Fira 5 juni med Gammel Dansk och Aalborg akvavit.

Danmarks grundlagsdag hyllar dagen då landets grundlag signerades 5 juni 1849. Ett traditionellt och trevligt sätt att fira våra grannar är genom en frukost med Gammel Dansk samt en lunch med smørrebröd och Aalborg Akvavit.

Gammel Dansk på uppdukat bord

Danmarks grundlagsdag hyllar dagen då landets grundlag signerades 5 juni 1849. Ett traditionellt och trevligt sätt att fira våra grannar är genom en frukost med Gammel Dansk samt en lunch med smørrebröd och Aalborg Akvavit. Ett riktigt grundlagsdagsfirande 5 juni inleds med en dansk frukost med Gammel Dansk. Sedan den danska bittern lanserades för snart 60 år sedan har den blivit hela Skandinaviens favoritbitter och ett givet inslag under högtider. Receptet är hemligt men innehåller 29 olika örter och kryddor. Gammel Dansk avnjuts vanligtvis till morgonkaffet, tillsammans med en pilsner eller som en digestif efter maten. För de danska smørrebröden till lunch har vi vinhandlaren Oskar Davidsen att tacka. I slutet av 1800-talet serverade han enkla smörgåsar till sina törstiga kunder. Efterfrågan växte och till slut fanns det 178 olika smørrebröd på vinhandlarens meny. Idag är den klassiska drycken till smørrerbröd dock kall öl och akvavit från Aalborg. – Danmark har en tydligt mat- och dryckeskultur där akvaviten har en naturlig plats. Aalborg är ett av Nordens äldsta akvavitvarumärken med flera originalrecept från 1800-talet, säger Malin Ollas som är Product Manager på Anora. Samtidigt har Aalborg fortsatt utveckla moderna klassiker som passar till ett flertal olika rätter och sammanhang. Dansk akvavit är därför en given dryck till grundlagsfirandet. Till smørrebröd med handskalade räkor, citron och majonnäs serveras med fördel Aalborg Dild. Trots att den lanserades så sent som 2010 har Aalborg Dild redan blivit en klassiker på det danska matbordet. Akvaviten har en tydlig ton av dill och citron och passar till nästan all färsk fisk samt skaldjur. Den mest traditionella akvaviten är Aalborg Taffel som skapades av Isidor Hesius år 1846. Kryddningen har seden dess legat till grund för flera av våra mest kända svenska akvavitmärken. Än idag är "Röd Aalborg" som Taffel kallas i Danmark den mest sålda spriten i landet. Den passar utmärkt till smørrebröd så som "Sol over Gudhjem" med varmrökt sillfilé och rå äggula.

Gammel Dansk Bitter Dram

313,00 kr


Gammel Dansk Bitter har en intensiv, örtig och kryddig doft med toner av kanel, ingefära, pomerans, malört och lakritsrot. Smaken är fyllig och robust. Det är en fyllig bitter med tydlig krona av örtighet. Mjuk och komplex men samtidigt enormt kaxig. Bland annat finner man smaker som går åt malört, ingefära, pomerans, rönnbär och anis.

Aalborg Dild Akvavit

282,00 kr


Aalborg Dild bjuder på tydliga toner av frisk grön dill och citron samt inslag av stjärnanis. Den rena smaken av dill kommer fram bäst om den serveras väl kyld.

Aalborg Taffel Akvavit

292,00 kr


Aalborg Taffel har en doft av kummin med inslag av citrus. Den har en eldig smak med stark kumminton med ett avlägset eko av dill, apelsin och en droppe sötma som balanserar den angenäma och aptitretande smaken.