Vermouth - från hälsokur till cocktailfavorit.

Det malörtskryddade starkvinet med norditalienska rötter har nu gjort ännu en come back. Läs om ursprunget, olika vermouth och om hur de ska drickas.

Vermouth

Få drycker kan mäta sig med vermouth i fråga om växlande opinionssiffror historiskt sett. Det malörtskryddade starkvinet med norditalienska rötter har nu gjort ännu en come back och cocktailvärlden vurmar för vermouth som aldrig förr.

Kort om vermouth

Vermouth är starkvin smaksatt med örter och kryddor. Ordet kommer från tyskans Wermut som betyder malört, vilken är den dominerade kryddan i drycken och en ingrediens som inte kan uteslutas. Vermouth produceras främst i södra Frankrike och norra Italien.

Vermouths ursprung

Vermouths historia sträcker sig tillbaka till 1786 och staden Turin i norra Italien där Antonio Benedetto Carpano började framställa kryddade starkvinsblandningar. Carpano hade länge och noggrant studerat gamla tyska vinblandningar och hälsokurer vilka inspirerade honom till att arbeta med örter från malörtsläktet som sades ha särskilda hälsofrämjande egenskaper. Genom att döpa sin vinblandning till “wermut” (tyska ordet för malört) blev Carpano skapare av världens första vermouth.

Med cocktailens födelse under det sena 1800-talet hade vermouth sin (första) storhetstid. Både när och fjärran efterfrågades det europeiska, malörtsspetsade starkvinet eftersom flertalet klassiska cocktailrecept efterlyste vermouth som bärande ingrediens. Dry Martini, Manhattan, Martinez och Negroni är bara några av dem.

Vermouthens come back

Efter decennier av danande popularitet sedan sin andra storhetstid under 1900-talets mitt verkar vermouth ha fastnat i ett rykte som något för mormor och morfar. Med andra ord har vermouth haft en placering på ute-listan i åratal. Men sedan kom en vändpunkt. Hela cocktailvärlden genomgick en renässans runt millennieskiftet och bartenders, producenter och journalister vände åter blickarna mot guldåren mellan 1880-1920 då vermouthcocktails dominerade. Traditionella vermouthföretag återupplivade och förnyade sina recept och den globala försäljningen sköt i höjden. Nya banbrytande varumärken hoppade på tåget och idag finns en uppsjö av vermouth-varianter att botanisera bland.

De olika sorterna

Rosso: Röd färg och söt karaktär

Bianco: Vit färg och torr/söt karaktär

Rosé: Rosa färg och söt karaktär

Så dricker man vermouth

Vanligen serveras vermouth som aperitif, d.v.s. innan middag, och dricks då ren, med is eller med sodavatten. Vermouth används även i cocktailklassiker som Manhattan, Dry Martini och Negroni och är idag ett bärande inslag i många moderna cocktails. En annan faktor som inte kan förbises när det kommer till vermouthens stora come back är 2010-talets starka intresse för cocktails med låg volymprocent. Sociala medier har bidragit till den hälsotrend som bland annat ligger till grund för vad som går under namnet “The low ABV movement”, där ABV står för “alcohol by volume”. Tillgången på cocktails som innehåller starkvin istället för starksprit som bas ökade allt eftersom efterfrågan på drinkar på som lovar en långsammare berusning blev en grej.

Carpanos arv

Den forna hälsoaspekten som konstituerar vermouths ursprung ekar ända in i dagens konsumtion. Och så gör även orginalreceptet. Carpano anses fortfarande, över 200 år efter sin födelse, vara riktlinjen för hur en Vermouth ska smaka. Som aperitif eller i en cocktail representerar vermouth ett traditionellt, elegant och medvetet njutande.

Olika vermouth:

Antica formula

215,00 kr


Antica Formula är en klassisk Vermouth med kryddig söt smak med liten bitterhet. Vermouthen har inslag av pomerans, torkade körsbär, vanilj, kanel och malört och passar utmärkt i drinkar som Blood & Sand.

Carpano Classico

239,00 kr


Carpano Classico är baserad på samma grundrecept som Antica Formula men med mindre intensitet i toner av vanilj och citrus. Har en mer ”robust” karaktär för att fungera som en standard Vermouth i alla typer av barer.

Carpano Bianco

210,00 kr


Carpano Bianco är en klar Vermouth med lätt gulnande ton. Smaken är komplex av citrus, vanilj, mandlar och kakaobönor.

Carpano Dry

239,00 kr


Carpano Dry är en klar Vermouth med blommig citrusdoft. Syrlig smak med väldefinierade ton av citron, lime och grapefruit med inslag av vitpeppar.

Punt E Mes

209,00 kr


Punt E Mes har en aromatisk doft av kanel, tobak och pomerans. Bittersöt med lätt inslag av söta toner från honung och torkad frukt.

Blandas med fördel som en fördrink med sodavatten och en klyfta apelsin men kan också avnjutas ren på is.

Carpano Botanic Bitter

339,00 kr


Carpano Botanic Bitter är en uppfriskande och klar röd bitter med smak av saffran, myrra och apelsinskal med tydliga bittra inslag. Passar som handen i handsken i en Negroni.