SM i nyskrivna snapsvisor är avgjort.

Den 5 oktober avgjordes SM i nyskrivna snapsvisor. Årets vinnare var Ingvar Axelsson från Växjö med visan ”Rätt lyft”. folk o folk var på plats och bevakade tävlingen.

Vinnarna i SM i nyskrivna snapsvisor

Den 5 oktober avgjordes SM i nyskrivna snapsvisor. Årets vinnare var Ingvar Axelsson från Växjö med visan ”Rätt lyft”. folk o folk var på plats och bevakade tävlingen.

– Det känns bra, men det var oväntat, säger Ingvar Axelsson i tumultet strax efter att hans seger offentliggjorts. 

I den populära vistävlingen SM i nyskrivna snapsvisor fanns flera erfarna veteraner i startfältet och några återvändare. Ingvar Axelsson var inte en av dessa. Fram tills nu har han endast skrivit fem stycken snapsvisor i hela sitt liv, varav två blev uttagna till årets final. Och en av dessa blev alltså den som gjorde honom till svensk mästare 2019.

Nu hägrar VM. Den 16 november kommer de fem bästa svenska bidragen att tävla mot Finland och Ingvar Axelsson säger skämtsamt att han ska förbereda sig inför den tävlingen genom att sjunga mycket i skarpt läge.

Det började i tv

Spritmuseum i Stockholm står bakom arrangemangen. Det startade 1995 med att muséet bad svenska folket att skicka in snapsvisor i ett caféprogram i tv. De fick in en massor med svar och sedan dess har allt rullat på.

Varje år får de in mellan 200 och 250 visor och i dag finns det närmare 12 000 snapsvisor i Spritmuseums arkiv. De inskickade tävlingsbidragen sjungs igenom inför en jury anonymt, så att de inte ska påverkas av vem som står bakom. Av dessa är det sedan tio visor som går vidare till den finalen.

Maten under SM i nyskrivna snapsvisor

SM avgörs varje år under en lunch inför en hängiven och sjungande publik. Gästerna serveras silltallrik och naturligtvis blir det snaps till i form av klassikern O.P. Anderson. I år deltog 232 trogna snapsvisefantaster.

– Intresset är jättestort. Vi sålde slut alla biljetter på bara några minuter, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum i Stockholm.

Massor av sjungande

Tävlingen går till så att författaren först framför sin visa och därefter sjungs den av alla i publiken tillsammans direkt följt av en så kallad en ”hejarramsa” – en visa som knyter an till den som nyss tävlat. Den är skriven på samma melodi som tävlingsbidraget samt nämner på något sätt att just den är bäst. Hejarramsorna är författade av Anders Bladh, som skämtsamt medger att han blev refuserad i den riktiga tävlingen. 

Efter att de tio tävlande har framfört sina bidrag är det dags för publiken att rösta på sina favoriter och för juryn att överlägga. I år består den av överbibliotekarien/arkivchefen Dan Lundberg från Musikverket, Richard Tellström, måltidsforskare och medlem i Spritmuseums styrelse, Eva Sjöstrand, producent på Sveriges Radio Gotland, Bo Richard Lundgren, strategisk rådgivare samt ständig sekreterare i pekoralsällskapet.

Sjungandet är dock inte över efter att de tävlande har framträtt. På programmet finns också den så kallade ”Sjuminutersvisan”. På sju minuter ska de som vill från publiken författa en egen snapsvisa på temat ”framtidens snaps” inspirerat av den nu pågående utställningen på Spritmuseum om framtidens mat och dryck. Och den ska vara skriven på den melodi som är i särklass vanligast i snapssammanhang, ”Skånska slott och herresäten”.

Stämningen är härligt studentikos, som den ofta är i spapsvisesammanhang, även om medelåldern på publiken är betydligt högre. Att skriva snapsvisor är tydligen ingen ungdomsaktivitet, och det finns nog en och annan i publiken som har uppnått pensionsåldern.

Lektion under SM i nyskrivna snapsvisor

Vinnaren av publiktävlingen är Dan Glimne, som också hade en visa med i finalen. Innan det är dags att avslöja vem som får den åtråvärda titeln Svensk Mästare i Nyskrivna snapsvisor 2019, ger konferenciern Martin Bondeman publiken och eventuella potentiella framtida tävlande, en underhållande lektion i snapsvisskrivandets konst. Eller han berättar snarare om klassiska fallgropar som man bör undvika för att ha chans att bli uttagen till finalen 2020. Fel rytm, uttjatat melodival, för mycket inälvor, snusk och slitna rim i texten samt att den bygger på något privat och därför har liten eller kort ”hållbarhet” är säkra kort för att bli bortsållad, förklarar han.

Ingen av de tio finalisterna gick lottlös därifrån. De fick alla prova årets nyhet O.P. Anderson Petronella Julsnaps, som kommer att lanseras den 1 november.

Fram till november kommer de fem bästa bidragen att slipa på sina framföranden för att ge finnarna en match i VM, som i år äger rum i Stockholm.

– Vill man vara med om något ännu mer ”galet” så ska man gå på VM, säger Helen Ericsson Sandlund.

Vinnarvisan

RÄTT LYFT

Författare: Ingvar Axelsson, VäxjöMelodi: Kors på Idas grav

Jag vill inte gå på gym och lyfta skrotAnsiktslyftningar bär också mig emotLyfta blicken, lyfta frågan, lyfta lönen känns okejmen att lyfta glaset det är nog min grejJuryns motivering löd:Visan levererar snapsvisekonst och betonar vikten av att ta ett järn istället för att lyfta skrot.

I glaset till snapsvisan:

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit. Det är den självklara snapsen på varje festbord och är även perfekt som bas i cocktails.

Akvaviten har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

149,00 kr


O.P. Anderson Petronella har en fyllig, rund och frisk smak med O.P. Anderson som bas och en tydlig äppelkaraktär.