Caffé Borghetti - den bästa kaffelikören i en Espresso Martini.

Tina Shine tittar närmare på italienska Caffé Borghetti - varför gör den sig så bra i Espresso Martini och hur ser likörens historia ut?

Borghetti Caffé

Italienska Caffé Borghetti är den prisbelönta kaffelikören som har utsetts till den bästa i en Espresso Martini; en av världens just nu mest populära drinkar. Anledningen är att Caffé Borghetti använder sig av äkta espresso i sitt över 150 år intakta recept. Den är med andra ord ett pålitligt val.

En Espresso Martini, tack!

Espresso Martini är drinken på allas läppar - bokstavligen. Alla älskar Espresso Martini. Den är inte köns- eller ålders-kodad. Den är söt men inte sliskig. Att Espresso Martini varit populär sen den skapades på 1980 talet är inte svårt att förstå, men det är sannerligen spännande att se hur drinken fullständigt kommit att dominera barscenen de senaste året. Jag har inte upplevt en sån hype sedan Old Fashioned blev en it-drink efter att den medverkade i serien Mad Men i slutet av 00-talet. För dagens Espresso Martini-feber är det i stället TikTok som stått för spridningen. Andra exempel på drinkar som fått status genom populärkultur är såklart Dry Martini genom James Bond, White Russian genom The Big Lebowski och Cosmopolitan genom Sex and the City. Ja, det finns fler exempel. Men sedan cocktail hour på TikTok blev en grej under pandemin behövs inte längre en påkostad produktion med kändisar som vurmar för en viss drink, för blir en cocktail stor på sociala medier räcker det för att barer världen över ska vara smarta nog att rusta upp för högt tryck på just den drinken. Vi har sett Negroni Spagliato och Aperol Spritz göra come back tack vare att de trendat på TikTok, och nu är det alltså Espresso Martini som är det hetaste du kan beställa i en bar.

Recepten på Espresso Martini är otaliga. De varierar i ingredienser och i mått och att hitta sin favoritrecept kan ta sin tid. Jag föredrar, som många andra, en kaffelikör med äkta espresso i. Italienska Borghetti Liquore Caffé Espresso, eller Caffé Borghetti, har utsetts till den bästa i en Espresso Martini, och jag håller med.

Borghettis begynnelse

Det var under byggandet av järnvägslinjen Pescara-Ancona längs den Adriatiska kusten som Ugo Borghetti skapade det ursprungliga receptet år 1860. Ugo Borghetti, född år 1831 i staden Loreto Aprutino och ägare till Cafe Sport-baren på Stationstorget i Ancona i Abruzzo-regionen, skapade en speciell kaffe-likör-kombo för att vederkvicka och förstärka energin hos alla som arbetade med den stora ingenjörskonsten som utgjorde järnvägsbygget som pågick utanför. Arbetarna kom till Café Sport efter en lång och mödosam arbetsdag och Ugo Borghetti försedde dem med välgörande espresso i kombination med söt likör.

Drycken blev populär och när järnvägen öppnade ville Ugo Borghetti göra det möjligt för resenärerna att ta med sig den på tåget. Efter att ha experimenterat fram en espresso-blend på arabica och robustabönor som han blandade med socker och alkohol och lät kyla ned hade han tillslut en solid kaffelikör som han namngav efter sig själv.

Senor Borghetti började så tillverka sin likör i kommersiellt syfte och med sin Borghetti Liquore Caffé Espresso gjorde han succé. Produkten buteljerades officiellt och distribuerades från Café Sport på stationstorget i Ancona till barer runt om i hela Italien. Den röda stjärnan på etiketten blev en nationell ikon.

Nyckeln till framgång är äkta italiensk espresso

Espresson är alltså det vinnande konceptet i Borghettis kaffelikör. Från hela världen väljer man ut de bästa Arabica och Robusta kaffebönorna som sedan rostas och blandas omsorgsfullt. Dessa bryggs sedan till espresso i gigantiska espressomaskiner, patenterade för företaget. Det komplexa och koncentrerade kaffet blandas sedan med alkohol och socker till en välbalanserad och användbar likör.

Caffè Borghetti har en rik och intensiv arom och en behaglig eftersmak av espresso. Den är aromatisk, med en söt, mjuk och omslutande smak. Dessa ord kommer från producenterna själva, som idag är Fratelli Branca.

En del av familjeföretaget Fratelli Branca

Tragiskt nog gjorde familjen Borhetti konkurs 1976 och märket såldes till en annan Italiensk spritproducent, Carpano, som förvaltade varumärket fram till 2001. Då köpte Fratelli Branca upp Caffé Borghetti. Fratelli Branca grundades av Bernardino Branca år 1845 i Milano, och är än idag ett familjeföretag som gjort sig mest kända för framgångarna med Fernet Branca, en av världens mest kända bittra likörer, så kallad bitters. Företaget har sedan starten grundat sitt arbete på innovation samtidigt som man lagt stor vikt vid tradition och kvalitet, och att ha Caffé Borghetti i sin portfolio ligger i linje med dessa kärnvärden då den anses vara Italiens mest autentiska kaffelikör — och dessutom landets mest sålda.

Borghetti Caffé Liquore

258,00 kr


Borghetti Caffé Liquore har en intensiv doft med härligt rostade espressotoner med inslag av nötter och en touch av rökighet. Smaken är söt och behaglig med intensiv och välbalanserad smak av espresso.

Ett pålitligt val

Recepten på Espresso Martini må variera men när det kommer till kaffelikör har Caffé Borghetti varit en konstant tack vare den äkta espresson i sitt över 150 år gamla recept, vilket gör den till ett pålitligt och framstående val.I dag förblir Caffè Borghetti en symbol för autentisk italiensk kaffelikör och det självklara valet i en Espresso Martini.

Se recept för Espresso Martini nedan.