Legenden om Maria Callas och Brancamenta.

Här får du reda på varför pepparmintslikören Brancamenta från Fernet har den legendariska operasångerskan Maria Callas att tacka för sin uppkomst.

Brancamenta i operamiljö

Det är snart 60 år sedan den världsberömda operasångerskan Maria Callas kom att influera hela den italienska bitters-kulturen. Hennes Branca à la menta utvecklades från att vara en drink på modet till att bli ett världsomspännande varumärke. Men hur ska Brancamenta egentligen drickas?

Syskonen Branca

Visste ni att vi har 1900-talets främsta sopran, Maria Callas, att tacka för Brancamenta, vars storebror är den milanesiska legendaren Fernet-Branca. Syskonparet delar samma ultra-bittra patentskyddade grundrecept med mer än två dussin örter och kryddor, dock är Brancamenta - eller bara Menta som den kallas i folkmun - förfinad med en eterisk pepparmintsolja från Piemonte i norra Italien. I cocktailklassiker som Toronto, Fernet Sour och Hanky Panky hittar vi den hårdnackade Fernet-Brancan, som också är vida känd som magmedicin och digestif. Brancamenta rekommenderas å sin sida att åtnjutas som en aperitif; den ska drickas iskall, innan maten. Men kan Menta, som sin storebror, med framgång också blandas i cocktails? Vi ska undersöka saken närmre, men först tillbaka till legenden om Maria Callas och hennes “Branca à la menta”.

Callas Menta

Historien förtäljer att när Señora Callas förberedde sig för att anta scenerna till världens främsta operahus bad hon inför varje föreställning om en Fernet-Branca eftersom drycken öppnade upp hennes luftvägar som inget annat gjorde. Hon tyckte förvisso att Fernet-Branca var i överkant vad gäller bitterhet och bad därför alltid om att få en kvist pepparmynta och lite socker därtill. Att Maria Callas, som var en av Europas då främsta stilikoner, skulle komma att bli upphovskvinna till ett av världens idag största spritvarumärken har sin förklaring i att de legioner av fans som följde henne i spåren naturligtvis ville kopiera henne inte bara när det kom till mode utan såg också hennes vanor som något att inspireras av. 60-talets tidsanda var präglad av en tilltagande kändiskult och den berömda signaturdrycken Fernet-Branca à la menta blev Europas nya it-drink, vilket ledde till att familjeföretaget Fratelli Branca Distillerie bestämde sig för att buteljera receptet. År 1965 lanserade de Brancamenta till Maria Callas ära.

Nytt ljus på Brancamenta

På senare tid har bartenders åter fått upp ögonen för Menta. Länge har det vittnats om att den pepparmintsspetsade lillasyster-Branca är svårare att införliva i cocktails än sin storebror på grund av den höga sötman, vilket har gjort Brancamenta till en utmaning som cocktailkreatörer helt enkelt inte kan motstå. Bartenders byter ut crème de menthe mot Brancamenta i klassiska cocktails för en mer autentisk smakupplevelse. De blandar Menta med kaffe i Espresso Martini-variationer och de tänker kreativt och nyskapande när de låter pepparmintslikören ta plats i otaliga sours-recept. Men det bästa sättet att dricka Menta på, om du frågar en italienare, är som Maria Callas drack den då det begav sig: ren och iskall — antingen som shot eller att sippa på. /Tina Shine

Brancamenta, Multipack 3x20ml

56,00 kr


En oslagbar kombination av malört och mint som friskar upp och gör gott för magen efter en stor middag.

Finns även i flaska om 500 ml och 3000 ml.

Huski Menta Hot Chocolate

Huski Menta Hot Chocolate.


Den här drinken kan du hitta på många av de svenska skidorterna i vinter men nu kan du också göra den själv hemma! En värmande drink med smak av choklad och mint, som varken kräver många, komplicerade ingredienser eller tid. 

Läs mer »