Drinkglas – så väljer du rätt glas till drinken.

Här är guiden som hjälper dig i valet av rätt glas till rätt drink.

Drinkglas

Drinkglas finns i en mängd former för olika sorters drinkar. Vi förklarar vad rätt drinkglas tillför till din favoritdrink, oavsett tillfälle och dryckesvanor.

Drinkglas, precis som vinglas, är designade för att optimera upplevelsen av drycken.Framförallt är det kupans och öppningens form som är avgörande för den maximala lukt- och smakupplevelsen.En perfekt uppmätt mojito kommer till exempel inte till sin rätt om diametern på glasets öppning är för stor och tillåter aromerna att släppas ut för fort. Även glasets temperatur spelar en viktig roll när det gäller valet av drinkglas. Det är med andra ord slöseri på en fantastisk limoncello om den serveras i ett avecglas vars form gör att dina händer värmer drycken.

Cocktailglas

Det klassiska cocktailglaset har formen av en uppochnedvänd kon och varierar vanligtvis från en volym på nio till 30 centiliter. De används i regel till cocktails som antingen serveras utan is eller som har skakats med eller rörts tillsammans med is.Den karakteristiska formen är ingen slump. Förklaringen ligger i att traditionella cocktails har intressanta dofter och den stora öppningen i glaset låter din näsa komma nära dryckens yta när du dricker.Eftersom martinis traditionellt serveras i cocktailglas kallas de ofta för martiniglas. Boomen av vodkabaserade martinis är också förklaringen till att serveringsstorlekarna har vuxit sedan 1990-talet.

Drinkar som passar i cocktailglas:

Dry Martini, Vesper Martini, Cosmopolitan, Brandy Alexander, Kamikaze.

Highball-glas

Highball

Namnet på glaset har sitt ursprung i den amerikanska järnvägskulturen från 1800-talet. Från början var highball smeknamnet på den bollformade signal som visade lokförararen och eldaren att kusten var klar. Bartendrarna som serverade järnvägsarbetarna, namngav deras favoritdrink efter signalen. Drinken highball bestod av cirka 4 cl whisky som serveras i ett högt glas med is och gott om ginger ale. Drinken gav så småningom sitt namn till det långa, raka glaset i vilket den gjordes. Highballglaset rymmer cirka 30 till 45 centiliter och används för att servera isiga drinkar gjorda med mycket juice, mixers eller läsk.

Drinkar som passar i highballglas:

Cape Cod, Screwdriver, Seabreeze, Tom Collins, Dark 'n' Stormy, Bloody Mary, Mojito, Gin och Tonic.

Lowball-glas

Lowball

Det korta och breda lowballglaset har oftast tjock botten och rymmer cirka 12 till 30 centiliter. Det används gärna för enklare drinkar med ett begränsat antal ingredienser som oftast serveras med is. Glaset kallas ibland kort och gott för tumblerglas, det vill säga ett glas med raka sidor utan stjälk och fot, eller old fashioned-glas efter den klassiska drinken på bourbon, sockerlag, bitter och soda.

Drinkar som passar i lowballglas:

Old Fashioned, Negroni, White Russian, Black Russian, Sours eller ren whisky.

Irish Coffee

Irish Coffee-glas

Varma cocktails, som en irish coffee och en varm toddy, serveras bäst i ett irish coffee-glas som är tillverkat av värmebeständigt glas och har ett handtag för att du ska kunna hålla drinken bekvämt.

Drinkar som passar i irish coffee-glas:

De flesta varma drinkar, såsom Mexican Coffee och kaffe Karlsson.

Hurricaneglas

Hurricaneglas

Hurricaneglas är en större typ av longdrinkglas som främst används till olika typer av tropiska fruktdrinkar. Utmärkande är foten och den stora svängda kupan. Den speciella formen på glaset kommer ursprungligen från hurricane-cocktailen, som utvecklades av barägaren Pat O'Brien i New Orleans på 1940-talet. Han serverade sin cocktail i glas som liknade glaset i fotogenlampor, så kallade stormlyktor, som på engelska heter hurricane lamps.

Drinkar som passar i hurricane-glas:

Thunderstorm, Sex on the Beach, Zombie.

Margaritaglas

Margaritaglas

Ytterligare en drink med ett unikt glas är margarita. Margarita serveras traditionellt i ett margaritaglas som liknar ett cocktailglas med skillnaden att kupan är uppdelad i två nivåer. Glasen är ovanliga och syns sällan i vare sig hem eller barer. Av den anledningen serveras margaritan ofta i många andra sorters glas, från ölglas till stora lowballglas.

Glencairn

Glencairnglas

Detta eleganta och funktionella glas för single malt whisky har utvecklats av kristalltillverkaren Glencairn Crystal Ltd. med syfte att ge maximal smakupplevelse när du dricker whisky. Ursprunget till glaset är de traditionella provsmakningsglas som används av skotska master blenders, där den breda kupan både återger färgen på ett bra sätt och hjälper till att lyfta dofterna. I dag är glaset marknadsledande bland whiskyglas för single malt whisky.

Passar i glencairnglas gör även:

Andra spritsorter som exempelvis rom och armagnac.

Snifter

Avecglas eller snifterglas

Ett nätt ben som följsamt vilar i handen och en avrundad kupa kännetecknar dessa glas. Öppningen är mindre än midjan vilket effektivt koncentrerar aromerna ur cognac, whisky och andra destillat. Det korta benet gör att glaset kan vagga lätt i handen vilket hjälper till att värma spriten. Den stora kupan gör också att drycken kan virvlas samtidigt som den snävare öppningen fångar aromerna i glaset. Det gör det möjligt att njuta av en mer framträdande doft när du sippar.

Sprit som passar i snifterglas:

Framförallt bruna spritsorter som brandy, cognac och whisky.

O.P. Anderson, 700ml

301,00 kr


Jo, det är sant! O.P. Anderson är förutom den givna snapsen på smörgåsbordet även en väldigt bra komponent att blanda drinkar med! T.ex. kan du blanda O.P. och ginger ale i ett Highballglas med mycket is och garnera med en limeklyfta. Vips, så har du en Gothenburg Mule!