Svensk akvavit flyttar hem till Sundsvall.

Den 4 maj 2017 öppnade O.P. Anderson ett helt nybyggt destilleri i Sundsvall och koncentrerar därmed all sin svenska akvavitproduktion i en och samma anläggning.

O.P. Anderson Distillery i Matfors

Bland de drycker som kommer att tillverkas i O.P. Anderson Distillery hittas svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.

– Allting som har med dryckernas smak att göra kommer att ske på O.P. Anderson-destilleriet. Att samla allt på ett ställe är en stor fördel med avseende på försöksverksamheten: Här kan vi experimentera med nya smaker och satsa på kreativitet och innovation, säger Jonas Odland, kryddmästare.

Den nya anläggningen kommer att drivas i samarbete med läkemedelsföretaget Unimedic och är belägen i Matfors. Tanken är att man ska samla alla delar av akvavitframställningen på en och samma plats: Kryddestillation, kryddextraktion, blandning och lagring av svensk akvavit, något som säkerställer bevarandet av ett dryckesmässigt kulturarv på svensk mark.

– I Sundsvall finns en stark känsla för våra produkter. För den svenska akvaviten blir det som att komma hem: Förr i tiden tappades och blandades samtliga svenska spritprodukter här, inklusive allt vårt kryddade brännvin, berättar Jonas Odland.

Flytten till Sundsvall har gått från bland annat Vin & Sprits gamla fabrik i skånska Åhus. Bland de saker som transporterats norrut finns ett stort antal ekfat som tidigare använts för lagring av konjak, oloroso-sherry och skotsk maltwhisky för att nu, grundligt impregnerade av smakämnen, bidra till att ge de klassiska svenska akvaviterna dess unika smak. Dessutom har man forslat hit nio stycken så kallade liggare i ek, var och en med kapacitet på 5 000 liter, och en hundraårig historia, ursprungligen för konjakslagring, men som idag används för att lagra O.P. Anderson i sex månader före tappning.

– Hjärtat i produktionen är dock våra tre destilleringspannor, som också varit den stora utmaningen med flytten. Vi har skapat oss riktiga kopparpannor, som var centrala i den ursprungliga metoden för att göra akvavit. Efter att Vin och Sprit lade ner sin tillverkning på Reimersholme i Stockholm flyttades all produktion till Åhus, och där har vi använt rostfria pannor. Nu väljer vi istället att återgå till traditionella metoder. Utmaningen för mig som kryddmästare har bestått i att få kryddspriten att smaka likadant med den här utrustningen som med vår gamla, berättar Jonas Odland.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Servera gärna O.P. Anderson till förrätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.