen som gärna visar upp sin sofistikerade ginsamling och tillhörande kristallglas med stil.

2. Jordglob

Jordgloben som är barskåp och serveringsvagn i ett är en given klassiker för de beresta och belevade som vill känna sig klassiskt lyxiga när de dricker sina drinkar. Av detta barskåps popularitet att döma är det fler än så som dras till jordglobsdesignen. Kanske lockas du av tanken på att ha ett gömställe för din hemliga stash av bourbon. Eller så drömmer du dig tillbaka till tiden då upptäcktsresande kunde hitta oupptäckta landområden på kartan. Nackdelen med globen är att förvaringsutrymmet är begränsat, det räcker bara till några favoritflaskor och ett par glas.

3. Serveringsvagn

Serveringsvagnen har varit het sedan den gjorde comeback i hemmen för fem–tio år sedan. Med tanke på utbudet av nytillverkade serveringsvagnar i allt från krom och mässing till trä, glas och marmor lär trenden hålla i sig ett bra tag till. Så gott som alla serveringsvagnar har två eller fler hyllplan som du kan fylla med årgångswhisky, udda ginsorter och vällagrade viner som du lätt kan rulla dit behovet är som störst. Om du är typen som gillar att visa upp din samling av finare whiskysorter och kristallkaraffer är vagnen ett måste. Den kräver inte heller samma utrymme som ett skåp, men tillför samma känsla.

Barskåp rätt i tiden

För många handlar intresset för barskåp och serveringsvagnar kanske om att kapsla in och bevara en nostalgisk känsla. Kopplingen till historien och populärkulturen är stark och det är lätt att svepas tillbaka i tiden. Än till reklamsnubbarna på Madison Avenue som sippar whisky som vore det bubbelvatten, än till Southfork ranch i Dallas, där de senaste turerna i maktkampen mellan syskonen Ewing alltid avhandlades med ett drinkglas ledigt vilandes i handen.Oavsett vilket går det inte att komma ifrån att idén med en storslagen förvaring för flaskor och glas är helt rätt – att klämma in dem i ett köksskåp bland konservburkar, flingor och tomflaskor är bara inte värdigt. Med en serveringsvagn eller ett barskåp i vardagsrummet, på kontoret eller i köket kan du både njuta av en drink när du känner för det och vara den perfekta värden när du får besök.

Bunnahabhain Mòine

429,00 kr


En mild men relativt påtaglig rökighet med ljuva inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj och grapefrukt. Len och lång smak med mycket fatkaraktär.

Don Papa Rum

495,00 kr


Världens första single island rom från Filippinerna. Angenämt fruktig doft med komplexa smaker. Inslag av b.la. vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt. En ljuvlig rom att förvara i barskåpet.