Nordens barelit samlades för årets stora event: Bartenders’s Choice Awards.

För 10: året i rad samlades barfolk från hela Norden på Bartenders’ Choice Awards för att kora de bästa i branschen. Läs vad som hände och vilka som vann!

Tjoget - vinnare i Bartenders' Choice Awards

För tionde året i rad samlades barfolk från hela Norden en söndag i december på Bartenders’ Choice Awards för att kora de bästa i branschen. Ett femtiotal priser delades ut under kvällen till de bästa i Sverige och i våra grannländer. Stämningen var på topp och alla var där …

Det var en gråmulen kväll i december som hundratals festklädda, cocktailintresserade personer anlände till praktfulla Vinterträdgården i Grand Hotel i Stockholm. I kväll skulle vi få veta vilka som de över 360 personerna från branschen hade röstat fram till de bästa i branschen. Detta var en glittrande gala och ett tillfälle som många hade sett fram emot länge. Många med lite mer anspänning än andra ifall de var nominerade i någon av de 13 olika kategorierna. Även en nominering i Bartenders’ Choice Awards anses som en merit och är prestigefullt i branschen.

Vinnare i Bartenders' Choice Awards

BCA firar 10 år 2019

Bartenders’ Choice Awards (BCA) startade i Sverige för tio år sedan. Syftet var att lyfta fram fantastiska barer, bartendrar och cocktails för att höja standarden i branschen. Det blev en succé och sedan dess har tävlingen expanderat och inkluderar numera även övriga Norden. I dag anses BCA vara den mest prestigefulla utmärkelsen i sitt slag i Norden.

Bartenders' Choice Arwards pokal

Vid entrén fick alla som kom en remsa i handen med åtta stycken drinkkuponger. Nu skulle det testas nyheter och cocktails i några av de barer som kvällen till ära var uppställda i lokalen. På plats fanns bland annat Fernet-Branca med egen bar och vars Brand Ambassador Patrik Tapper var nominerad i kategorin ”Improver of the bar industry” för sina insatser i branschen. Någon vinst blev det inte för Patrik i år, men baren var välbesökt och drinkarna uppskattade.

Tjoget bästa baren 

Inte helt oväntat kammade den omåttligt populära Stockholmsbaren Tjoget hem titeln som Årets bästa cocktailbar och behöll alltså den åtråvärda titeln från i fjol. En vinst som inte var särskilt förvånande då Tjoget även ansens vara en av världens bästa barer och just nu ligger 37:a på World’s 50 Best Bars-listan, en lista som de har funnits med på de senaste fyra åren. 

Mer förvånande var att eleganta Cadierbaren på Grand, på andra sidan väggen av Vinterträdgården, inte vann i någon av kategorierna, trots deras fyra nomineringar. 

Under kvällen fick vinnare från fyra olika länder i nio kategorier stå på scen och ta emot statyetter. Utöver dessa fanns några globala media- och produktpriser. Kvällens stora vinnare blev Himkok i Oslo, som utnämndes till både Årets bästa bar i Norge samt Bästa internationella Cocktailbar. Himkok har eget destilleri och ligger bland topp 20 på World’s 50 Best Bars.

Fram på småtimmarna, när Tjoget hade slutat dansa på scenen och drinkbiljetterna vi fått vid entrén tagit slut, tog sig hela gänget vidare till efterfest på Hobo Hotel på Brunkebergstorg, som var en av huvudsponsorerna för hela eventet. Men där slutar rapporten från folk o folk.

Alla vinnare i Sverige:

Best Cocktail bar: TjogetBest New cocktail bar: A Bar Called GemmaBest Cocktail menu: Häktet VänsterBest Atmosphere: Häktet VänsterBest Bartender: Hampus Thunholm, Lucy's flower shopImprover of the bar industry: BarkonsultBest Restaurant: CicciosPeoples choice: StrangerBest Signature Cocktail: Pennegroni, Josefine Thorén

Fernet-Branca, 500ml

249,00 kr


Kraftig smak av malört men också saffran och en aning mynta. Lång och tydlig bitter eftersmak. Fernet-Branca har, som de flesta malörtselixir, bevisligen aptitretande egenskaper.

Gör som många på Bartenders' Choice Awards - njut av en cocktail med Fernet-Branca som bas!