O.P. Anderson vann det internationella priset Aquavit of the Year.
Den svenska akvaviten O.P. Anderson har vunnit flera internationella priser i år, bl.a. Aquavit of the Year i New York International Spirits Competition.
Läs mer »När man beställer “bärs och järn” är det upp till dig att själv välja spritsort. Men, beställer du en Silljägare får du en bärs och ett järn med O.P. Anderson Original Aquavit och inget annat.
Världens äldsta akvavit bryter ny mark genom ett ökat intresse hos den yngre publiken som dricker cocktails med det nordiska destillatet och beställer Silljägare – en öl serverad med en shot akvavit. Vi träffar kryddmästare Jonas Odland på O.P. Anderson Distillery för att prata om akvavit och smak.
Om man i USA beställer en Boilermaker får man en öl serverad med en shot bourbon – den amerikanska majswhiskyn. Enligt samma princip får man i Tyskland en öl och en kurzer med deras inhemska destillat - som både heter och är gjort på korn - om man där beställer en Herrengedeck. Så gick det i alla fall ursprungligen till, men idag när man beställer en Boilermaker eller en Herrengedeck ställs en öl på bardisken, följd av frågan: vad för shot/kurzer vill du ha? Det är alltså upp till gästen att själv välja spritsort efter preferens – som när vi i Sverige beställer “bärs och järn”. Men, beställer du en Silljägare får du en bärs och ett järn med O.P. Anderson Original Aquavit och inget annat: dvs. en liten jävel av vår svenska akvavit vars originalrecept från 1891 används än idag.
O.P. Anderson Aquavit - döpt efter grundarens far, industrimagnaten Olof Peter Anderson från Göteborg - är det äldsta akvavitsreceptet i Norden, och således världen eftersom akvavitsproduktionen är begränsad till Sverige, Norge och Danmark. Men Finland då?
Egentligen ska jag prata med Jonas Odland, kryddmästare på O.P. Anderson Distillery, om kombinationen öl och akvavit – den så kallade Silljägaren – men innan vi kommer in på denna dryckesduo finns det en del att bena ut angående akvaviten allena.
- I Finland har de inte en tradition att producera akvavit, förklarar Jonas, men de förser oss med kummin. Det är från Finland vi tar all den kummin som vi använder i våra kryddade brännvin.
Vidare berättar Jonas att akvavit är ett kryddat brännvin som måste uppfylla två kriterier för att få kallas akvavit: ha en alkoholhalt på minst 37,5% och innehålla destillat av kummin och/eller dill, där åtminstone en av de två smakerna är bärande. Därutöver är möjligheterna ändlösa när det kommer till att smaksätta kryddat brännvin.
- Kan man smaksätta akvavit med sill, menar du? frågar jag lite på skämt, och får till svar från Jonas:
- Det är nog möjligt, men vill man det? Jag tror inte det blir särskilt gott.
Traditionellt dricker vi svenskar akvavit till mat, och då främst till sill och kräftor. Maten har alltid varit en del av akvavitupplevelsen. Idag ser vi däremot ett skifte i konsumtionen då yngre generationer har tagit akvaviten till sig: att dricka Silljägare och cocktails med akvavit är trendigt – maten har blivit sekundär. Så vad händer när vi varvar klunkar med öl och akvavit och skippar matkomponenten?
- Alkohol är ju ett lösningsmedel så när man dricker akvavit till mat löses smakerna ut och blir starkare. Det händer i munnen när vi blandar komponenterna. Men med akvavit och öl, som båda är alkoholhaltiga vätskor, finns det nog inte så mycket av en kemisk förklaring till varför smakerna förstärks, förklarar Jonas. Däremot har vi märkt att både beskan i ölet och spritsmaken i akvaviten tonas ned när man dricker dem tillsammans. Akvaviten blir mjukare och kryddorna kommer fram, och ölets karaktär blir tydligare. Jonas ser fram emot att fortsätta utforska och matcha olika ölsorter med utbudet från O.P. Andersons Distillery.
Från att ha en stående inbjudan till alla våra svenska högtidsfiranden har O.P. Anderson Aquavit också blivit en del av cocktailbarers standardarsenal. Akvavit-cocktails har moderniserat hur det kryddade brännvinet idag konsumeras och bidragit till en internationalisering av den svenska dryckeskulturen.
Silljägaren däremot, vare sig mat-komponenten finns med eller inte, är dubbeldrycksbeställningen som oförändrat berättar om O.P. Anderson och hur vi i Norden alltid har druckit akvavit – det enda som är nytt är att bärs- och O.P.-beställningen äntligen fått ett namn.
/Tina Shine
Den svenska akvaviten O.P. Anderson har vunnit flera internationella priser i år, bl.a. Aquavit of the Year i New York International Spirits Competition.
Läs mer »En svensk drink som bjuder på en vågad, fruktig och kryddig tolkning av den populära Cosmopolitan - med akvavit istället för vodka.
Läs mer »Olof Palme-drinken är en riktigt god törstsläckare och så enkel att blanda att vem som helst kan göra den hemma!
Läs mer »2017 tog Stene Isacsson över Zum Franziskaner. Efter mycket renovering och finslipning på menyn så har nu den anrika krogen nått den klass den förtjänar.
Läs mer »