Njut av olika drycker av äpple i höst.

Septembers skörd av äpplen har inspiretat bartendern och skribenten Tina Shine att djupdyka i äppeldryckernas förlovade land. Hon lär oss om olika drycker av äpplen och ger oss även en inblick i äpplets roll i kulturella sammanhang!

Dryck av äpple

Septembers skörd av äpplen har inspiretat bartendern och skribenten Tina Shine att djupdyka i äppeldryckernas förlovade land. Hon lär oss om olika drycker av äpplen och ger oss även en inblick i äpplets roll i kulturella sammanhang!

“Is your family in the apple business too, Candy?”

Det är Homer Wells (Tobey Maguire) som ställer frågan till Candy (Charlize Theron) när de sitter i en bil tillsammans med Wally (Paul Rudd) på väg bort från det barnhem där Homer vuxit upp under dr Larch’s vingar. Dr Larch spelas av ingen mindre än Michael Cain som vann en Oscar i bästa biroll för sin prestation i Ciderhusreglerna - en film från 1999 i regi av Lasse Hallström.

Jag kom att tänka på Ciderhusreglerna nu när september är här och skörden av sommaräpplen och höstäpplen överlappar varandra. Det är en enastående berättelse och filmatisering som huvudsakligen utspelar sig på ett cidermusteri - och det är just äppelmust, äppelcider och äppelbrännvin som intresserar mig såhär års.

Att dricka en torr äppelcider till middagen (tänk svensk husman) och en calva till kaffet efter maten är för mig lika med hög njutningsfaktor. Och att som bartender få experimentera med äppelprodukter i cocktails till höstsäsongen är som en liten dos nostalgi på något vis - framförallt om man adderar kanel till blandningen. Äpple och kanel är som vi alla vet en svårslagen kombo i hösttider. 

Äppelmust och äppelcider

Äppelmust är den råsaft man får ut av att pressa äpplen, utan att socker eller några andra ämnen tillsätts. För att göra egen äppelmust behövs en råsaft-centrifug eller så kan man lämna in sina äpplen och få dem mustade på ett musteri. Äppelcider är helt enkelt jäst äppelmust där alkohol och koldioxid bildats under en viss jäsningstid. 

Calvados

Calvados är ett destillat av cider som gjorts av äpplen. Drycken produceras i en del som heter just calvados, som ligger i den franska regionen Normandie. Inom Calvados är Pay D’Auge det distrikt som sägs tillverka bäst äppelcider, vilket i förlängningen innebär bäst calva.

Likt cognac och armagnac är destillatet ursprungsskyddet i fransk lag och äppeldestillat (äppelbrännvin) från andra regioner än Calvados får alltså inte benämnas calvados. Calvados funkar självklart bra på egen hand, men att blanda drycken med andra ingredienser i en cocktail är inte alls en dum idé. Framförallt såhär i hösttider. Därför vill jag tipsa om en gammal klassisk calvados-cocktail som är värd en revival; Honeymoon.

Recept på min Honeymoon hittar du här ->

Pommeau

Om man blandar äppelmust med calvados får man pommeau - en dryck som är populär i norra Frankrike och som gärna dricks som en aperitivo. För att göra pommeau så blandar man ett år gammal calvados med äppelmust (ojäst äppelcider) och proportionerna bestäms så att drycken ska få 17 % i alkoholhalt. Blandningen rörs försiktigt om och därefter lagras den på ekfat för att få sin speciella smak och sin gyllene mahognyfärg. Vid lagring under 8 ºC kan drycken vara lite grumlig men det är inget som påverkar smaken.

Äpplet som symbol

Äpplet har tillskrivits många betydelser genom tiderna. Utöver kunskap, visdom och förbjuden frukt (Eva) symboliserar äpplet död (Snövit), kärlek och sexualitet (Venus). New York, (eller möjligheternas stad) refereras till “The Big Apple” av J. Fitz Gerald i en artikel år 1930, en term som senare adapterades och populariserades av stadens jazzmusiker. Och år 1951 sjunger Louis Armstrong “You’re the apple of my eye” i en duett tillsammans med Velma Middleton, där uttrycket syftar på att personen i fråga är någon man håller kär. 

Filmen Ciderhusreglerna har verkligen en imponerande roll-ista. Utöver de jag nämnde i inledningen spelar ingen mindre än souldrottningen och ikonen Erykah Badu i filmen. Jag har lyssnat mycket på Erykah Badu genom åren och en av mina absoluta favoritlåtar är hennes “Apple tree” från albumet Baduizm (rekommenderar varmt) och den handlar om att våga vara sig själv - ett budskap som kanske är klyschigt, men jag älskar klichéer så: Försök inte vara någon annan än den du är! Eller som Erykah själv uttrycker det: “If you don't want to be down with me, you don't want to pick from my apple tree”!

Äpplen och hösten

Nu när hösten smyger sig på vill jag avslutningen tipsa om att festa på äpplen av alla dess slag i olika former. Använd äpplen och äppeldryck i matlagning, och kombinera gärna äppeldrycker till äppeldesserter. Experimentera i hemmabaren genom att göra äppelsockerlag som smaksättas med kanel och prova att toppa upp drinkar med äppelcider i stället för sodavatten. 

Till sist: när ni går ut och lyssnar på en soul- eller jazzkonsert i höst, eller sätter på en skiva hemma när mörkret faller på, smutta på en fyra calva i stället för rödvinet och märk att musiken tillsammans med smaken av äpple gör sig riktigt väl i höstkvällen!   

/Tina Shine

Dryck av äpple:

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

63,00 kr


Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr, mycket frisk med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare.

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

355,00 kr


Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.