Tina Shines Christmas flight.

Julgodis i all ära, men varför inte satsa på julcocktails i år? Tina Shine som är bartender och cocktailskribent har utarbetat en så kallad cocktail flight på temat jul som förbereds i förväg och är därför lätt att ta med på julfirandet.

Tina Shines Christmas flight

Välkomna ombord! Spänn fast säkerhetsbältet och åk med på Tina Shines cocktail flight.

Vad är en cocktail flight?

En cocktail flight avser ett kurerat urval av cocktails som serveras i mini-versioner antingen tillsammans - liknande hur en vin- eller ölprovning kan presenteras - eller vart eftersom de avverkas som i en avsmakningsmeny. En cocktail flight kommer som ett paket, kan man säga, som ger dig möjlighet att smaka på flera olika noga utvalda cocktails och erbjuder därmed en mångsidig smakupplevelse. Cocktail flights erbjuds ofta på barer eller restauranger med en kreativ och omfattande cocktailmeny. Flighten kan vara tematisk och innehålla ett urval av cocktails baserade på en gemensam ingrediens, en specifik spritsort eller ett särskilt tema valt av bartendern. Denna approach är ett roligt sätt för gäster att upptäcka nya och intressanta drycker.

Häll upp och servera

I vanlig ordning kommer jag att bjuda på cocktails i jul. Till skillnad från julgodiset som gärna får vara samma varje år tycker jag om att överraska med nya smaker och presentationer. Och nu börjar det ärligt talat bli en utmaning att förnya mig år för år. Det får ju inte skena i väg. Vi behöver inte något allt för avancerat med en massa moment under julfirandet, som med sitt julbord och julklappsspel och allt vad det kan tillkomma för påhitt redan brukar ha sin beskärda del av just moment. Mitt motto är vid såna här tillställningar “häll upp och servera”.

Årets julcocktailmeny

Det ska alltså vara enkelt, väl på plats. Men ska det bli gott och lite finess på drinkarna behöver vi förbereda, eller preppa som vi säger på barspråk. Jag ska prata prepp om en liten stund men först tänkte jag presentera menyn för i år som blir en flight på (det givna) temat jul, där Barracuda Winter Spiced och Calvados med sina vintriga smakprofiler av kryddor och apelsin respektive äpple får utgöra fundamentet. Och en sak till, i min flight är drinkarna fullstora.

Tina Shines Christmas flight

En härligt vintrig och bubblig drink som passar perfekt att inleda julfirandet med där smaker av klassiska julkryddor som nejlika och kryddpeppar blandas med friska toner av äpple och apelsin.

Smakrik romdrink med varma toner som du enkelt blandar och och gärna garnerar med en apelsintwist med nejlikor för en julig touch.

Midnight Rum är en värmande romdrink som kryddas med en aning chili och toppas med sammetslen grädde.

Prepp

Här ovan har ni alltså recepten på drinkarna.i min flight, men i singel-servering. Vi kommer därför behöva tänka till när det kommer till mängd och helt enkelt multiplicera receptanvisningarna med hur många serveringar vi vill ha.

Prepp för Sparkling Christmas — Blanda all vätska förutom det mousserande vinet i en tillbringare och häll upp i en glasflaska och förvara i kylen. Räkna ut hur många centiliter av blandningen som ska fördelas på varje servering och se till att vinet är väl kylt inför servering. Använd en potatisskalare till apelsinen för att dra av bitar av skal och lägg i en tät förpackning i kylen. Väl på plats är det bara att hälla upp allt i glasen och skåla.

Prepp för Barracuda bite — Blanda vätskorna I en tillbringare och tillsätt 10 procent vatten. Varför vi gör detta är för att vi varken kommer att röra den här drinken med is eller servera den med is som i receptet eftersom vi vill minska antalet moment plats enligt mottot “häll upp och servera” När man rör en drink med is är det både för att kyla ner drinken och för att spä ut den en aning med vattnet som smälter under omrörningen. Detta påverkar smaken och vi vill ju att drinken ska smaka som om den har rörts på plats — därför tillsätter vi vatten i vår batch. Häll upp blandningen på flaska och förvara i kylen. Cirka 30 min innan servering kan flaskan med fördel placeras i frysen för att bli ännu kallare utan att den riskerar att frysa till is. Även här ska vi ha apelsinskal, och denna gång sticker vi i några nejlikor i skalen och förvarar sedan den preppade garnityren i kylen.

Prepp för Midnight sun — Räkna ut hur mycket av varje ingrediens som behövs för dina serveringar och rör ihop kakao, socker och grädde till en jämn smet. Mitt tips är att skikta kakaon genom en sil. Addera sedan Barracuda Winter Spiced och häll på flaska och förvara i kylen. Ta grädden som blir över (köp eventuellt mer om all grädde gått åt till cocktail-batchen) och vispa den lätt och förvara i en behållare i kylen. Obs, grädden bör inte vispas mer än fyra dagar innan servering. Väl på plats kan batchen stå rumstempererat ett tag innan serveringen eftersom denna drink ska bli som en varm kram med den upphettade mjölken som hälls på — Ja vet, här tillkommer ett litet moment på plats i form av att värma mjölk, men vi har i alla fall preppat så nära “häll upp och servera” som man kan komma med denna drink.

All prepp ska nu ha resulterat i att du inför avfärd mot ditt julfirande packar en väska med följande saker:

  • Sparkling Christmas batch

  • Ett (eller flera) välkylt mousserande vin

  • Apelsinskal till garnityr

  • Barracuda bite batch

  • Apelsinskal med nejlikor

  • Midnight sun batch

  • Den lättvispade grädden

  • Mjölken

  • Chiliflakes

  • Ett mätglas, jigger eller annat mått

Glöm inte att checka med värden eller värdinnan för julfirandet om det finns glas som passar till dina drinkar.

Trevlig resa!

Än så länge är julcocktails inte lika självklart som julgodis hos de flesta, men i min familj har det kommit att bli det. I år kommer jag att börja med att servera den bubbliga Sparkling Chirstmas som fördrink för att inleda julfirandet, fortsätta med Barracuda Bite till kaffet efter julbordet, för att avsluta kvällen med den värmande Midnight Sun. Jag hoppas kunna inspirera till nya smaker och upplevelser, ja till och med kanske traditioner med min Tina Shines Christmas flight. Med det får jag önska er alla en riktigt god jul!

De här artiklarna behöver du:

Barracuda Winter Spiced

190,00 kr


Kryddig smak med sötma, inslag av fat, arrak, apelsinskal, kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika och vanilj.

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

355,00 kr


Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.

I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans (längre än vad reglerna föreskriver). Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förekomma. Boulards Calvados dubbeldestilleras över öppen eld i sk "pot stills" av koppar, en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod.

Camp Sparkling Brut

39,00 kr


CAMP Sparkling Brut är ett friskt och fruktigt bubbel på smart aluminiumburk. Perfekt när du bra vill ha ett glas och inte släpa på så mycket! Burken tar inte upp mycket plats och väger väldigt lite i sig. Du kan dessutom panta den på vägen hem.

/Tina Shine

vintercocktails och shaker

3 perfekta vintercocktails.


Nu när vi är mitt i vår mörkaste årstid passar vår cocktailskribent Tina Shine på att tipsa om tre favoriter i kategorin vintercocktails. Hon tipsar även om hur du kan få dem ännu mer vintriga med enbart några enkla knep.

Läs mer »