Höstens 5 bästa drinkar.

Hösten betyder mys och goda drinkar. Bartendern Tina Shine har tagit fram höstens 5 bästa drinkar.

Sidecar

Vid varje årstidsskifte skiftar jag inte bara garderob utan min drinkpalett får sig en ny skala. Från att ha druckit färgglada, fruktiga och läskande drinkar under sommaren vill jag nu sippa på mörka, spritiga och sammetslena cocktails, ofta på lagrade spritsorter och få ingredienser. Här är mina fem bästa höstdrinkar att sippa på i höst.

Old Fashioned

Old Fashioned är en cocktail som dateras till tidigt 1800-tal och som egentligen refererar till en stil och inte ett specifikt recept. Konsensus råder visserligen om vilka komponenter som måste finnas med för att en cocktail ska få benämnas som en Old Fashioned. Dessa komponenter är: valfri bassprit, socker, vatten och bitters. Den i särklass vanligaste versionen av en Old Fashioned görs med bourbon eller rye whiskey, råsocker och Angostura bitters. När man rör dessa ingredienser med rikligt med is kommer vattnet naturligt från isen som smälter en aning.

När huvudkaraktären i den populära serien Mad Men blandar en Old Fashioned i ett avsnitt år 2009 ökade beställningarna av drinken markant på barer runtom i världen. Old Fashioned gjorde comeback och är idag lika aktuell som den var för 150 år sedan.

Irish coffee

Irish Coffee

År 1942 drev en ung kock vid namn Joe Sheridan en restaurang på en flygterminal i Limerick, Irland. En kväll lyfte ett amerikanskt passagerarflygplan för att kort därpå återvända på grund av de tuffa väderförhållandena. Sheridan bestämde sig för att erbjuda jänkarna något värmande vid deras återkomst, och han blandade hett kaffe med whisky och farinsocker och toppade drinken med grädde. Enligt historien ska en av passagerarna ha tagit en klunk och sedan frågat “Is it Brazilian coffee?” varpå Sheridan svarade “No, it’s Irish”.

Irish Coffee är världens i särklass mest beställda varma cocktail som länge varit den enda kaffedrinken värd att beställa. Idag konkurrerar Irish Coffee med sin kalla kusin Espresso Martini från 1983, men även om Espresso Martinin må ha fler sökningar på google numera kommer den inte i närheten av den kultstatus som vår kära Irish har uppnått.

Manhattan

Drink manhattan

Manhattan är en så kallad “pre prohibition-klassiker” som härstammar från cocktailens guldålder innan förbudstiden i USA som startade år 1920. Den sägs ha skapats på Manhattan Club i New York någon gång på 1880-talet och strax därpå ska den ha uppnått epitetet världens mest populära cocktail. Genom åren har denna cocktailklassiker på amerikans whiskey visserligen sjunkit in och ut ur rampluset innan den tillslut konstaterats vara en av hörnstenarna i klassiker-kategorin efter den cocktailrenässans som rådde runt millenieskiftet då hela barindustrin genomgick en nostalgi-fas och blickade tillbaka på drinkar från guldåren mellan 1880 - 1920.

The Gold Rush

drink Gold Rush

Många tar Gold Rush för att vara en pre prohibition-klassiker snarare än en modern cocktail, men faktum är att den lanserades i början av 2000-talet (under cocktailrenässansen) på den berömda New York-baren Milk & Honey. Upphovsmannen till Gold Rush heter T.J. Siegal och var god vän med Milk & Honeys grundare Sasha Petraske. I en intervju för berättar Siegal om hur signaturdrinken kom till:

"Jag hade avslutat ett långt pass på jobbet i Midtown och satte mig för att ta en Bourbon Sour - somså många kvällar tidigare - på is, utan ägg eller garnering." Petraske berättade för honom om en honungssirap som han hade kokat ihop för att göra en gammal drink som heter Honeysuckle Cocktail (i princip en Daiquiri gjord på honung). Siegal bad honom att göra sin vanliga Bourbon Sour med den nya honungssirapen istället för den typiska sockerlagen."Den var perfekt från första början", säger Siegal om drinken.

Sidecar

drink Sidecar

Hur Sidecar fick sitt namn kan, som många andra drinkar, debatteras. En del cocktailhistoriker menar att denna klassiska konjakscocktail ska ha skapats i Paris vid tiden runt första världskriget. Det sägs att en amerikansk befälhavare alltid anlände till sin stammisbar i sidovagnen på sin väns motorcykel och att han blev serverad denna drink gjord på konjak med apelsinlikör och citron. Tillslut började bartendern skaka drinken så fort han såg befälhavaren anlända i sidovagnen, och drinken fick så namnet Sidecar.

Det är inte många konjaksdrinkar som har gått till historien. Av de vi har att tillgå är Sidecar utan tvekan den mest kända. Många klassiska cocktails vilar på det magiska talet tre, som Manhattan, Gold Rush och så även Sidecar. Ofta behövs inte fler ingredienser för att skapa en sensation!

Lycka till med höstdrinkarna

Med de här fem höstdrinkarna kan de ruggigaste av höstkvällar få lite värme över sig, framförallt om de drick i goda vänners lag. En höstdrinbk från den här listan är enkel att göra hemma och går att beställa i alla barer världen över.

Ha nu en mysig höst!

/Tina Shine