Bitters - den bitterljuva sanningen om malört.
Från farfars favorit till poppis hos rockers och barpersonal. Örjan Westerlund berättar allt du behöver veta om malörtskryddad bittersprit, vermouth och deras historia och användning.
Läs mer »Fratelli Branca producerar ett tiotal spritsorter, men framför allt de klassiska och världskända likörerna Fernet-Branca, Brancamenta och Borghetti.
Fratelli Branca är ett familjeföretag som ägs och drivs av släkten Branca sedan 1845. Huvudkontoret ligger i Milano, där även destilleriet huserar. Fratelli Branca producerar ett tiotal spritsorter, men framför allt de klassiska och världskända likörerna Fernet-Branca, Brancamenta och Borghetti - en trio med flera hundra år på nacken men med framtiden för sig.
Fernet skapades som en medicin 1845. Örter och kryddor från ett antal världsdelar ingår i det hemliga receptet och drycken lagras länge i gamla ekfat innan den buteljeras och transporteras. På Café Just Cavalli, i bottenvåningen av Torre Branca, serveras Fernet-Branca till Milanos modefolk och till turister som vill insupa en dos av den överdådiga glamour som är modeskaparen Roberto Cavallis varumärke. Fratelli Branca var tidigt mycket medvetna om betydelsen av marknadsföring och reklam. De hade en produkt med välrenommerade medicinska egenskaper, men förde ut den som en lyxig nationalklenod som nyttjades av unga människor. Drycken dracks nästan uteslutande av män och presenterades i reklamen mestadels med unga moderna kvinnor och fosterländska gudinnor. Några av de mer udda inslagen är en fantasifigur helt klädd i flaskor och en glad och mätt krokodil med en Fernet-flaska i nypan.
Fratelli Branca producerar även Carpano, vars historia sträcker sig tillbaka till 1786 och staden Turin där Antonio Benedetto Carpano började göra kryddade starkvinsblandningar. Carpano fick sin inspiration från sina studier av gamla tyska vinblandningar och hälsokurer. Genom att döpa sin vinblandning till vermouth, efter dess huvudsakliga smakgivare malört blev Carpano skapare av världens första vermouth. Idag är Carpanofamiljens olika vermouths lika älskade i Italien som bland världens toppbarer. Carpano anses fortfarande, 200 år efter dess skapande, vara riktlinjen för hur en vermouth ska smaka.
Från farfars favorit till poppis hos rockers och barpersonal. Örjan Westerlund berättar allt du behöver veta om malörtskryddad bittersprit, vermouth och deras historia och användning.
Läs mer »En enkel cocktail med mycket smak. Allt du behöver är tre ingredienser. Drinken har smak av olika härliga kryddor från gin och röd vermouth samtidigt som Fernet-Branca bidrar med både fina bittra och örtiga toner.
Läs mer »I Gin & Pink Grapefruit hittar du en bra gin från Hernö, en bitter och tonicvatten med smak av grapefrukt. En härligt frisk drink med bett.
Läs mer »Tina Shine gillar att twista till saker och testar att göra vegansk milkshake på lite olika vis men med några klassiska smak-kombos som aldrig går fel - här banan-choklad.
Läs mer »En elegant ock kyld kaffedrink som får en fin smak av kaffelikör och en sockerlag gjord på rörsocker.
Läs mer »Caramel Espresso Martini är en underbart läcker cocktail som är perfekt att avnjutas efter en härlig middag.
Läs mer »I vår Black and White Russian samsas Koskenkorva Salmiakki med kaffelikör och havremjölk.
Läs mer »Nu när kylan börjar smyga sig inpå oss känns det rätt med något värmande i glaset. The Negroni Warmer är vinterns drink!
Läs mer »En härligt värmande kaffedrink med viss sötma, smak av frisk mint och toner av Fernet som toppas med vispad grädde. Supersmarrig och enkel att göra!
Läs mer »Den här drinken kan du hitta på många av de svenska skidorterna i vinter men nu kan du också göra den själv hemma! En värmande drink med smak av choklad och mint, som varken kräver många, komplicerade ingredienser eller tid.
Läs mer »Prova den supergoda shoten Menta Rula! Riktigt enkel att göra och smaken påminner lite om karamellen Marianne.
Läs mer »Blood & Sand är en klassisk drink som baseras på skotsk whisky och som först förekom i boken "The Savoy Cocktail Book" av Harry Craddock redan 1930.
Läs mer »Örtelixiret Fernet-Branca från Milano blandat med ginger beer, lime och rikligt med is ger dig en oerhört smakrik, bitter cocktail med mycket ingefära.
Läs mer »El Presidente är en kubansk cocktail gjord på rom, orange curaçao, vermouth och grenadin. Drinken var populär i Havanna under 1920-talet fram till 1940-talet, under den amerikanska förbudstiden, och blev snabbt den kubanska överklassens favoritdrink.
Läs mer »En härlig sommar-spritz baserad på en Vermouth som har lite mer komplex smak med bittra inslag och vanlij. Perfekt till en ost eller charkbricka.
Läs mer »Bloomy Cup vill förmedla euforin som uppstår under den korta tid då körsbärsträden blommar om våren. En fräsch, fruktig cocktail som är lätt att blanda till.
Läs mer »Negroni Sbagliato är en vidareutveckling av den klassiska drinken Negroni med mousserande vin istället för gin. Se recept och video hur man blandar den här.
Läs mer »Du blandar snabbt ihop denna Milano Torino med vermouth och bitter och toppar med en apelsinskiva. En fantastisk välkomstdrink för de vuxna.
Läs mer »Amaretto Sour är onekligen en populär drink som har den perfekta balansen mellan sött och surt, där mandeltonerna gifter sig fint med syran från citronen.
Läs mer »Filipino Bulldog är en filippinsk twist på drinken Colorado Bulldog med rommen Don Papa Baroko. Det är fantastisk drink med coca cola och kaffelikör, som är naturliga smakkompanjoner. Dessutom har den en härlig krämighet från vispad grädde.
Läs mer »En av de klassiska moderna drinkarna som skapades i London på 80-talet. Det finns en uppsjö av olika recept men det här är både det enklaste och godaste.
Läs mer »Dry Martini - en mytomspunnen klassiker som florerar mycket inom populärkulturen. Den finns i många olika varianter men här får du receptet på en klassisk "drajja".
Läs mer »En härligt fräsch sommardrink där de fruktiga och bittra smakerna från den röda Milanesiska bittern Carpano blandas tillsammans med uppiggande citrustoner.
Läs mer »Gör en enkel drink med den välkända bittern Fernet. En kryddig smakupplevelse som kräver få ingredienser.
Läs mer »