Tonicens historia och tips på dryck att blanda den med.

Bartendern Tina Shine berättar om hur tonic har använts historiskt och vad den har för användningsområden idag. Dessutom får du många bra tips på goda tonics och vad de passar att blandas med.

Tonic Thomas Tonic Water

Tonic: en vattendelare

Som koriander och kaviar är kinin en vattendelare. Antingen älskar du det eller så hatar du det. Kinin är den beska beståndsdelen som tonicvatten får sin bestämda smak ifrån. För mig tog det lång tid innan jag anslöt mig till tonicälskarna, jag var väl en 29 år när jag bytte sida. Innan det skämdes jag nästan att säga att jag inte tyckte om tonic, som bartender måste du älska hela smakpaletten; från beskaste beska till supersurt. Men en GT var det sista jag ville dricka. Jag tyckte att det smakade pyton. Men så en dag vände jag 180 grader och utan att veta exakt vad som var avgörande i frågan kunde jag inte få nog av den bittersöta drinkmixern. Så jag började mixa tonicvatten med allt möjligt i spritväg och lite av mitt experimenterande kommer jag att presentera längre fram, men först lite bakgrundshistoria.

En upplivande dryck

“The Gin & Tonic has saved more English lives and souls than all the doctors in the Empire.” ska Winston Churchill ha sagt, och när det gäller GT:ns historia får citatet tas för sant, trots att belägg för orden inte tycks gå att spåra, eftersom det helt enkelt är en bra anekdot.

1600-talets Indien är tiden och platsen för tonicvattnets begynnelse. Malaria var då en vanlig sjukdom bland brittiska kolonisatörer och andra utlänningar som bosatte sig i området. De insåg att kinin, en substans som utvinns från barken på kinaträd (Cinchona), hade febernedsättande egenskaper och var effektivt mot malaria. Från Peruanska Anderna, via Europa och vidare till Indien fraktades kininbarken i form av ett pulver som blandades i vatten. Problemet var att kininvattnet hade en obehaglig, bitter smak som var direkt oaptitlig. För att göra det mer drickbart började kolonisatörerna blanda kininvattnet med socker och citrus för att skapa en så kallad tonic.

Denna tonic fungerade inte bara som ett botemedel mot malaria utan blev också populär när den blandades med sprit - framför allt med den brittiska ginen – bland soldater och kolonialtjänstemän som en uppfriskande och medicinskt förebyggande dryck.

Vilken dryck passar med tonic?

När jag blandar drinkar med tonic brukar jag tänka på att spritsorten jag använder som bas ska framhävas av eller kompletteras väl med tonicvattnet. Jag håller mig i första hand till olagrad sprit när jag blandar drinkar med tonic eftersom tonic har en väldigt komplex smakprofil som får den lagrade spritens kvalitet att drunkna. Särskilt om vi använder den smaksatta tonicen. Idag finns som bekant en uppsjö av tonicvatten och jag har valt ut några favoriter. Förutom klassikerna vodka och gin går det fint att blanda tonic med andra sorters sprit.

Vegan
Thomas Henry Cherry Blossom Tonic

Thomas Henry Cherry Blossom Tonic


Det här är en vackert rosaskimrande tonic med toner av körsbärsblom.

Passar till:

Gin - Hernö Old Tom Gin, Arctic Juniper & Citrus Dry Gin Vodka - Koskenkorva Lemon Lime Yarrow Likör och starkvin - Koskenkorva Vargtass, Koskenkorva Lemon, Koskenkorva Ginger, Kron Hantverkslikör Triple Sec, Antica Formula

Vegan
Thomas Henry Botanical Tonic

Thomas Henry Botanical Tonic


Denna tonic är ett blommigt, milt och uppfriskande alternativ till en klassisk tonic. Smaker som fläder, dragon, rosmarin, lagerblad, enbär, slånbär och granbarr möts i en härlig bubblighet.

Passar till:

Gin - Explorer Gin, Arctic Juniper & Citrus Dry Gin Vodka - Explorer Vodka Ekologisk Akvavit - O.P. Anderson Petronella (äpple och hallon) Likör och starkvin - Sherry, Antica formula, Koskenkorva Ginger

Vegan
Thomas Henry Dry Tonic

Thomas Henry Dry Tonic


Dry tonic med färre kalorier blir allt vanligare, och varför inte? Den här extra torra tonicen har en behaglig torrhet följt av citrustoner.

Passar till:

Gin - Explorer Gin Vodka - Koskenkorva Lemon and Lime Yarrow, Koskenkorva Sauna Barrel Akvavit - O.P. Anderson (Original och Dill), O.P. Anderson Petronella (Äpple och Hallon) Likör och starkvin - Sherry, Antica Formula , Koskenkorva (Ginger, Lemon, Rhubarb)

Tonic + soda

För er som ännu inte är övertygade om tonics beroendeframkallande beska, är ett bra tips att blanda ut din tonic med sodavatten. Jag gör det ibland trots att jag älskar beskan, till exempel när jag använder mig av en sötare likör som bas i stället för starksprit, för då kan tonicen som redan är väldigt söt behöva blandas ut med lite soda. Addera också lite extra citrus så är du hemma.

Tonic är vardagslyx

Från att vara ett motgift mot malaria har tonic blivit en vardagslyx. Med sina många ansikten är det en dryck som förenar tradition och uppfinningsrikedom. Som bekant är tonic den perfekta kompanjonen till många spritsorter och starkvin. Men tonic är också en dryck som står stadigt på egna ben. Det är en utomordentlig törstsläckare och ett intressantare alternativ än bubbelvatten för den som håller sig borta från alkohol, framförallt de smaksatta tonicvarianterna såsom körsbärsblom.

/Tina Shine