Vintriga cocktails med rökig Scotch - så gör du.

Tina Shine har plockat ihop 12 drinkar som håller dig varm i höst och vinter - det med hjälp av en värmande scotch. Men vilka drinkar gör sig bäst med en mjukare blended scotch och till vilka passar en kraftigt rökig Islay-whisky?

Old Fashioned

Med en skvätt rökig skotsk whisky kan många av våra klassiska cocktails få en värmande vinterskrud. Allt som behövs är fem milliliter. Tina Shine reder ut när en blended scotch passar bäst, och när du bör använda en kraftigt rökig Islay-whisky.

Rökigt och sött

Genom åren har jag jobbat på fler barer än mina händer har fingrar, och följaktligen tagit mig igenom en hel del cocktailmenyer med minst fem drinkar på varje meny. Jag har med andra ord fått smaka och servera en väldig massa cocktails under min tid i branschen; cocktails skapade av riktigt skickliga bartenders. Och en av favoriterna, en drink som verkligen satt sig på minnet, är en typ av whisky sour med amaretto och scotch. Den serverades på baren Laika i Hornhuset, Hornstull, under vintern 2014/2015, och sedan dess har jag inte varit det minsta rädd för att experimentera med riktigt rökig skotsk whisky när jag skapar drinkar ämnade för vintersäsongen. Framför allt funkar rökig whisky i cocktails ihop med söta likörer och starkviner.

Varför är Scotch rökig?

Innan vi går in på vilka drinkar som gör sig bra med rökig whisky kan en uppfräschning av minnet vad gäller Scotch vara på sin plats. För det första så är det alltså whisky Scotch - whisky från Skottland - som är rökig. Scotch whisky är destillat gjort från i första hand maltat korn där rökigheten kommer från att man torkar malten över brinnande torv. Rökaromerna som den brinnande torven ger ifrån sig absorberas av maltkornen under torkningen och på så sätt överförs rökigheten till destillatet och, slutligen, till den färdiga whiskyn. Själva intensiteten i smaken av rök beror på mängden torv som används och på torkningstiden.

Det är viktigt att notera att inte alla skotska whiskysorter är rökiga. Det finns olika regioner i Skottland, som Islay, Speyside, Lowlands, Highlands m.fl. och varje region kan ge whiskyn olika smakprofiler beroende på klimatet, vattenkällor och andra faktorer. Detta är vad som gör Scotch whisky så mångsidig och intressant för whiskyentusiaster världen över. De olika regionerna i Skottland kan producera whiskys med varierande smakprofiler, och inte alla regioner använder torv i sin produktion. Till exempel är whiskys från Speyside-regionen kända för att vara mer lätta och fruktiga, medan Islay-regionen är känd för sin rökiga och medicinska karaktär.

  • Blended Scotch: Blended Scotch har en mjukare smak som lutar mer åt bourbon-hållet, men med en kryddig finish. Som namnet antyder görs den genom att blanda två typer av whisky: fatlagrad maltwhisky och grainwhisky.

  • Single Malt Scotch: Single malt Scotch är en maltwhisky som kommer från ett enda destilleri. Den är i regel torvrökt och därmed rökigare än blended och är ofta lite dyrare.

Förvintra klassikerna med Scotch

Det finns några välkända, klassiska Scotch-cocktails där den mjukare och mindre rökiga blended Scotch utgör basen:

Till dessa drinkar är mitt tips är att addera fem till tio milliliter av en rökig single malt för en angenäm och “förvintrad” finish.

Utöver Scotch-klassikerna vill jag inspirera till att våga addera just den rökiga single maltwhiskyn till i stort sett vilka klassiska cocktails som helst för en vintrig version av dem. Men framför allt är det drinkar med mörka, lagrade spritsorter gör sig bra med en skvätt rökig Scotch.

Här är mina tips på cocktailklassiker som med en kraftigt rökig Scotch får sig en mycket uppskattad värmande vinterkappa:

Förutom alla dessa sofistikerade klassiska cocktails vill jag komma tillbaka till det jag sa tidigare om att rökig whisky gör sig utmärkt ihop med söta likörer och starkviner. Eftersom rökigheten är så kraftig behöver den ackompanjeras av sin motpart för balans. Söta, fruktiga, blommiga drycker är då svaret. Självklart har jag några exempel på sötare cocktails (här kan vi gå ifrån riktlinjen om mörk och lagrad sprit) som passar utmärkt att spetsa med Scotch för en härlig vinterkänsla.

Testa dig fram

Som vanligt när jag tipsar om hur du kan twista en klassiker gäller det att testa dig fram. Ta din älsklingsdrink och prova om den passar att förvintras med en skvätt rökig Scotch. Varför inte sätta igång med att skaka en Amaretto Sour med lite blended Scotch och ge den en finish av en exklusiv single malt?

Lycka till och ha så kul!/Tina Shine

vintercocktails och shaker

3 perfekta vintercocktails.


Nu när vi är mitt i vår mörkaste årstid passar vår cocktailskribent Tina Shine på att tipsa om tre favoriter i kategorin vintercocktails. Hon tipsar även om hur du kan få dem ännu mer vintriga med enbart några enkla knep.

Läs mer »