Hållbara drinkar med Explorer.
Det ska inte vara svårt att vara klimatsmart. Här visar den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo och YouTube-profilen Johan ”Matgeek” Hedberg hur du kan göra klimatsmarta drinkar med Explorer.
Läs mer »Josephine Sondlo är ny barchef på Skanstulls nya mexikanskinfluerade restaurang Eatery Social.
Josephine Sondlo är ny barchef på Skanstulls nya mexikanskinfluerade restaurang Eatery Social.
Lokalen som Josephine Sondlo ska basa över på Clarion Hotel Stockholm vid Skanstull är under renovering, så vi möts i den “vanliga” hotellbaren djupt inne i den stora hotellkroppen. Josephines nya bar däremot, ligger på hotellets bottenplan med utsikt mot Ringvägen. Det kommer att bli ett ställe för fler än dem som bor på hotellet, en logisk fortsättning på Stockholms bästa snabbmatstorg Teatern tvärs över gatan i Ringens köpcentrum.
Josephine är född och uppvuxen några stenkast bort på Bondegatan på Södermalm. Efter samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet halkade hon in i krogbranschen och har blivit kvar i drygt 10 år. Hon började som “nisse” i källaren på Berns. En nisses viktigaste uppgifter är att hålla rent och snyggt på borden ute bland gästerna och se till att folket i baren har vad de behöver i form av glas och is. Det passade mig. Det är högt tempo och jag gillar att hålla koll på många grejer.
Nattklubben 2.35:1 i Berns källare var i mitten av 00-talet Stockholms hetaste. Efter den gick Josephine vidare till Reisen bar i Gamla stan där hon började jobba mer bakom bardisken. På numera nedlagda Sjögräs bar blev hon för första gången ensam ansvarig i baren.
- Att vara själv med en massa stamgäster är utvecklande. Du blir bra på service. Jag är i grunden ganska blyg men lärde mig att ta folk. På Sjögräs lärde jag mig också mycket om rom.
Josephines karriär rullade på med en sommar på Riche och en längre vända på Kåken. Här träffade hon Madeleine Rapp. Det blev en bra matchning och de två fick ansvaret att öppna upp krogen Svartengrens i Mårdens gamla lokaler i Vasastan. Tillsammans gjorde de boken “Tequila & Mezcal - mexikanskt brännvin”. Den kom ut i april för exakt ett år sedan.
- Människor har berusat sig i alla tider med hjälp av stärkelserik råvara som fått jäsa. Vi vet mycket om gin, vodka och whisky från Europa, men bonnsprit från andra delar av världen kan vi inte lika mycket om.
När folk o folk ber Josephine att förklara skillnaden mellan de två spritsorterna Tequila och Mezcal får vi först svaret “googla”. Men sedan kommer en föreläsning om agave, som visserligen är basen i bägge spritsorterna men där upphör likheterna. Agave ser ut som en stor aloe vera men är enligt wikipedia “en suckulent växtsort”, den kan alltså spara vatten. Länge trodde man att agave var en kaktus, men det är alltså felaktigt.
– Att skriva boken var hur kul som helst. Vi vill att den skulle bli avslappnad. Men ni undrar vad jag är mest nöjd med? Att boken blev klar och kom ut.
Just nu håller Josefine på att rekrytera rätt människor till sin nya arbetsplats. Utifrån ser lokalen inte så stor ut men Josephine berättar att det är två barer och 100 sittande gäster som ska få plats.
- Det gäller att hitta mycket extrafolk för det är ofta hög personalomsättning i en bar.
Det är den svenska stjärnkocken Marcus Samuelsson som ligger bakom det mexikanskinfluerade matkonceptet på det nya stället Eatery Social. Det kommer inte helt oväntat att serveras tacos och förstås många sorters tequila och mezcal på Eatery Social. Folk o folk frågar Josephine var hon är om fem år.
- Då bor jag i New York och har en restaurang och en reklambyrå som håller på med produktutveckling. Jag vill ha allt-i-ett.
Namn: Josephine Sondlo
Familj: ja
Ålder: 29
Bor: Gnesta
Stressar av med: Islandshästar
Dricker i en bar: svår fråga, rolig läsk kanske.
Vin: gillar vin från Kalifornien, ej Napa Valley, föredrar Sonoma Coast
Sprit: Rye Whisky
Äter helst: Tacos eller indiskt
Senast bok: “Århundradets kärlekshistoria” av Märta Tikkanen
Senaste resa: Japan. Det coolaste jag gjort i hela mitt liv var att åka dit.
518,00 kr
Denna Straight Rye Whiskey tillverkas av 53% råg, 33% majs och 14% malt. Jäsningen som genomförs med hjälp av destilleriets egen jästkultur sker i 100 år gamla jäskar av cypress. Destilleringen sker i tre kopparpannor som är byggda i Skottland. Spriten får sedan mogna i kolade fat av amerikansk vitek som byggs av destilleriets eget tunnbinderi.
Det ska inte vara svårt att vara klimatsmart. Här visar den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo och YouTube-profilen Johan ”Matgeek” Hedberg hur du kan göra klimatsmarta drinkar med Explorer.
Läs mer »Vår barskribent Tina Shine skriver om att framkalla det sjätte sinnet bakom baren och djupdyker i drinkars och cocktails visuella uttryck.
Läs mer »I veckan öppnade den sydamerikanskt influerade restaurangen Eatery Social på Clarion Hotel i Skanstull i Stockholm. folk o folk var på plats och träffade kreatören bakom konceptet: den världsberömde kocken Marcus Samuelsson.
Läs mer »Det är inte ont om barer runt Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Men Hommage sticker ut. Det är ett hål i väggen, beläget i den gamla brandstationen på Krukmakargatan.
Läs mer »