Fratelli Branca

Fratelli Branca producerar ett tiotal spritsorter, men framför allt de klassiska och världskända likörerna Fernet-Branca, Brancamenta och Borghetti.

Fernet Branca

Fratelli Branca är ett familjeföretag som ägs och drivs av släkten Branca sedan 1845. Huvudkontoret ligger i Milano, där även destilleriet huserar. Fratelli Branca producerar ett tiotal spritsorter, men framför allt de klassiska och världskända likörerna Fernet-Branca, Brancamenta och Borghetti - en trio med flera hundra år på nacken men med framtiden för sig.

Fernet skapades som en medicin 1845. Örter och kryddor från ett antal världsdelar ingår i det hemliga receptet och drycken lagras länge i gamla ekfat innan den buteljeras och transporteras.  På Café Just Cavalli, i bottenvåningen av Torre Branca, serveras Fernet-Branca till Milanos modefolk och till turister som vill insupa en dos av den överdådiga glamour som är modeskaparen Roberto Cavallis varumärke. Fratelli Branca var tidigt mycket medvetna om betydelsen av marknadsföring och reklam. De hade en produkt med välrenommerade medicinska egenskaper, men förde ut den som en lyxig nationalklenod som nyttjades av unga människor. Drycken dracks nästan uteslutande av män och presenterades i reklamen mestadels med unga moderna kvinnor och fosterländska gudinnor. Några av de mer udda inslagen är en fantasifigur helt klädd i flaskor och en glad och mätt krokodil med en Fernet-flaska i nypan.

Carpano Botanic Bitter med drink

Fratelli Branca producerar även Carpano, vars historia sträcker sig tillbaka till 1786 och staden Turin där Antonio Benedetto Carpano började göra kryddade starkvinsblandningar. Carpano fick sin inspiration från sina studier av gamla tyska vinblandningar och hälsokurer. Genom att döpa sin vinblandning till vermouth, efter dess huvudsakliga smakgivare malört blev Carpano skapare av världens första vermouth. Idag är Carpanofamiljens olika vermouths lika älskade i Italien som bland världens toppbarer. Carpano anses fortfarande, 200 år efter dess skapande, vara riktlinjen för hur en vermouth ska smaka.