Artister gör upp med sexistiska snapsvisor

I samband med sitt 125-årsjubileum vill O.P. Anderson bidra till att förnya daterade svenska dryckestraditioner.

Ebbot Lundberg och Gina-Lee Fahlén

Artisterna Gina-Lee Fahlén och Ebbot Lundberg har fritt fått skapa snapsvisor för vår tid. Resultatet: sjörövar-Beatles och en midsommarnattsdiscodröm.

Att sjunga dryckesvisor är en tradition med anor. Redan under medeltiden sjöngs de vid högtidliga tillfällen; då kallades själva skålandet ”minne”. Men snapsvisesjungandet såsom vi känner det spred sig först på 1800-talet, främst genom manskörer på studentnationer.

I sina bästa stunder är snapsvisan ett konststycke i sig, något som med sångens enande kraft lyckas föra oss svenskar samman under firanden. Men i sina sämsta stunder bär många snapsvisor på sexistiska budskap som vi inte tror att folk skriver under på idag. Vi är därför mycket stolta över att kunna berätta att Gina-Lee och Ebbot blir de första av förhoppningsvis flera artister som bidrar till att ta snapsvisorna in i en ny tid, vår tid.

Gina-Lee Fahlén

Gina-Lee har hyllats för sin låt Dramaten, turnerar just nu i Sverige tillsammans med duon Rebecca & Fiona och är aktuell med sin nya singel Drive Thru. Ebbot Lundberg är svensk rockhistoria personifierad genom de hyllade banden Union Carbide Productions och The Soundtrack of Our Lives. Nu är han aktuell med sitt första soloalbum For the ages to come.

- Jag började göra egna snapsvisor redan som ung för att jag tyckte att de som fanns var för töntiga. Att det är just med O.P. och inte vilken snaps som helst var avgörande för att jag skulle vilja göra samarbetet. I min nya snapsvisa har jag försökt fånga en anda av sjörövar-Beatles och ett slirigt Beach boys, berättar Ebbot Lundberg.

O.P. Anderson grundades inför Göteborgsutställningen år 1891 och är idag ett av Sveriges mest ikoniska spritvarumärken. I samband med firandet av sitt 125-årsjubileum lanserar de utöver nya snapsvisor två nya produkter; den ekologiska O.P. Anderson Petronella Äpple & Kummin, döpt efter Olof Peter Andersons fru och O.P. Anderson 125-year Anniversary Edition.

- Min snapsvisa är en ironisk pik till alla människor som tycker synd om sig själva. Jag använder mig av ordet "sorgeskål" för att skoja med privilegierade i samhället såsom rika, vita, friska män. Förhoppningsvis kan den ersätta i alla fall en av alla de sexistiska snapsvisor som finns, för festen tillhör mig som kvinna också, säger Gina-Lee.

Lyssna på Gina-Lees snapsvisa

Lyssna på Ebbots snapsvisa

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

147,00 kr


O.P. Anderson firar 125 år i år! I samband med firandet av jubileumet lanseras två nya produkter, varav den ena är O.P. Anderson Petronella Äpple & Kummin. En helt ekologisk snaps döpt efter Olof Peter Andersons fru Petronella Charlotta Rosenhoff. Då den innehåller en lägre alkoholhalt (30%) erbjuder O.P. Anderson Petronella ett mildare alternativ till traditionell akvavit. Lätt kyld passar den utmärkt till många av sommarbordets läckerheter